Voda

Obezbeđena sredstva za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Podgorici

Slika: Vlada Crne Gore, S. Matić

Objavljeno

22.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je obezbedila veći deo sredstava za izgradnju postrojenja za preradu otpadnh voda u Podgorici. Sredstava su obezbeđena u vidu zajmova Nemačke banke za razvoj KfW i granta iz Investicinog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Očekuje se da međunarodni tender za izgradnju tog postrojenja bude raspisan u prvom kvartalu 2018. godine.

U Podgorici su danas potpisana dva ugovora o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke, kao i ugovor o grantu iz WBIF kojima je obezbeđen veći deo sredstava za izgradnju postrojenja za preradu otpadnh voda u Podgorici.

Projekat čija je vrednost 50,35 miliona evra, finansiraće se zajmovima KfW u vrednosti od 30 i od 5 miliona evra, i grantom u iznosu od 10, 15 miliona evra. Preostalih 5,2 miliona evra obezbediće gradske vlasti iz svog budžeta ili bespovratnim sredstvima WBIF za koja bi aplicirale u narednom pozivu, javili su crnogorski mediji.

Cilj projekta „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“ jeste da se na ekološki ispravan  način unapredi sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda uz pristupačne troškove, rekao je crnogorski ministar finansija Darko Radunović posle potpisivanja ugovora.

„Realizacija ovog projekta umnogome će doprineti zaštiti životne sredine, naročito lokalnih i regionalnih vodenih površina, koje se nalaze nizvodno, i na ovaj način poboljštati i uslove života stanovništva“, rekao je Radunović.

Stručnjaci procenjuju da se oko 50 odsto otpadnih voda iz grada sliva direktno u reku Moraču bez prečišćavanja zbog čega je ugroženo Skadarsko jezero u koje se ta reka uliva, kao i podzemne vode u Crnoj Gori i Albaniji. Projekat trebe da unapredi stanje reke Morače, izvorišta Boljesestre i Skadarskog jezera.

Početkom 2018. raspisivanje međunarodnog tendera

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Vladan Vučelić je najavio da će krajem iduće nedelje biti završen pretkvalifikacioni tender za izbor konsultanta.

„Očekujem da ćemo za najviše dva meseca dobiti stručnog konsultanta sa kojim ćemo pripremiti tendersku dokumentaciju i objaviti međunarodni tender već u prvom kvartalu sledeće godine“ istakao je Vučelić.

Nemačke firme Fihner i Avi Plan su izradile studije sa idejnim rešenjima za sisteme za prečišćavanje otpadnih voda u crnogorskoj prestonici.

U Podgorici već postoji jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ali stručnjaci upozoravaju da to postrojenje, koje je izgrađeno sedamdesetih godina prošlog veka, nema dovoljno kapaciteta za tretman količine otpadnih voda koje grad proizvodi niti može da na adekvatan način prečišćava otpadne vode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 августа 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda