OIE

Šta predviđa nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH?

novi zakon o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH aukcije

Foto: Federacija BiH

Objavljeno

04.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH usvojila je Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK), kojim se uvode aukcije za dodelu fid-in tarifa i fid-in premija za elektrane na obnovljive izvore energije, kao i kategorije prozjumer i zajednica obnovljive energije. One omogućavaju građanima i privredi da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je saopštila da je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK). Inače, slične zakonske izmene nedavno je usvojila i Republika Srpska, drugi entitet u BiH.

Vlada FBiH je kao razloge za donošenje novog zakona navela: usklađivanje s pravnom tekovinom Evropske unije i Energetske zajednice, unapređenje pravnog okvira u sektoru obnovljivih izvora energije i preciznije definisanje prava, obaveza i odgovornosti svih učesnika u novom sistemu podsticaja, kao i uvođenje novih kategorija učesnika koji koriste obnovljive izvore energije – prozjumera i zajednica obnovljive energije.

FiT i FiP aukcije

Vlada FBiH se, kako se navodi u Nacrtu, opredelila za podsticanje putem fid-in tarifa za mala postrojenja (FiT aukcija) i fid-in premija za velika postrojenja (FiP aukcija). Oba postupka sprovodi Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK).

Mala postrojenja su:

1) Solarne elektrane instalisane snage do i uključivo 150 kW,

2) Vetroelektrane instalisane snage do i uključivo 250 kW,

3) Elektrane na biomasu i biogas instalisane do i uključivo 500 kW.

Velika postrojenja su elektrane u ove tri kategorije koje imaju snagu veću od 150 kW, 250 kW odnosno 500 kW.

Aukcija za mala postrojenja ili FiT aukcija je proces nadmetanja kojim se pobedniku dodeljuje pravo prodaje energije iz tih postrojenja. Garantovana otkupna cena označava fiksnu cenu, utvrđenu na FiT aukcijama, po kojoj privilegovani proizvođač prodaje energiju Operatoru za OIEiEK.

Aukcije za velika postrojenja održavaju se najmanje jednom u dve godine

FiT aukcija se sprovodi svake godine u skladu sa dostupnim tehnoloskim kvotama, koje određuje Vlada FBiH na predlog Federalnog ministarstva rudarstva, energetike i industrije, piše u nacrtu.

Na drugoj strani, aukcija za velika postrojenja ili FiP aukcija je proces nadmetanja kojim se pobedniku dodeljuje podsticaj u vidu fiksne premije za energiju iz tih postrojenja.

Fiksna premija se dodaje na cenu ostvarenu na organizovanom tržištu za dan unapred, dok se FIP aukcije održavaju najmanje jednom u dve godine, i to u skladu sa odlukama Vlade FBiH o kvotama.

Prozjumer i zajednica obnovljive energije

Uvođenje kategorije prozjumera omogućava krajnjim kupcima da proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju i da primenjuju šeme snabdevanja neto obračuna i neto merenja. Ove dve šeme im daju mogućnost predaje viškova električne energije u mrežu i povlačenje istih kada vlastita proizvodnja nije dovoljna, navodi se u nacrtu.

Zajednice obnovljive energije (energetske zajednice ili energetske zadruge) omogućavaju građanima da se ujedinjuju i zajednički grade postrojenja iz obnovljivih izvora energije, i tako preuzmu ulogu kako u dekarbonizaciji energije, tako i ostvarivanju ciljeva zaštite životne sredine, razvoju lokalne zajednice, ali i ekonomske koristi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope