Životna sredina

Spreman pravni vodič za odbranu reka od izgradnje hidroelektrana

pravni-vodic-hidroelektrane-reke

Foto: Vjosa Forever/Andrew Burr

Objavljeno

27.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Spasimo plavo srce Evrope, kampanja za zaštitu Balkanskih reka od izgradnje brana, objavila je da je napravljen pravni vodič sa ciljem da se pomogne ekološkim aktivistima i organizacijama u odbrani reka od izgradnje hidroelektrana.

Vodič pruža jednostavan i pristupačan pregled međunarodnih i propisa Evropske unije o životnoj sredini, koji se mogu koristiti za pravnu borbu protiv novih projekata hidroelektrana, navodi se na Facebook stranici kampanje Spasimo plavo srce Evrope.

Ovaj dokument pruža detaljno uputstvo kako proceniti da li su dozvole za izgradnju novih hidroelektrana izdate na pravno valjan način i da li je bilo nepravilnosti u tim procedurama.

Ogroman broj projekata za izgradnju hidroelektrana u Evropi uprkos minimalnom doprinosu snabdevanju strujom

Organizacije za zaštitu životne sredine koje promovišu vodič upozorile su da je u poslednjih 15-20 godina u Evropi viđen ogroman broj projekata izgradnje hidroelektrana uprkos sve većem broju dokaza koji govore o zanemarljivosti njihovog doprinosa snabdevanju kontinenta električnom energijom.

Takođe, male hidroelektrane (MHE) se često netačno predstavljaju kao neizostavan stub energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima koji obezbeđuje jeftinu, čistu i ekološki prihvatljivu energiju, upozoravaju ove organizacije i podsećaju da i velike i male hidroelektrane imaju katastrofalan uticaj na rečne ekosisteme i biodiverzitet.

Pravni vodič biće predstavljen na vebinaru 29. aprila

Vodič, čiji je autor pravnica u oblasti životne sredine i energetike Malgorzata Smolak, biće predstavljen na vebinaru 29. aprila, koji zajednički organizuju Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe) i organizacije EuroNatur, Wetlands International Europe, Riverwatch i Client Earth.

Vodič je proizvod Inicijative pravnika za reke (Lawyers for Rivers Initiative), koju su 2018. godine pokrenule organizacije EuroNatur, GEOTA, Riverwatch, Wetlands International European Association i WWF Adria.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

27. april 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

27. april 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

27. april 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

27. april 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine