Energetska efikasnost

Za energetsku efikasnost u zemljama Zapadnog Balkana 50 miliona evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Sporazum vredan 50 miliona evra čiji je cilj da poboljša energetsku efikasnost i poveća investicije u obnovljivu energiju u šest zemalja Zapadnog Balkana potpisan je u glavnom gradu Makedonije Skoplju.

Sporazum su potpisali predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i nemačke razvojne banke KfW na sastanku ministara energetike šest zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u Skoplju.

Sastanku je prisustvovao i komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johanes Han.

Evropska komisija će podržati šest zemalja Zapadnog Balkana kroz Regionalni program energetske efikasnosti (REEP) grantom od 30 miliona evra, kako navodi EBRD. Zemlje koje će biti podržane su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo*, Crna Gora i Srbija.

Priprema i nadogradnja zakona o energetskoj efikasnosti, sprovođenje mera energetske efikasnosti i privlačenje privatnih investitora da ulažu u javni sektor, neke su od aktivnosti koje će biti podržane.

REEP za Zapadni Balkan pokrenut je 2013. godine kao zajednička inicijativa Evropske komisije, bilateralnih donatora i zemalja korisnica programa koje sarađuju pod Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF). Program koji sprovodi EBRD obezbeđuje srednjeročno i dugoročno finansiranje sa tehničkom podrškom prilagođenom ključnim politikama za jačanje energetske efikasnosti i ulaganje u obnovljive izvore energije u privatnom i javnom sektoru. Program se sprovodi u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice koji povezuje države, Evropsku komisiju i finansijske institucije.

Program će sa 1,8 miliona evra podržati donatori Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, koji je i glavni finansijer WBIF. Vlada Austrije donirala je 2,7 miliona evra.

U proteklih 10 godina EBRD je obezbedila preko 2 milijarde evra za realizaciju zelenih investicija u ovih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije