Životna sredina

Profesori i aktivisti poručili u Kraljevu: opasnost od gradnje malih hidroelektrana nije prošla

reka ceka spas od coveka kraljevo pravo na vodu mhe

Foto: BGEN

Objavljeno

27.04.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

27.04.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Opasnost od štetne gradnje mini hidroelektrana (MHE) u Srbiji nije prošla, a najvažniji način da se ta gradnja spreči je lokalna akcija, poručili su učesnici tribine „Reka čeka spas od čoveka“, i istakli da je voda, kao i vazduh, primarno javno dobro svih, a ne samo onih koji bi da izvuku korist.

Tribina „Reka čeka spas od čoveka“ okupila je stručnjake i aktiviste u Kraljevu, a organizator je bila inicijativa Pravo na vodu.

O inicijativi za lokalni moratorijum na izgradnju MHE u Kraljevu, značaju zaštite i opasnostima, koje prete biljnom i životinjskom svetu zbog izgradnje MHE, borbi za očuvanje reka kraljevačkog kraja govorili su profesori Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić i Predrag Simonović, kao i ekološki aktivisti Bojana Minović, Goran Nikolić i Iva Marković.

Pravo na vodu je saopštilo da uprkos pozivu predstavnici lokalne samouprave nisu učestvovali na tribini.

Ratko Ristić: usred zaštićenog prirodnog područja investitor je dobio građevinsku dozvolu za gradnju na reci Brevini

Ratko Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu i profesor beogradskog Šumarskog fakulteta, govorio je o istraživanju uticaja izgrađenih MHE na reke Kraljeva, a posebno je istakao sudbinu rečice Brevine.

reka ceka spas od coveka mhe kraljevo mhe pravo na vodu
Foto: Pravo na vodu

„Na slivu reke Studenice smo videli uništenje kvalitetnog vodotoka, to je Brevina, koja je tako čista da možete da pijete vodu iz nje. Nalazi se usred zaštićenog prirodnog područja i nekim volšebnim putem investitor je ishodovao građevinsku dozvolu da pravi objekat MHE sa jako dugačkom derivacijom koja potpuno negira i narušava koncept zaštite“, ispričao je on.

U okolini Kraljeva su planirane 52 MHE i ako bi se sve one izgradile, to bi, prema rečima Predraga Simonovića, profesora beogradskog Biološkog fakulteta, značilo nestanak čak 3-4 vrste riba. Recimo nestali bi piori ili zlataći, ribe koje nastanjuju dublje virove i mirnije delove toka.

Predrag Simonović: voda je, kao i vazduh, primarno javno dobro svih

Riblje staze kod MHE koje navodno služe da očuvaju živi svet, u praksi su potpuno su bezvredne, naglasio je Simonović.

On je pozvao građane da brane svoje reke.

„Dakle, mora se shvatiti da je svuda najvažnija lokalna akcija, ne može niko u Beogradu znati kada su javne rasprave ako to sa lokala neko ne javi, ne može niko pokrenuti bilo kakvu akciju ako se ona odavde ne inicira. Voda je, kao i vazduh, primarno javno dobro svih, a ne samo onih koji bi da izvuku korist“, poručio je Simonović.

Aktivisti: borba traje

Bojana Minović, aktivistkinja inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, i Goran Nikolić, aktivista inicijative Spasimo Studenicu iz Ušća, govorili su o svojoj motivaciji da se priključe borbi za očuvanje reka.

Minović je navela da iako nije stručnjak za biologiju i hidrotehniku, sam pogled na reku Gokčanicu govorio je da MHE koja je tamo izgrađena nije dobro rešenje. „Srećom naišla sam na grupu ljudi na društvenim mrežama i ubrzo sam im se pridružila. Borba je krenula 2018. godine u oktobru i traje još uvek“, rekla je ona.

reka ceka spas od coveka kraljevo mhe pravo na vodu ratko ristic
Foto: Pravo na vodu

Nikolić živi u selu Ušće koje je na ušću dve, kako kaže, predivne reke, Ibra i Studenice. „Pojavio se neko ko misli da je jači od zakona i da uprkos svemu može da gradi ovde. Bili smo spremni na sve načine da to zaustavimo“, rekao je on.

Iva Marković: podneta je peticija za moratorijum na izgradnju MHE u Kraljevu

Iva Marković, iz inicijative Pravo na vodu, kao jedan od glavnih problema istakla je neinformisanost javnosti. Ona je istakla da o planu da se na Staroj planini izgradi 58 MHE zna cela Srbija, a da je u okolini Kraljeva planirano 52 zna mali broj ljudi.

„Podneli smo do sada dve krivične prijave protiv investitora za uništavanje prirode, a sa inicijativama Sačuvajmo planinske reke Kraljeva i Spasimo Studenicu i peticiju za moratorijum na izgradnju MHE u Kraljevu, sa ciljem da se one izbrišu iz Prostornog plana grada. To nije nikakav presedan, takva odluka je doneta u nekoliko lokalnih samouprava, npr Arilju ili Pirotu“, istakla je ona.

Komentara: (1)
Prof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing. / 06.07.2023.

Postovana gospodo,
Javljam se iz SPANIJE. Specijalista sam za oblast ENERGETSKA ELETRONIKA. Iz ove oblasti nudim inovativna energetska resenja aktuelna i validna.
Moja inovativna tehnicka resenja (projekti) su u ovim prilikama danas veoma potrebni. Razlog je vise da se hitno reaguje u smislu organizavanja proizvodnje i ponude. Smatram da realizacijom ovih i ovakvih inovativnih tehnicko tehnoloskih resenja mozemo da ostvarimo da svako za svoj stan, kucu ili firmu moze da obezbedi sebi elektricnu energiju.
Drzava Srbija visak moze da izvozi.
EKOLOSKI ELEKTRO AGREGATI za proizvodnju elektricne monofazne ili trofazne energije. Koriste energiju NEODIMSKIH MAGNETA.
Proizvedeni elektro agregati mogu biti:
– prenosni snage do 4kWh
– prevozni snage do 20kWh
– stacionarni snage >20Wh
Takodje, ovi elektro agregati mogu da pokrecu elektro motore za pogon: tockova vozila, elise polovila i letelica.
Blize informacije u kontaktu sa autorom.
Autor.
Prof.dr Slavko Radosavljevic, dipl.ing

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

27. april 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

27. april 2022. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

27. april 2022. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

27. april 2022. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika