Životna sredina

Spreman pravni vodič za odbranu reka od izgradnje hidroelektrana

pravni-vodic-hidroelektrane-reke

Foto: Vjosa Forever/Andrew Burr

Objavljeno

27.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Spasimo plavo srce Evrope, kampanja za zaštitu Balkanskih reka od izgradnje brana, objavila je da je napravljen pravni vodič sa ciljem da se pomogne ekološkim aktivistima i organizacijama u odbrani reka od izgradnje hidroelektrana.

Vodič pruža jednostavan i pristupačan pregled međunarodnih i propisa Evropske unije o životnoj sredini, koji se mogu koristiti za pravnu borbu protiv novih projekata hidroelektrana, navodi se na Facebook stranici kampanje Spasimo plavo srce Evrope.

Ovaj dokument pruža detaljno uputstvo kako proceniti da li su dozvole za izgradnju novih hidroelektrana izdate na pravno valjan način i da li je bilo nepravilnosti u tim procedurama.

Ogroman broj projekata za izgradnju hidroelektrana u Evropi uprkos minimalnom doprinosu snabdevanju strujom

Organizacije za zaštitu životne sredine koje promovišu vodič upozorile su da je u poslednjih 15-20 godina u Evropi viđen ogroman broj projekata izgradnje hidroelektrana uprkos sve većem broju dokaza koji govore o zanemarljivosti njihovog doprinosa snabdevanju kontinenta električnom energijom.

Takođe, male hidroelektrane (MHE) se često netačno predstavljaju kao neizostavan stub energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima koji obezbeđuje jeftinu, čistu i ekološki prihvatljivu energiju, upozoravaju ove organizacije i podsećaju da i velike i male hidroelektrane imaju katastrofalan uticaj na rečne ekosisteme i biodiverzitet.

Pravni vodič biće predstavljen na vebinaru 29. aprila

Vodič, čiji je autor pravnica u oblasti životne sredine i energetike Malgorzata Smolak, biće predstavljen na vebinaru 29. aprila, koji zajednički organizuju Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe) i organizacije EuroNatur, Wetlands International Europe, Riverwatch i Client Earth.

Vodič je proizvod Inicijative pravnika za reke (Lawyers for Rivers Initiative), koju su 2018. godine pokrenule organizacije EuroNatur, GEOTA, Riverwatch, Wetlands International European Association i WWF Adria.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Studija Batuta donosi spisak osam industrijski zagadjenih lokaliteta u Srbiji bor

Studija Batuta: desetak industrijski kontaminiranih lokacija u Srbiji ugrožava zdravlje ljudi

22 септембра 2021 - Publikacija je urađena 2020, ali je dostupna javnosti postala zahvaljujući nevladinoj organizaciji Asocijacija za razvoj grada Bora.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 септембра 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra