Otpad

Podgorica dobila bespovratna sredstva za izgradnju pogona za prečišćavanje otpadnih voda

podgorica-postrojenje-otpadne-vode

Slika: Vodovod i kanalizacija Podgorica

Objavljeno

25.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je odobrila grant od devet miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa kolektorom u glavnom gradu Crne Gore. Ta bespovratna sredstva će biti isplaćena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) a Crna Gora će tako postati prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja je dobila novac za projekte zaštite životne sredine u okviru Berlinskog procesa.

Ukupna vrednost investicije za izgradnju novog postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici je procenjena na oko 50 miliona evra. Taj projekat će se finansirati iz kredita nemačke investicione KfW banke i donacije WBIF od 10,1 miliona evra, saopštile su gradske vlasti crnogorske prestonice. WBIF je ranije odobrio deo granta od 1,1 miliona evra.

„Projekat izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorske mreže poboljšaće opšte uslove kvaliteta života i zdravlja građana Podgorice i doprineće očuvanju životne sredine na širem području, zaštiti sliva reke Morače, Skadarskog jezera i podzemnih voda koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava Podgorice“, izjavio je povodom odobravanje nepovratnih sredstava gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Nemačke firme Fihner i Avi Plan su izradile studije sa idejnim rešenjima za sisteme za prečišćavanje otpadnih voda u crnogorskoj prestonici, kaže se u saopštenju gradskih vlasti i dodaje da će ti dokumenti biti osnova za pripremu tenderske dokumentacije za izgradnju pogona za tretman otpadnih voda. Te studije su finansirane donacijom nemačke savezne vlade.

U Podgorici već postoji jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ali stručnjaci upozoravaju da to postrojenje, koje je izgrađeno sedamdesetih godina prošlog veka, nema dovoljno kapaciteta za tretman količine otpadnih voda koje grad proizvodi niti može da na adekvatan način prečišćava otpadne vode.

Stručnjaci procenjuju da oko 50 odsto otpadnih voda iz grad sliva direktno u reku Moraču bez prečišćavanja zbog čega je ugroženo Skadarsko jezero u koje se ta reka uliva, kao i podzemne vode u Crnoj Gori i Albaniji.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem