x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

KfW nastavlja finansiranje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Crnoj Gori

16.12.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Gov.me / S. Matić
KfW nastavlja finansiranje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Crnoj Gori

Nemačka razvojna banka KfW je Crnoj Gori odobrila kredit od 45 miliona evra i donaciju od 4,8 miliona za treću fazu projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama. U ime vlade u Podgorici, ugovor o pozajmici je potpisao ministar finansija Darko Radunović, a za grant ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Ovo je za nas i za vas velika prilika”, kaže Pablo Obrador Alvarez, KfW-ov direktor za energetiku i saobraćaj u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj. “Na Balkanu imamo velik portfelj u oblasti energetske efikasnosti. Međutim, prva je bila Crna Gora, koja nam je poslužila za školski primer. Tu smo stekli prva iskustva i dosta toga zajedno naučili o implementaciji. Radujemo se daljim izazovima i realizaciji ovog programa. Što se tiče KfW-a, mi ćemo ostati vaš verni partner”, dodao je. Događaju koji će omogućiti unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama prisustvovao je  zamenik ambasadora Nemačke Kristof Brojnig.

Ministarka je napomenula da je kredit za treću fazu uzet na 15 godina, od kojih su prvih pet grejs period, uz fiksnu kamatu od 1,06 procenata. “Kroz prve dvije smo u prethodnih desetak godina uspjeli da realizujemo rekonstrukciju 33 objekta, što prosvjete, što socijalne zaštite. Sigurna sam da su svi koji su imali priliku da koriste objekte, posebno školstva, vidjeli veliku razliku. U tim objektima smo postigli uštede i do 60 posto potrošnje”, izjavila je.

Pozajmica je uzeta na 15 godina, od kojih su prvih pet grejs period, uz fiksnu kamatu od 1,06 procenata

Sekulić je napomenula da je donacija kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF – Western Balkans Investment Framework), instrument Evropske unije.

KfW je u ovoj zemlji naslednici Jugoslavije i celom području aktivan i na polju električne energije i zaštite životne sredine. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je od nemačkog kreditora ove godine uzeo pozajmicu od 33 miliona evra za drugu fazu projekta rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane Perućica. Obuhvaćene su hidromašinska i elektrooprema agregata A5, A6 i A7, hidromehanička oprema zatvaračnica, hidrološko-hidraulička merenja, ugradnja integralnog informacionog sistema i građevinski radovi – sanacija i nadvišenje kanala Opačica i rekonstrukcija kanala Moštanica. Izvođači bi na teren trebalo da stupe sledeće godine.

Između ostalog, banka je podržala izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Podgorici, takođe uz grant iz WBIF-a, koji je odobren u iznosu od 10,15 miliona evra. Projekat je vredan 50,35 miliona, a sadrži KfW-ove zajmove od po 30 i pet miliona evra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.