x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

“Hrabre žene Kruščice” dobile nagradu EuroNatur zbog sprečavanja gradnje 2 MHE

01.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Andrew Burr, ustupio RiverWatch
“Hrabre žene Kruščice” dobile nagradu EuroNatur zbog sprečavanja gradnje 2 MHE

“Hrabre žene Kruščice” iz Bosne i Hercegovine osvojile su prestižnu nagradu nemačke fondacije EuroNatur za 2019. zahvaljujući akciji sprečavanja izgradnje dve male hidroelektrane (MHE) koja je trajala 500 dana i noći.

Grupa žena iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini, danas poznatija kao „Hrabre žene Kruščice“, je tokom 500 dana i noći blokirala most preko istoimene reke, čime je sprečila izgradnju dve male hidroelektrane. Zahvaljujući svom hrabrom i upornom protestu, 10. oktobra će primiti EuroNatur nagradu za ovu godinu, navodi se u saopštenju fondacije EuroNatur.

Most su od avgusta 2017. do decembra 2018. godine blokirale samo žene iz Kruščice jer su verovale da bezbednosne snage neće izvršiti napad na žene, navodi se u saopštenju.

Ni policijsko nasilje, ni pokušaji zastrašivanja investitora nisu bili dovoljni da ove hrabre žene odustanu od odbrane svoje reke, navela je fondacija. Tek pre Božića 2018. godine žene su odlučile da napuste most. Nadležni sud je podržao njihove ciljeve da se spreči izgradnja malih hidroelektrana, čime je srećno završen ovaj miran 18-mesečni protest žena Kruščice, podseća fondaciija.

Ni policijsko nasilje, ni pokušaji zastrašivanja investitora nisu bili dovoljni da ove hrabre žene odustanu od odbrane svoje reke

„Odvažnpst i istrajnost ovih hrabrih žena je impresivna i predstavlja uzor za naš rad, kao i rad partnerskih organizacija u borbi protiv hidroenergetskih lobija na Balkanu“, izjavio je predsednik fondacije EuroNatur Christel Schroeder.

„Hrabre žene Kruščice su uzor za rad u borbi protiv hidroenergetskih lobija na Balkanu“ – Schroeder

Među laureatima nagrade su se između ostalih našli američki pisac Jonathan Franzen i rumunski zagovornik očuvanja šuma Gabriel Paun. Svi oni su nagradu EuroNatur dobili zahvaljujući svom primernom radu na zaštiti prirodne baštine Evrope, podseća se u saopštenju.

Nekadašnja ambasadorka Nemačke u Crnoj Gori Gudrun Steinacker dobila je nagradu EuroNatur za 2017. godinu zahvaljujući svom doprinosu kampanji za zaštitu Ulcinjske solane.

Među laureatima ove prestižne nagrade su i Nelson Mandela, Mihail Gorbačov, Princ od Velsa i mnogi drugi.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.