Otpad

Podgorica dobila bespovratna sredstva za izgradnju pogona za prečišćavanje otpadnih voda

podgorica-postrojenje-otpadne-vode

Slika: Vodovod i kanalizacija Podgorica

Objavljeno

25.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je odobrila grant od devet miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa kolektorom u glavnom gradu Crne Gore. Ta bespovratna sredstva će biti isplaćena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) a Crna Gora će tako postati prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja je dobila novac za projekte zaštite životne sredine u okviru Berlinskog procesa.

Ukupna vrednost investicije za izgradnju novog postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici je procenjena na oko 50 miliona evra. Taj projekat će se finansirati iz kredita nemačke investicione KfW banke i donacije WBIF od 10,1 miliona evra, saopštile su gradske vlasti crnogorske prestonice. WBIF je ranije odobrio deo granta od 1,1 miliona evra.

“Projekat izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorske mreže poboljšaće opšte uslove kvaliteta života i zdravlja građana Podgorice i doprineće očuvanju životne sredine na širem području, zaštiti sliva reke Morače, Skadarskog jezera i podzemnih voda koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava Podgorice”, izjavio je povodom odobravanje nepovratnih sredstava gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Nemačke firme Fihner i Avi Plan su izradile studije sa idejnim rešenjima za sisteme za prečišćavanje otpadnih voda u crnogorskoj prestonici, kaže se u saopštenju gradskih vlasti i dodaje da će ti dokumenti biti osnova za pripremu tenderske dokumentacije za izgradnju pogona za tretman otpadnih voda. Te studije su finansirane donacijom nemačke savezne vlade.

U Podgorici već postoji jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ali stručnjaci upozoravaju da to postrojenje, koje je izgrađeno sedamdesetih godina prošlog veka, nema dovoljno kapaciteta za tretman količine otpadnih voda koje grad proizvodi niti može da na adekvatan način prečišćava otpadne vode.

Stručnjaci procenjuju da oko 50 odsto otpadnih voda iz grad sliva direktno u reku Moraču bez prečišćavanja zbog čega je ugroženo Skadarsko jezero u koje se ta reka uliva, kao i podzemne vode u Crnoj Gori i Albaniji.

Tagovi: , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 September 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 September 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 September 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 September 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.