Životna sredina

Kanton sa najviše malih hidroelektrana u BiH planira gradnju još 38

srednjobosanski kanton mhe jajce pliva

Reka Pliva kod Jajca u Srednjobosanskom kantonu (Slika: Petar Ubiparip from Pixabay

Objavljeno

25.02.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.02.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Iako je prošle godine zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio deklaraciju  o zaštiti reka i glasao da se zabrane male hidroelektrane, to kao da se ne odnosi na srednjobosanski kanton u kojem je do sada izgrađeno 36 malih hidroelektrana, a nacrtom izmena prostornog plana predviđa se izgradnja čak 38 novih.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sredinom prošle godine usvojio je deklaraciju o zaštiti reka i glasao da se zabrane male hidroelektrane, ali izgleda da sprovođenje ove odluke na terenu ide veoma sporo. Istina parlament je tada Vladi FBiH dao rok da predloži zakonske izmene kojima će omogućiti primenu deklaracije.

Sličnu deklaraciju kao i FBiH pre nekoliko dana usvojila je i Narodna skupština Republike Srpske, a kakav će biti njen efekat ostaje da se vidi. Izgleda, ipak, da ove skupštinske deklaracije, iako je to BiH uradila jedina u regionu, (naravno, svetao je i primer Crne Gore), nisu dovoljne da se zaustavi gradnja malih elektrana koje iako spadaju u elektrane na obnovljivu energiju u regionu donose veću štetu nego korist.

Sledi javna rasprava o nacrtu plana

Kako je prenela Radio-televizija Herceg-Bosne, Srednjobosanski kanton (SBK) dodelio je 38 koncesija za MHE koje su unete u Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana SBŽ-a za period 2020-2025. Nacrt će, kako se navodi, biti na javnoj raspravi u opštinama ovog kantona.

Premijer ovog Kantona Tahir Lendo izjavio je da će se kada je reč o MHE pridržavati zakona, prostornih planova i odluka lokalnih zajednica.

„Kad su u pitanju male hidroelektrane, županija je uvijek poštivala ono što su lokalne zajednice od nje tražile“, rekao je Lendo, odgovarajući na pitanje hoće li biti zaustavljena izgradnja zbog odluke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

On je naveo da je smanjen broj novih zahteva, i podsetio da je nekoliko ugovora o koncesiji, poput onih za male hidroelektrane na reci Kruščici kod Viteza, završilo na sudu. Inače, reč je o slučaju kada je grupa žena iz sela Kruščica, danas poznatija kao „Hrabre žene Kruščice“, 500 dana i noći blokirala most kako bi sprečila gradnju dve male hidroelektrane.

Oroz: Totalna katastrofa

Povodom nacrta prostornog plana Robert Oroz, predsednik udruženja Gotuša iz Fojnice, podsetio je da je sa 36 malih hidroelektrana Srednjobosanski kanton vodeći u FBiH. A, to znači da je vodeći i u celoj BiH jer u Republici Srpskoj nema kantona, a i u celom ovom entitetu, RS, ima ukupno 46 MHE.

„Čim netko spomene izmjene i dopune Prostornog plana, mi odmah strahujemo, a vidi se i da je opravdano jer u dokumentu piše da se u skorije vrijeme očekuje još 38 malih hidroelektrana. Trenutno ih ima 36, a izgradnja još toliko bi značila totalnu katastrofu“, smatra Oroz.

U BiH je izgrađeno 112 MHE

On je istakao da većina kantona ne poštuje odluku Zastupničkog doma, ali je kao pozitivan primer naveo Zeničko-dobojski kanton, gde su na osnovu ove odluke odbili da izdaju koncesiju.

Pema podacima udruženja Eko akcija iz Sarajeva, u BiH je do sada izgrađeno 112 malih hidroelektrana, a planirano je više od 340 novih.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

25. februar 2021. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

25. februar 2021. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

25. februar 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

25. februar 2021. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave