Električna energija

Polovina ovogodišnje proizvodnje PHE Čapljina biće isporučena ERS-u

Slika: HET

Objavljeno

01.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Električna energija koja u ovoj godini bude proizvedena u reverzibilnoj pumpno-akumulacionoj hidroelektrani (PHE) Čapljina biće podeljena u razmeri 50:50 između Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS). Na ovaj način će prvi put posle petnaestak godina deo električne energije iz ovog postrojenja biti dodeljen i ERS-u, rekao je generalni direktor ovog javnog preduzeća Luka Petrović, javili su lokalni mediji.

Ugovorom zaključenim između tri strane – ERS-a, njegovog zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) i javnog preduzeća Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), sa sedištem u Mostaru – elektroenergetsko postrojenje u Čapljini će biti angažovano i za potrebe ERS-a, što će imati pozitivan uticaj na elektroenergetski bilans Republike Srpske, istakao je Petrović.

Odredbama ovog ugovora HET se obavezao da osigura regulisano ispuštanje vode na profilu brane Gorica svoje Hidroelektrane (HE) Trebinje 2, dok se mostarska elektroprivreda obavezala da obezbedi proizvodnju električne energije u pogonu Čapljina, pojasnio je on.

„Zaključenim ugovorom stvorene su pretpostavke da HET ostvari značajne dodatne prihode, što je od posebnog značaja u situaciji u kojoj je HE Dubrovnik van pogona,“ rekao je Petrović.

PHE Čapljina ima dva agregata ukupne instalisane snage 420 MW.

Planira se i ugovor tri strane o zajedničkom pružanju usluga rezerve

Prema Petrovićevim rečima, kroz okvirni sporazum predviđena je saradnja ugovornih strana u pogledu zajedničkog pružanja usluga rezerve u elektroenergetskom sistemu, o čemu će u narednom periodu biti izrađen i poseban ugovor.

„Ovo je značajan dogovor, od koga će svi imati koristi. Samo HET će na mesečnom nivou imati dodatnih 24 GWh električne energije,“ rekao je generalni direktor ERS-a.

Reverzibilna hidroelektrana Čapljina izgrađena je 1979. godine. Sve do 1992. godine je radila u sistemu HET-a, a od 1992. godine elektrana je deo sistema Elektroprivrede HZ HB iz Mostara, podsetili su lokalni mediji.

PHE Čapljina je reverzibilna pumpno-akumulaciona hidroelektrana koja koristi vode svog slivnog područja i vode reke Trebišnjice. U vreme kada je izgrađena bila je prva reverzibilna elektrana na prostoru bivše Jugoslavije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. mart 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. mart 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. mart 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. mart 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji