Životna sredina

Borba za spas Rupske reke urodila plodom – poništena građevinska dozvola za MHE Besko

rupska reka barikade mhe besko dadince

Foto: Slobodan Knežević.

Objavljeno

19.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе poništilo je građevinsku dozvolu izdatu investitoru Water Green Energy za izgradnju male hidroelektrane (MHE) Besko na Rupskoj reci u selu Dadince kod Vlasotinca. Inače, građani i nevladine organizacije već nekoliko meseci pokušavaju da zaustave gradnju ove elektrane.

Vest dolazi nakon više od šest meseci pravne i aktivističke borbe, kao i 130 dana i noći na barikadama koje su držali meštani Dadinaca kako bi sačuvali svoju reku, saopštile su organizacija za političku ekologiju Polekol i inicijativa Pravo na vodu.

Ministarstvo je saopštilo da je poništilo konačno rešenje o izmeni građevinske dozvole, kojim je izmenjena građevinska dozvola za izgradnju mini hidroelektrane Besko na Rupskoj reci, sa mašinskom zgradom i vodozahvatom investitora Water Green Energy iz Kumareva.

Ministarstvo: Izdato rešenje sadrži pravne nedostatke, odnosno pravno je neizvršivo

Ministarstvo je rešenje poništilo postupajući po službenoj dužnosti, u zakonskom roku, 5. aprila, navodi se u saopštenju, i dodaje da je po sprovedenom ispitnom postupku utvrđeno da izdato rešenje sadrži pravne nedostatke, odnosno da je pravno neizvršivo zbog čega je odlučeno da se poništi.

Protiv rešenja Ministarstva se ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor tužbom kod Upravnog suda, u roku od 30 dana od dana prijema rešenja.

Planirana MHE bi bila treća na Rupskoj reci i njenom izgradnjom bi, kako kažu u Polekolu i Pravu na vodu, skoro čitav tok završio u cevi, čime bi se uništio živi svet i ugrozilo vodosnabdevanje više od 15.000 ljudi.

Gradnja još jedne MHE ugrozila bi vodosnabdevanje 15.000 ljudi

Iako su meštani Dadinaca, kao i inicijative Bitka za Vlasinu i Pravo na vodu ukazivali na brojna kršenja procedura u procesu izdavanja građevinske dozvole, to nije sprečilo investitora da pre njenog isteka pokuša da započne radove.

„Kada je izostalo reagovanje institucija, građani nisu imali drugu opciju nego da brane reku svojim telima. To se i desilo 14. decembra 2022. godine, kada su meštani sprečili mašine da započnu radove i otpočeli danonoćno dežuranje do poništenja dozvole“, podsećaju dve organizacije.

Još jedna pobeda za ekološki pokret

Inače, Polekol i Pravo na vodu su 20. decembra 2022. podneli niz zahteva nadležnim državnim institucijama, a na prvom mestu zahtev Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе za poništenje građevinske dozvole za MHE Besko, kao i pokretanje inspekcijskog nadzora od strane upravne, građevinske i inspekcije zaštite životne sredine, kao i reagovanje Zaštitnika građana.

„Ministarstvo je odlučilo kako je jedino i bilo moguće, jer ova građevinska dozvola nije ni pravno utemeljena, niti je izgradnja treće mini hidroelektrane na Rupskoj reci u javnom interesu“, kaže Žaklina Živković iz inicijative Pravo na vodu.

Ekološki pokret je, kako je istakla, odneo još jednu pobedu, zahvaljujući velikoj solidarnosti, istrajnosti i posvećenoj borbi za prirodna dobra, po čemu treba da bude inspiracija svima.

U inicijativi Pravo na vodu kažu da će nastaviti da ukazuju na štetne posledice uništavanja reka i ugrožavanja voda, i da podržavaju lokalne ekološke inicijative širom Srbije, dok se politike i odluke koje se na osnovu njih donose ne promene kako bi se očuvala javna i prirodna dobra i sprovelo u delo ljudsko pravo na vodu.

Komentara: (1)
Zsolt / 20.04.2023.

Bravo!!!!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

19. april 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

19. april 2023. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

19. april 2023. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

19. april 2023. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika