Otpad

Podgorica dobila bespovratna sredstva za izgradnju pogona za prečišćavanje otpadnih voda

podgorica-postrojenje-otpadne-vode

Slika: Vodovod i kanalizacija Podgorica

Objavljeno

25.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je odobrila grant od devet miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa kolektorom u glavnom gradu Crne Gore. Ta bespovratna sredstva će biti isplaćena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) a Crna Gora će tako postati prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja je dobila novac za projekte zaštite životne sredine u okviru Berlinskog procesa.

Ukupna vrednost investicije za izgradnju novog postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici je procenjena na oko 50 miliona evra. Taj projekat će se finansirati iz kredita nemačke investicione KfW banke i donacije WBIF od 10,1 miliona evra, saopštile su gradske vlasti crnogorske prestonice. WBIF je ranije odobrio deo granta od 1,1 miliona evra.

„Projekat izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorske mreže poboljšaće opšte uslove kvaliteta života i zdravlja građana Podgorice i doprineće očuvanju životne sredine na širem području, zaštiti sliva reke Morače, Skadarskog jezera i podzemnih voda koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava Podgorice“, izjavio je povodom odobravanje nepovratnih sredstava gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Nemačke firme Fihner i Avi Plan su izradile studije sa idejnim rešenjima za sisteme za prečišćavanje otpadnih voda u crnogorskoj prestonici, kaže se u saopštenju gradskih vlasti i dodaje da će ti dokumenti biti osnova za pripremu tenderske dokumentacije za izgradnju pogona za tretman otpadnih voda. Te studije su finansirane donacijom nemačke savezne vlade.

U Podgorici već postoji jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ali stručnjaci upozoravaju da to postrojenje, koje je izgrađeno sedamdesetih godina prošlog veka, nema dovoljno kapaciteta za tretman količine otpadnih voda koje grad proizvodi niti može da na adekvatan način prečišćava otpadne vode.

Stručnjaci procenjuju da oko 50 odsto otpadnih voda iz grad sliva direktno u reku Moraču bez prečišćavanja zbog čega je ugroženo Skadarsko jezero u koje se ta reka uliva, kao i podzemne vode u Crnoj Gori i Albaniji.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

25. jul 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

25. jul 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

25. jul 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

25. jul 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene