Životna sredina

Spreman pravni vodič za odbranu reka od izgradnje hidroelektrana

pravni-vodic-hidroelektrane-reke

Foto: Vjosa Forever/Andrew Burr

Objavljeno

27.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Spasimo plavo srce Evrope, kampanja za zaštitu Balkanskih reka od izgradnje brana, objavila je da je napravljen pravni vodič sa ciljem da se pomogne ekološkim aktivistima i organizacijama u odbrani reka od izgradnje hidroelektrana.

Vodič pruža jednostavan i pristupačan pregled međunarodnih i propisa Evropske unije o životnoj sredini, koji se mogu koristiti za pravnu borbu protiv novih projekata hidroelektrana, navodi se na Facebook stranici kampanje Spasimo plavo srce Evrope.

Ovaj dokument pruža detaljno uputstvo kako proceniti da li su dozvole za izgradnju novih hidroelektrana izdate na pravno valjan način i da li je bilo nepravilnosti u tim procedurama.

Ogroman broj projekata za izgradnju hidroelektrana u Evropi uprkos minimalnom doprinosu snabdevanju strujom

Organizacije za zaštitu životne sredine koje promovišu vodič upozorile su da je u poslednjih 15-20 godina u Evropi viđen ogroman broj projekata izgradnje hidroelektrana uprkos sve većem broju dokaza koji govore o zanemarljivosti njihovog doprinosa snabdevanju kontinenta električnom energijom.

Takođe, male hidroelektrane (MHE) se često netačno predstavljaju kao neizostavan stub energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima koji obezbeđuje jeftinu, čistu i ekološki prihvatljivu energiju, upozoravaju ove organizacije i podsećaju da i velike i male hidroelektrane imaju katastrofalan uticaj na rečne ekosisteme i biodiverzitet.

Pravni vodič biće predstavljen na vebinaru 29. aprila

Vodič, čiji je autor pravnica u oblasti životne sredine i energetike Malgorzata Smolak, biće predstavljen na vebinaru 29. aprila, koji zajednički organizuju Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe) i organizacije EuroNatur, Wetlands International Europe, Riverwatch i Client Earth.

Vodič je proizvod Inicijative pravnika za reke (Lawyers for Rivers Initiative), koju su 2018. godine pokrenule organizacije EuroNatur, GEOTA, Riverwatch, Wetlands International European Association i WWF Adria.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

27. april 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

27. april 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

27. april 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

27. april 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije