OIE

Vlada Federacije BiH usvojila predloge tri energetska zakona

federacija bih energetski zakoni vlada gradjanska energija prozjumeri

Foto: Vlada Federacije BiH

Objavljeno

12.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojila je tri reformska energetska zakona, kojima se, između ostalog, stvaraju i uslovi za razvoj građanske energetike, odnosno omogućava građanima, privredi i lokalnim samoupravama da sami ili udruženi proizvode energiju za sopstvenu potrošnju. To znači da se uvodi status prozjumera, kao i energetske zajednice.

Federacija BiH je tako, kako kažu energetski stručnjaci, prestala da bude poslednji deo Evrope gde nema uslova za razvoj građanske energetike.

Vlada FBiH je u četvrtak, 8. decembra, usvojila predloge zakona o električnoj energiji, o energiji i regulaciji energetskih delatnosti i o korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasnoj kogeneraciji. Cilj propisa, kako je saopštila Vlada, je unapređenje zakonskog okvira i usklađivanje s propisima Evropske unije.

Pripremljena su tri potpuno nova zakona

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je pripremilo tri nova zakona s tim da su zakoni o električnoj energiji i o korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasnoj kogeneraciji već postojali, ali bi izmene i dopnune bile preobimne, dok zakon o energiji i regulaciji energetskih delatnosti nije dosad postojao.

Ministarstvo navodi da je novi Zakon o električnoj energiji u FBiH (postojeći je usvojen 2013) napisan kako bi se regulativa uskladila sa propisima Evropske unije i Energetske zajednice. Razlog je i unapređenje pravnog okvira u sektoru električne energije, kao i sistema kontrole izgradnje proizvodnih objekata i uvođenje zabrane izgradnje malih hidroelektrana (MHE).

Uvodi se zakonska zabrana gradnje malih hidroelektrana

Među razlozima su i pojednostavljenje administrativnih postupaka za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vetroelektrana.

Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije ima za cilj, kako je navelo Ministarstvo, da promoviše i reguliše proizvodnju električne i toplotne energije, kao i energije za hlađenje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, kao i upotrebu zelene energije u transportu.

Novim zakonskim rešenjima reformiše se sistem podsticaja

Predlogom zakona se, takođe, reformiše sistem podsticaja, što je jedna od obaveza preuzimanja pravne tekovine Energetske zajednice. Građanima je u isto vreme omogućeno, kako je navelo Ministarstvo, da se na jednostavniji način uključe u dekarbonizaciju energetskog sektora.

Predlogom zakona o energiji i regulaciji energetskih delatnosti u Federaciji BiH se, između ostalog, uređuju način utvrđivanja i sprovođenja energetske politike i planiranja razvoja, te opredeljenje za korišćenje obnovljivih izvora energije i ostvarivanje energetske efikasnosti. Zakon, takođe, definiše i organizaciju i funkcionisanje regulatornog tela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

12. decembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

12. decembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

12. decembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

12. decembar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje