Električna energija

Polovina ovogodišnje proizvodnje PHE Čapljina biće isporučena ERS-u

Slika: HET

Objavljeno

01.03.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Električna energija koja u ovoj godini bude proizvedena u reverzibilnoj pumpno-akumulacionoj hidroelektrani (PHE) Čapljina biće podeljena u razmeri 50:50 između Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS). Na ovaj način će prvi put posle petnaestak godina deo električne energije iz ovog postrojenja biti dodeljen i ERS-u, rekao je generalni direktor ovog javnog preduzeća Luka Petrović, javili su lokalni mediji.

Ugovorom zaključenim između tri strane – ERS-a, njegovog zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) i javnog preduzeća Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), sa sedištem u Mostaru – elektroenergetsko postrojenje u Čapljini će biti angažovano i za potrebe ERS-a, što će imati pozitivan uticaj na elektroenergetski bilans Republike Srpske, istakao je Petrović.

Odredbama ovog ugovora HET se obavezao da osigura regulisano ispuštanje vode na profilu brane Gorica svoje Hidroelektrane (HE) Trebinje 2, dok se mostarska elektroprivreda obavezala da obezbedi proizvodnju električne energije u pogonu Čapljina, pojasnio je on.

„Zaključenim ugovorom stvorene su pretpostavke da HET ostvari značajne dodatne prihode, što je od posebnog značaja u situaciji u kojoj je HE Dubrovnik van pogona,“ rekao je Petrović.

PHE Čapljina ima dva agregata ukupne instalisane snage 420 MW.

Planira se i ugovor tri strane o zajedničkom pružanju usluga rezerve

Prema Petrovićevim rečima, kroz okvirni sporazum predviđena je saradnja ugovornih strana u pogledu zajedničkog pružanja usluga rezerve u elektroenergetskom sistemu, o čemu će u narednom periodu biti izrađen i poseban ugovor.

„Ovo je značajan dogovor, od koga će svi imati koristi. Samo HET će na mesečnom nivou imati dodatnih 24 GWh električne energije,“ rekao je generalni direktor ERS-a.

Reverzibilna hidroelektrana Čapljina izgrađena je 1979. godine. Sve do 1992. godine je radila u sistemu HET-a, a od 1992. godine elektrana je deo sistema Elektroprivrede HZ HB iz Mostara, podsetili su lokalni mediji.

PHE Čapljina je reverzibilna pumpno-akumulaciona hidroelektrana koja koristi vode svog slivnog područja i vode reke Trebišnjice. U vreme kada je izgrađena bila je prva reverzibilna elektrana na prostoru bivše Jugoslavije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

1. mart 2019. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

1. mart 2019. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

1. mart 2019. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

1. mart 2019. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu