Voda

Obezbeđena sredstva za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Podgorici

Slika: Vlada Crne Gore, S. Matić

Objavljeno

22.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je obezbedila veći deo sredstava za izgradnju postrojenja za preradu otpadnh voda u Podgorici. Sredstava su obezbeđena u vidu zajmova Nemačke banke za razvoj KfW i granta iz Investicinog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Očekuje se da međunarodni tender za izgradnju tog postrojenja bude raspisan u prvom kvartalu 2018. godine.

U Podgorici su danas potpisana dva ugovora o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke, kao i ugovor o grantu iz WBIF kojima je obezbeđen veći deo sredstava za izgradnju postrojenja za preradu otpadnh voda u Podgorici.

Projekat čija je vrednost 50,35 miliona evra, finansiraće se zajmovima KfW u vrednosti od 30 i od 5 miliona evra, i grantom u iznosu od 10, 15 miliona evra. Preostalih 5,2 miliona evra obezbediće gradske vlasti iz svog budžeta ili bespovratnim sredstvima WBIF za koja bi aplicirale u narednom pozivu, javili su crnogorski mediji.

Cilj projekta “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici” jeste da se na ekološki ispravan  način unapredi sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda uz pristupačne troškove, rekao je crnogorski ministar finansija Darko Radunović posle potpisivanja ugovora.

“Realizacija ovog projekta umnogome će doprineti zaštiti životne sredine, naročito lokalnih i regionalnih vodenih površina, koje se nalaze nizvodno, i na ovaj način poboljštati i uslove života stanovništva”, rekao je Radunović.

Stručnjaci procenjuju da se oko 50 odsto otpadnih voda iz grada sliva direktno u reku Moraču bez prečišćavanja zbog čega je ugroženo Skadarsko jezero u koje se ta reka uliva, kao i podzemne vode u Crnoj Gori i Albaniji. Projekat trebe da unapredi stanje reke Morače, izvorišta Boljesestre i Skadarskog jezera.

Početkom 2018. raspisivanje međunarodnog tendera

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Vladan Vučelić je najavio da će krajem iduće nedelje biti završen pretkvalifikacioni tender za izbor konsultanta.

“Očekujem da ćemo za najviše dva meseca dobiti stručnog konsultanta sa kojim ćemo pripremiti tendersku dokumentaciju i objaviti međunarodni tender već u prvom kvartalu sledeće godine” istakao je Vučelić.

Nemačke firme Fihner i Avi Plan su izradile studije sa idejnim rešenjima za sisteme za prečišćavanje otpadnih voda u crnogorskoj prestonici.

U Podgorici već postoji jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ali stručnjaci upozoravaju da to postrojenje, koje je izgrađeno sedamdesetih godina prošlog veka, nema dovoljno kapaciteta za tretman količine otpadnih voda koje grad proizvodi niti može da na adekvatan način prečišćava otpadne vode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

Subotica vodovodni sistem i otpadne vode

Subotica obnovila vodovodni sistem i prerađuje otpadne vode

18 December 2020 - Kanalizacija za Suboticu i okolinu je proširena u projektu od 27 miliona evra, uključujući novu fabriku vode i proizvodnju energije iz mulja

finansijska trzista SAD prvi fjucersi na vodu svetu

Berze u SAD dozvolile špekulacije na cene vode putem fjučersa

10 December 2020 - Na američke berze su uvedeni prvi fjučersi na vodu na svetu, a mogući skokovi cena bi se lako prelili na troškove za obične ljude širom planete

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne