Energetska efikasnost

Za energetsku efikasnost u zemljama Zapadnog Balkana 50 miliona evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Sporazum vredan 50 miliona evra čiji je cilj da poboljša energetsku efikasnost i poveća investicije u obnovljivu energiju u šest zemalja Zapadnog Balkana potpisan je u glavnom gradu Makedonije Skoplju.

Sporazum su potpisali predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i nemačke razvojne banke KfW na sastanku ministara energetike šest zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u Skoplju.

Sastanku je prisustvovao i komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johanes Han.

Evropska komisija će podržati šest zemalja Zapadnog Balkana kroz Regionalni program energetske efikasnosti (REEP) grantom od 30 miliona evra, kako navodi EBRD. Zemlje koje će biti podržane su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo*, Crna Gora i Srbija.

Priprema i nadogradnja zakona o energetskoj efikasnosti, sprovođenje mera energetske efikasnosti i privlačenje privatnih investitora da ulažu u javni sektor, neke su od aktivnosti koje će biti podržane.

REEP za Zapadni Balkan pokrenut je 2013. godine kao zajednička inicijativa Evropske komisije, bilateralnih donatora i zemalja korisnica programa koje sarađuju pod Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF). Program koji sprovodi EBRD obezbeđuje srednjeročno i dugoročno finansiranje sa tehničkom podrškom prilagođenom ključnim politikama za jačanje energetske efikasnosti i ulaganje u obnovljive izvore energije u privatnom i javnom sektoru. Program se sprovodi u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice koji povezuje države, Evropsku komisiju i finansijske institucije.

Program će sa 1,8 miliona evra podržati donatori Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, koji je i glavni finansijer WBIF. Vlada Austrije donirala je 2,7 miliona evra.

U proteklih 10 godina EBRD je obezbedila preko 2 milijarde evra za realizaciju zelenih investicija u ovih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

albanija novi zakon energetska efikasnost

Albanija odredila obavezujuće ciljeve za javni i privatni sektor, opštine, za povećanje energetske efikasnosti

26 February 2021 - Izmene Zakona o energetskoj efikasnosti odnose se na javni i privatni sektor, velike potrošače, lokalne samouprave.

energetski razredi eu

Od 1. marta uređaji iz EU imaće nove oznake za energetske razrede

24 February 2021 - S obzirom da 79 odsto Evropljana prilikom kupovine vodi računa o energetskim razredima, EU želi da sistem energetskog označavanja unapredi.

Sobni bicikli proizvode struju skladiste bateriji u mrezu

Vožnjom sobnog bicikla do dobre linije, ali i električne energije!

23 February 2021 - Kardio sprave nove generacije imaju mogućnost da pretvaraju energiju korisnika u struju i prebacuju je u distributivnu mrežu

Nemacka Severnoj Makedoniji 80 5 miliona evra kredita energetiku

Nemačka Severnoj Makedoniji odobrila 80,5 miliona evra povoljnih kredita za energetiku

15 February 2021 - Razvojna banka KfW je za Severnu Makedoniju spremila kreditni paket od 80,5 miliona evra i grant od 2,4 miliona za ESM-ove projekte u energetici