Voda

Obezbeđena sredstva za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Podgorici

Slika: Vlada Crne Gore, S. Matić

Objavljeno

22.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je obezbedila veći deo sredstava za izgradnju postrojenja za preradu otpadnh voda u Podgorici. Sredstava su obezbeđena u vidu zajmova Nemačke banke za razvoj KfW i granta iz Investicinog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Očekuje se da međunarodni tender za izgradnju tog postrojenja bude raspisan u prvom kvartalu 2018. godine.

U Podgorici su danas potpisana dva ugovora o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke, kao i ugovor o grantu iz WBIF kojima je obezbeđen veći deo sredstava za izgradnju postrojenja za preradu otpadnh voda u Podgorici.

Projekat čija je vrednost 50,35 miliona evra, finansiraće se zajmovima KfW u vrednosti od 30 i od 5 miliona evra, i grantom u iznosu od 10, 15 miliona evra. Preostalih 5,2 miliona evra obezbediće gradske vlasti iz svog budžeta ili bespovratnim sredstvima WBIF za koja bi aplicirale u narednom pozivu, javili su crnogorski mediji.

Cilj projekta „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“ jeste da se na ekološki ispravan  način unapredi sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda uz pristupačne troškove, rekao je crnogorski ministar finansija Darko Radunović posle potpisivanja ugovora.

„Realizacija ovog projekta umnogome će doprineti zaštiti životne sredine, naročito lokalnih i regionalnih vodenih površina, koje se nalaze nizvodno, i na ovaj način poboljštati i uslove života stanovništva“, rekao je Radunović.

Stručnjaci procenjuju da se oko 50 odsto otpadnih voda iz grada sliva direktno u reku Moraču bez prečišćavanja zbog čega je ugroženo Skadarsko jezero u koje se ta reka uliva, kao i podzemne vode u Crnoj Gori i Albaniji. Projekat trebe da unapredi stanje reke Morače, izvorišta Boljesestre i Skadarskog jezera.

Početkom 2018. raspisivanje međunarodnog tendera

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Vladan Vučelić je najavio da će krajem iduće nedelje biti završen pretkvalifikacioni tender za izbor konsultanta.

„Očekujem da ćemo za najviše dva meseca dobiti stručnog konsultanta sa kojim ćemo pripremiti tendersku dokumentaciju i objaviti međunarodni tender već u prvom kvartalu sledeće godine“ istakao je Vučelić.

Nemačke firme Fihner i Avi Plan su izradile studije sa idejnim rešenjima za sisteme za prečišćavanje otpadnih voda u crnogorskoj prestonici.

U Podgorici već postoji jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ali stručnjaci upozoravaju da to postrojenje, koje je izgrađeno sedamdesetih godina prošlog veka, nema dovoljno kapaciteta za tretman količine otpadnih voda koje grad proizvodi niti može da na adekvatan način prečišćava otpadne vode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

28 јуна 2022 - Dunav teče kroz 10 evropskih zemlja i u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi, usled čega ekosistem reke trpi veliki pritisak

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: žurka u zaštićenoj pećini

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: ugrožene zaštićene vrste, ekosistem pećine

14 јуна 2022 - Posle marketinškog događaja koji je promovisao novu vodu Rosa Homolje u spomeniku prirode Rajkova pećina,...

Projekti i plan izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u gradovima u Srbiji

Srbija ulaže milijarde evra za projekte izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda

07 јуна 2022 - Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sa lokalnim samoupravama, partnerima iz Mađarske i sa Nemačkom...

Upalio se crveni alarm u Srbiji: čak 40 odsto građana pije neispravnu vodu

06 јуна 2022 - Otpadne vode u Srbiji se u najvećoj meri ne prečišćavaju, već se ispuštaju nazad reke što utiče i na kvalitet i dostupnost pijaće vode.