Električna energija

Ništa od povratka uglja tokom zime: Obnovljivi izvori po prvi put pretekli fosilna goriva u Evropi

ugalj struja eu energetska kriza

Foto: Ember

Objavljeno

03.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Značajno smanjenje potrošnje električne energije u kombinaciji sa rekordnom proizvodnjom iz obnovljivih izvora sprečili su ove zime povratak Evropske unije na fosilna goriva, i u isto vreme uštedeli 12 milijardi evra, kao i prirodni gas, koji se onda koristio u druge svrhe. Prošla zima biće zabeležena kao prva u kojoj je zelena energija obezbedila više struje nego fosilna goriva, navodi se u najnovijem izveštaju nezavisnog instituta Ember koji se odnosi na period od oktobra 2022. do marta 2023.

Evropa je zadovoljna što je prebrodila  tešku zimu, piše u izveštaju Weathering the Winter, ali trebalo bi da analizira mere koje su preduzete za smanjenje potrošnje, kako bi se izvukle pouke o ubrzanom napuštanju fosilnih goriva.

Autori su naglasili da bi ta analiza pre svega trebalo da kaže na koji način je ojačana fleksibilnosti potražnje, kako bi se ovaj mehanizam – neophodan za izgradnju elektroenergetskog sistema budućnosti, dodatno poboljšao i razvio.

Tokom zime širom EU ušteđena struja u vrednosti od 12 milijardi evra

ugalj struja eu potrosnja energetska kriza

Skoro svaka država članica EU smanjila je potrošnju struje tokom zime, iako je samo nekoliko država postiglo dobrovoljni cilj smanjenja od 10 odsto, koji je odredila EU propisima o vanrednim situacijama. Ukupna potražnja za električnom energijom smanjena je šest odsto u odnosu na petogodišnji prosek, čime je ušteđena struje vredna 12 milijardi evra.

Zima je počela najvećim međugodišnjim padom mesečne potražnje od pandemije COVID-19 u proleće 2020, da bi u četvrtom kvartalu 2022. bio zabeležen pad od 8,5 odsto na godišnjem nivou, a u prvom kvartalu 2023. smanjenje je bilo pet odsto.

Većina država članica (23 od 27) smanjila je mesečnu potrošnju struje, ali su samo tri zemlje dostigle ili premašile cilj od deset odsto: Rumunija, Slovačka i Grčka. Jedine zemlje koje su povećale potrošnju su Poljska, Danska, Malta i Irska, navodi se u Izveštaju.

Obnovljivi izvori proizveli 40 odsto električne energije u EU

ugalj struja oie udeo eu energetska kriza

Ember je istakao da je proizvodnja struje iz fosilnih goriva opala 12 odsto na godišnjem nivou zbog velikog pada potražnje, kao i da su obnovljivi izvori povećali udeo i prvi put prestigli fosilna goriva u evropskom miksu električne energije.

Obnovljivi izvori energije su činili 40 odsto proizvodnje u EU, dok su fosilna goriva obezbedila 37 odsto. Termoelektrane na ugalj dale su 11 odsto manje struje, a postrojenja na prirodni gas 13 odsto.

Uprkos suši hidroelektrane nisu podbacile tokom zime

Vetroparkovi i solarne elektrane proizveli su skoro četvrtinu električne energije u EU, što je povećanje od šest odsto na godišnjem nivou, dok su hidroelektrane ostale na istom nivou.

Suša, koja je bila toliko jaka da se dešava jednom  u 500 godina, smanjila je proizvodnju hidroelektrana 20 odsto u 2022, ali se skoro ceo pad (95 odsto) dogodio od januara do septembra, pre početka zime, navodi se u Izveštaju.

Proizvodnja struje iz uglja pala je u 15 od 18 zemalja EU

ugalj struja eu oie energetska kriza

Od 18 zemalja u EU koje i dalje koriste ugalj za proizvodnju struje, 15 je smanjilo proizvodnju tokom zime. Jedine tri koje su je povećale su Italija (26 odsto), Finska (12 odsto) i Mađarska (tri odsto).

Proizvodnja struje iz termoelektrana na ugalj i postrojenja na prirodni gas smanjena je na godišnjem nivou za 11 odnosno 13 odsto. Pad bi bio veći da su se francuske nuklearne elektrane vratile na mrežu kako se očekivalo u januaru, ali to se nije desilo. Proizvodnja nuklearne energije u EU bila je manja 13 odsto nego godinu dana ranije.

Najveće godišnje smanjenje proizvodnje struje iz uglja imale su Poljska i Nemačka, zaključio je u Izveštaju Ember.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

3. maj 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

3. maj 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

3. maj 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

3. maj 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona