Voda

Obezbeđena sredstva za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Podgorici

Slika: Vlada Crne Gore, S. Matić

Objavljeno

22.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je obezbedila veći deo sredstava za izgradnju postrojenja za preradu otpadnh voda u Podgorici. Sredstava su obezbeđena u vidu zajmova Nemačke banke za razvoj KfW i granta iz Investicinog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Očekuje se da međunarodni tender za izgradnju tog postrojenja bude raspisan u prvom kvartalu 2018. godine.

U Podgorici su danas potpisana dva ugovora o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke, kao i ugovor o grantu iz WBIF kojima je obezbeđen veći deo sredstava za izgradnju postrojenja za preradu otpadnh voda u Podgorici.

Projekat čija je vrednost 50,35 miliona evra, finansiraće se zajmovima KfW u vrednosti od 30 i od 5 miliona evra, i grantom u iznosu od 10, 15 miliona evra. Preostalih 5,2 miliona evra obezbediće gradske vlasti iz svog budžeta ili bespovratnim sredstvima WBIF za koja bi aplicirale u narednom pozivu, javili su crnogorski mediji.

Cilj projekta „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“ jeste da se na ekološki ispravan  način unapredi sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda uz pristupačne troškove, rekao je crnogorski ministar finansija Darko Radunović posle potpisivanja ugovora.

„Realizacija ovog projekta umnogome će doprineti zaštiti životne sredine, naročito lokalnih i regionalnih vodenih površina, koje se nalaze nizvodno, i na ovaj način poboljštati i uslove života stanovništva“, rekao je Radunović.

Stručnjaci procenjuju da se oko 50 odsto otpadnih voda iz grada sliva direktno u reku Moraču bez prečišćavanja zbog čega je ugroženo Skadarsko jezero u koje se ta reka uliva, kao i podzemne vode u Crnoj Gori i Albaniji. Projekat trebe da unapredi stanje reke Morače, izvorišta Boljesestre i Skadarskog jezera.

Početkom 2018. raspisivanje međunarodnog tendera

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Vladan Vučelić je najavio da će krajem iduće nedelje biti završen pretkvalifikacioni tender za izbor konsultanta.

„Očekujem da ćemo za najviše dva meseca dobiti stručnog konsultanta sa kojim ćemo pripremiti tendersku dokumentaciju i objaviti međunarodni tender već u prvom kvartalu sledeće godine“ istakao je Vučelić.

Nemačke firme Fihner i Avi Plan su izradile studije sa idejnim rešenjima za sisteme za prečišćavanje otpadnih voda u crnogorskoj prestonici.

U Podgorici već postoji jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ali stručnjaci upozoravaju da to postrojenje, koje je izgrađeno sedamdesetih godina prošlog veka, nema dovoljno kapaciteta za tretman količine otpadnih voda koje grad proizvodi niti može da na adekvatan način prečišćava otpadne vode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

22. septembar 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

22. septembar 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

22. septembar 2017. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

22. septembar 2017. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.