OIE

Vlada FBiH dala garancije za zajam za reverzibilnu HE Čapljina

Čapljina hidro reverzibilna hidroelektrana

Foto: Karban, Pixabay

Objavljeno

13.12.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2019.

Komentari

0

Podeli

Sporazum o finansiranju i projektu zaključen s nemačkom razvojnom bankom KfW odobren je na sednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Strani partner donira 9,5 miliona evra za energetsku efikasnost u javnim zgradama i obezbedio je kredit od 15 miliona evra za rehabilitaciju i modernizaciju pumpno-akumulacione elektrane Čapljina.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je ranije formalno pokrenulo inicijativu za vođenje pregovora o pogonu Čapljina i drugom pomenutom ugovoru. Prihvatilo ju je Vijeće ministara, centralna institucija izvršne vlasti zemlje. Entitet Federacija BiH je malo veći od Republike Srpske, a zajedno čine ovu državu.

Održivost i stabilnost projekta planirana je kroz uspostavu revolving fonda koji će dio ostvarenih ušteda reinvestirati u nove mjere energetske efikasnosti, navedeno je u saopštenju.

Proizvođač električne energije JP Elektroprivreda HZ HB DD ili EPHZHB iz Mostara je krajnji dužnik i odgovoran je za realizaciju radova u svom postrojenju. FBiH predstavlja Federalno ministarstvo finansija. Postrojenje je izgrađeno pre četiri decenije i predstoji mu zamena opreme i prepravke koje će ga unaprediti i produžiti mu vek trajanja. Zajam je na 15 godina, od čega je grejs period prvih četiri i po.

Stanica Čapljina ima snagu 420 megavata i prvi je reverzibilni pogon u Jugoslaviji. Po rečima predstavnika vlasti, učinak će biti povećan, a hidrocentrala će postati integrisanija sa domaćim elektroenergetskim sistemom i u bloku sa Hrvatskom i Srbijom.

Električna energija proizvedena ove godine deli se na ravne časti sa Elektroprivredom Republike Srpske – ERS, tako da ta kompanija dobija deo prvi put posle deceniju i po. Čapljina je do početka rata u BiH 1992. godine bila deo sistema Hidroelektrana na Trebišnjici. Ta ERS-ova firma obavezala se da reguliše ispuštanje vode na profilu brane Gorica hidroelektrane Trebinje 2 u svom vlasništvu, a partnerska elektroprivreda sa sedištem u Mostaru zauzvrat upravlja aktivnostima u Čapljini.

ERS i EPHZHB su prošlog meseca potpisali ugovor o nastavku saradnje 2020. godine. Posao je vredan 100 miliona konvertibilnih maraka odnosno 51,1 milion evra. Dve javne kompanije su se dogovorile i da zajedno pružaju usluge rezerve.

Pumpno-akumulacione hidroelektrane su konstruisane tako da van špica potrošnje mogu da vuku vodu iz donje u gornju akumulaciju i tako skladište energiju, mada uz određene gubitke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. decembar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

13. decembar 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

13. decembar 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. decembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora