Energetska efikasnost

KfW nastavlja finansiranje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Crnoj Gori

Radunovic-Sekulic-KfW-javne zgrade

Foto: Gov.me / S. Matić

Objavljeno

16.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka razvojna banka KfW je Crnoj Gori odobrila kredit od 45 miliona evra i donaciju od 4,8 miliona za treću fazu projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama. U ime vlade u Podgorici, ugovor o pozajmici je potpisao ministar finansija Darko Radunović, a za grant ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

„Ovo je za nas i za vas velika prilika“, kaže Pablo Obrador Alvarez, KfW-ov direktor za energetiku i saobraćaj u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj. „Na Balkanu imamo velik portfelj u oblasti energetske efikasnosti. Međutim, prva je bila Crna Gora, koja nam je poslužila za školski primer. Tu smo stekli prva iskustva i dosta toga zajedno naučili o implementaciji. Radujemo se daljim izazovima i realizaciji ovog programa. Što se tiče KfW-a, mi ćemo ostati vaš verni partner“, dodao je. Događaju koji će omogućiti unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama prisustvovao je  zamenik ambasadora Nemačke Kristof Brojnig.

Ministarka je napomenula da je kredit za treću fazu uzet na 15 godina, od kojih su prvih pet grejs period, uz fiksnu kamatu od 1,06 procenata. „Kroz prve dvije smo u prethodnih desetak godina uspjeli da realizujemo rekonstrukciju 33 objekta, što prosvjete, što socijalne zaštite. Sigurna sam da su svi koji su imali priliku da koriste objekte, posebno školstva, vidjeli veliku razliku. U tim objektima smo postigli uštede i do 60 posto potrošnje“, izjavila je.

Pozajmica je uzeta na 15 godina, od kojih su prvih pet grejs period, uz fiksnu kamatu od 1,06 procenata

Sekulić je napomenula da je donacija kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF – Western Balkans Investment Framework), instrument Evropske unije.

KfW je u ovoj zemlji naslednici Jugoslavije i celom području aktivan i na polju električne energije i zaštite životne sredine. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je od nemačkog kreditora ove godine uzeo pozajmicu od 33 miliona evra za drugu fazu projekta rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane Perućica. Obuhvaćene su hidromašinska i elektrooprema agregata A5, A6 i A7, hidromehanička oprema zatvaračnica, hidrološko-hidraulička merenja, ugradnja integralnog informacionog sistema i građevinski radovi – sanacija i nadvišenje kanala Opačica i rekonstrukcija kanala Moštanica. Izvođači bi na teren trebalo da stupe sledeće godine.

Između ostalog, banka je podržala izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Podgorici, takođe uz grant iz WBIF-a, koji je odobren u iznosu od 10,15 miliona evra. Projekat je vredan 50,35 miliona, a sadrži KfW-ove zajmove od po 30 i pet miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Berlin dobija ogroman električni bojler za dekarbonizaciju sistema grejanja

05 јула 2022 - Glavni grad Nemačke dobija električni bojler kapaciteta 200 megavata i zapremine 56 miliona litara vode, koja će se grejati iz obnovljivih izvora.

program-podrske-solar

Subvencije za malu privredu od 25 odsto pokrivaju i nabavku solarnih panela

01 јула 2022 - Program podrške obuhvata nabavku alternativnih sistema za proizvodnju energije za sopstvene potrebe poput solarnih panela i geotermalnih pumpi

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama