OIE

Šta predviđa nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH?

novi zakon o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH aukcije

Foto: Federacija BiH

Objavljeno

04.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH usvojila je Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK), kojim se uvode aukcije za dodelu fid-in tarifa i fid-in premija za elektrane na obnovljive izvore energije, kao i kategorije prozjumer i zajednica obnovljive energije. One omogućavaju građanima i privredi da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je saopštila da je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK). Inače, slične zakonske izmene nedavno je usvojila i Republika Srpska, drugi entitet u BiH.

Vlada FBiH je kao razloge za donošenje novog zakona navela: usklađivanje s pravnom tekovinom Evropske unije i Energetske zajednice, unapređenje pravnog okvira u sektoru obnovljivih izvora energije i preciznije definisanje prava, obaveza i odgovornosti svih učesnika u novom sistemu podsticaja, kao i uvođenje novih kategorija učesnika koji koriste obnovljive izvore energije – prozjumera i zajednica obnovljive energije.

FiT i FiP aukcije

Vlada FBiH se, kako se navodi u Nacrtu, opredelila za podsticanje putem fid-in tarifa za mala postrojenja (FiT aukcija) i fid-in premija za velika postrojenja (FiP aukcija). Oba postupka sprovodi Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK).

Mala postrojenja su:

1) Solarne elektrane instalisane snage do i uključivo 150 kW,

2) Vetroelektrane instalisane snage do i uključivo 250 kW,

3) Elektrane na biomasu i biogas instalisane do i uključivo 500 kW.

Velika postrojenja su elektrane u ove tri kategorije koje imaju snagu veću od 150 kW, 250 kW odnosno 500 kW.

Aukcija za mala postrojenja ili FiT aukcija je proces nadmetanja kojim se pobedniku dodeljuje pravo prodaje energije iz tih postrojenja. Garantovana otkupna cena označava fiksnu cenu, utvrđenu na FiT aukcijama, po kojoj privilegovani proizvođač prodaje energiju Operatoru za OIEiEK.

Aukcije za velika postrojenja održavaju se najmanje jednom u dve godine

FiT aukcija se sprovodi svake godine u skladu sa dostupnim tehnoloskim kvotama, koje određuje Vlada FBiH na predlog Federalnog ministarstva rudarstva, energetike i industrije, piše u nacrtu.

Na drugoj strani, aukcija za velika postrojenja ili FiP aukcija je proces nadmetanja kojim se pobedniku dodeljuje podsticaj u vidu fiksne premije za energiju iz tih postrojenja.

Fiksna premija se dodaje na cenu ostvarenu na organizovanom tržištu za dan unapred, dok se FIP aukcije održavaju najmanje jednom u dve godine, i to u skladu sa odlukama Vlade FBiH o kvotama.

Prozjumer i zajednica obnovljive energije

Uvođenje kategorije prozjumera omogućava krajnjim kupcima da proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju i da primenjuju šeme snabdevanja neto obračuna i neto merenja. Ove dve šeme im daju mogućnost predaje viškova električne energije u mrežu i povlačenje istih kada vlastita proizvodnja nije dovoljna, navodi se u nacrtu.

Zajednice obnovljive energije (energetske zajednice ili energetske zadruge) omogućavaju građanima da se ujedinjuju i zajednički grade postrojenja iz obnovljivih izvora energije, i tako preuzmu ulogu kako u dekarbonizaciji energije, tako i ostvarivanju ciljeva zaštite životne sredine, razvoju lokalne zajednice, ali i ekonomske koristi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

4. jul 2022. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

4. jul 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

4. jul 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

4. jul 2022. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom