Životna sredina

Spreman pravni vodič za odbranu reka od izgradnje hidroelektrana

pravni-vodic-hidroelektrane-reke

Foto: Vjosa Forever/Andrew Burr

Objavljeno

27.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Spasimo plavo srce Evrope, kampanja za zaštitu Balkanskih reka od izgradnje brana, objavila je da je napravljen pravni vodič sa ciljem da se pomogne ekološkim aktivistima i organizacijama u odbrani reka od izgradnje hidroelektrana.

Vodič pruža jednostavan i pristupačan pregled međunarodnih i propisa Evropske unije o životnoj sredini, koji se mogu koristiti za pravnu borbu protiv novih projekata hidroelektrana, navodi se na Facebook stranici kampanje Spasimo plavo srce Evrope.

Ovaj dokument pruža detaljno uputstvo kako proceniti da li su dozvole za izgradnju novih hidroelektrana izdate na pravno valjan način i da li je bilo nepravilnosti u tim procedurama.

Ogroman broj projekata za izgradnju hidroelektrana u Evropi uprkos minimalnom doprinosu snabdevanju strujom

Organizacije za zaštitu životne sredine koje promovišu vodič upozorile su da je u poslednjih 15-20 godina u Evropi viđen ogroman broj projekata izgradnje hidroelektrana uprkos sve većem broju dokaza koji govore o zanemarljivosti njihovog doprinosa snabdevanju kontinenta električnom energijom.

Takođe, male hidroelektrane (MHE) se često netačno predstavljaju kao neizostavan stub energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima koji obezbeđuje jeftinu, čistu i ekološki prihvatljivu energiju, upozoravaju ove organizacije i podsećaju da i velike i male hidroelektrane imaju katastrofalan uticaj na rečne ekosisteme i biodiverzitet.

Pravni vodič biće predstavljen na vebinaru 29. aprila

Vodič, čiji je autor pravnica u oblasti životne sredine i energetike Malgorzata Smolak, biće predstavljen na vebinaru 29. aprila, koji zajednički organizuju Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe) i organizacije EuroNatur, Wetlands International Europe, Riverwatch i Client Earth.

Vodič je proizvod Inicijative pravnika za reke (Lawyers for Rivers Initiative), koju su 2018. godine pokrenule organizacije EuroNatur, GEOTA, Riverwatch, Wetlands International European Association i WWF Adria.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

27. april 2021. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

27. april 2021. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

27. april 2021. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji

srbija sistem za pracenje emisija GHG svetska banka

Srbija bi do 2026. trebalo da dobije funkcionalan sistem za praćenje, izveštavanje i verifikaciju emisija

27. april 2021. - Uvođenje sistema deo je programa koji je dogovoren sa Svetskom bankom prilikom uzimanja dva kredita vredna skoro 220 miliona evra