Životna sredina

Počinje priprema za izgradnju prvog postrojenja za preradu otpadnih voda u Beogradu

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd raspisao je poziv za konsultanta koji će pripremiti opštu i tehničku dokumentaciju za izgradnju prvog postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u naselju Batajnica.

Vrednost ovog posla je 850.000 evra bez PDV-a. Sredstva su obezbeđena iz donacije Investicionog fonda za Zapadni Balkan (WBIF), rečeno je za BGEN u JKP Beogradski vodovod i kanalizacija.

Cilj zadatka je priprema studije izvodljivosti za postrojenje za sakupljanje i preradu otpadnih voda u Batajnici, opšte i tehničke dokumentacije u skladu sa zakonima Srbije i tenderske dokumentacije. Batajnica, prigradsko beogradsko naselje nalazi se nedaleko od obale Dunava i predstavlja jedan od ukupno pet nezavisnih kanalizacionih sistema u Beogradu pored Velikog Sela, Ostružnice, Krnjače i Boleča – Vinče.

Gradski menadžer Goran Vesić u više navrata je izjavio da Beograd ima ukupno 262 mesta na kojima se ispušta neprečišćena otpadna voda u reke – 116 se ispušta direktno u Savu, a u Dunav čak 136. Beograde je jedan od retkih evrospkih prestonica koje ne prečišćavaju otpadne vode već ih ispuštaju direktno u reke.

Konsultant treba da bude preduzeće ili grupa kompanija, poželjno sa prethodnim iskustvom u pripremi projekata sakupljanja i prerade otpadnih voda koje su finansirali IPA, ISPA ili kohezioni fond EU, ili glavne finansijske institucije poput EBRD, EIB, Svetske banke, KfW i slično, u proteklih 10 godina.

Poziv je objavljen na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).  Kako se navodi, projekat je u skladu sa EU Strategijom za podunavlje, koji se odnosi na zaštitu životne sredine, obnavljanje i zaštitu kvaliteta vode. Projekat će značajno doprineti kvalitetu vode u reci Dunav jer u ovom trenutku Beograd nema ni jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Procenjuje se da će sama izgradnja koštati oko 30 miliona evra. Pošto je projekat u fazi pripreme sredstva još nisu obezbeđena, rečeno je za BGEN u JKP Beogradski vodovod i kanalizacija.

Rok za predaju ponude je 29.mart 2017.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

8. mart 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

8. mart 2017. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

8. mart 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

8. mart 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika