Životna sredina

„Hrabre žene Kruščice“ dobile nagradu EuroNatur zbog sprečavanja gradnje 2 MHE

hrabre zene kruscice Riverwatch

Foto: Andrew Burr, ustupio RiverWatch

Objavljeno

01.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2019.

Komentari

0

Podeli

„Hrabre žene Kruščice“ iz Bosne i Hercegovine osvojile su prestižnu nagradu nemačke fondacije EuroNatur za 2019. zahvaljujući akciji sprečavanja izgradnje dve male hidroelektrane (MHE) koja je trajala 500 dana i noći.

Grupa žena iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini, danas poznatija kao „Hrabre žene Kruščice“, je tokom 500 dana i noći blokirala most preko istoimene reke, čime je sprečila izgradnju dve male hidroelektrane. Zahvaljujući svom hrabrom i upornom protestu, 10. oktobra će primiti EuroNatur nagradu za ovu godinu, navodi se u saopštenju fondacije EuroNatur.

Most su od avgusta 2017. do decembra 2018. godine blokirale samo žene iz Kruščice jer su verovale da bezbednosne snage neće izvršiti napad na žene, navodi se u saopštenju.

Ni policijsko nasilje, ni pokušaji zastrašivanja investitora nisu bili dovoljni da ove hrabre žene odustanu od odbrane svoje reke, navela je fondacija. Tek pre Božića 2018. godine žene su odlučile da napuste most. Nadležni sud je podržao njihove ciljeve da se spreči izgradnja malih hidroelektrana, čime je srećno završen ovaj miran 18-mesečni protest žena Kruščice, podseća fondaciija.

Ni policijsko nasilje, ni pokušaji zastrašivanja investitora nisu bili dovoljni da ove hrabre žene odustanu od odbrane svoje reke

„Odvažnpst i istrajnost ovih hrabrih žena je impresivna i predstavlja uzor za naš rad, kao i rad partnerskih organizacija u borbi protiv hidroenergetskih lobija na Balkanu“, izjavio je predsednik fondacije EuroNatur Christel Schroeder.

„Hrabre žene Kruščice su uzor za rad u borbi protiv hidroenergetskih lobija na Balkanu“ – Schroeder

Među laureatima nagrade su se između ostalih našli američki pisac Jonathan Franzen i rumunski zagovornik očuvanja šuma Gabriel Paun. Svi oni su nagradu EuroNatur dobili zahvaljujući svom primernom radu na zaštiti prirodne baštine Evrope, podseća se u saopštenju.

Nekadašnja ambasadorka Nemačke u Crnoj Gori Gudrun Steinacker dobila je nagradu EuroNatur za 2017. godinu zahvaljujući svom doprinosu kampanji za zaštitu Ulcinjske solane.

Među laureatima ove prestižne nagrade su i Nelson Mandela, Mihail Gorbačov, Princ od Velsa i mnogi drugi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Koalicija 27 javnost iskljucena iz procesa izmena Zakona o zastiti zivotne sredine

Koalicija 27: javnost isključena iz procesa izmena Zakona o zaštiti životne sredine

08 децембра 2021 - Nevladina organizacija je pozvala Ministarstvo zaštite životne sredine da ne otežava učešće građana komplikovanim procedurama i nepotpunim informacijama

Sud u Valjevu zabrana rada Euro Litium

Sud u Valjevu privremeno obustavio istraživanje litijuma

08 децембра 2021 - Narodni pokret Marš sa Kolubare je pred valjevskim sudom izdejstvovao privremenu zabranu istraživačkih radova kompanije Euro Lithium Balkan

Mihajlovic Litijum kljucan privredu protesti Vucica vlade zivotnu sredinu

Mihajlović: Litijum ključan za privredu; protesti su protiv Vučića i vlade, a ne za životnu sredinu

06 децембра 2021 - Mihajlović: protesti nemaju nikakve veze sa životnom sredinom niti spornim zakonima, već su organizovani protiv vlade i predsednika Vučića

glumci gornje nedeljice blokade puteva rio tinto litijum

Đoković i glumci poručili: ništa nije preče od čiste zemlje, vode i vazduha

06 децембра 2021 - Glumci i sportisti podržali su ekološke proteste protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu i namere kompanije Rio Tinto da izgradi rudnik