Energetska efikasnost

Za energetsku efikasnost u zemljama Zapadnog Balkana 50 miliona evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Sporazum vredan 50 miliona evra čiji je cilj da poboljša energetsku efikasnost i poveća investicije u obnovljivu energiju u šest zemalja Zapadnog Balkana potpisan je u glavnom gradu Makedonije Skoplju.

Sporazum su potpisali predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i nemačke razvojne banke KfW na sastanku ministara energetike šest zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u Skoplju.

Sastanku je prisustvovao i komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johanes Han.

Evropska komisija će podržati šest zemalja Zapadnog Balkana kroz Regionalni program energetske efikasnosti (REEP) grantom od 30 miliona evra, kako navodi EBRD. Zemlje koje će biti podržane su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo*, Crna Gora i Srbija.

Priprema i nadogradnja zakona o energetskoj efikasnosti, sprovođenje mera energetske efikasnosti i privlačenje privatnih investitora da ulažu u javni sektor, neke su od aktivnosti koje će biti podržane.

REEP za Zapadni Balkan pokrenut je 2013. godine kao zajednička inicijativa Evropske komisije, bilateralnih donatora i zemalja korisnica programa koje sarađuju pod Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF). Program koji sprovodi EBRD obezbeđuje srednjeročno i dugoročno finansiranje sa tehničkom podrškom prilagođenom ključnim politikama za jačanje energetske efikasnosti i ulaganje u obnovljive izvore energije u privatnom i javnom sektoru. Program se sprovodi u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice koji povezuje države, Evropsku komisiju i finansijske institucije.

Program će sa 1,8 miliona evra podržati donatori Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, koji je i glavni finansijer WBIF. Vlada Austrije donirala je 2,7 miliona evra.

U proteklih 10 godina EBRD je obezbedila preko 2 milijarde evra za realizaciju zelenih investicija u ovih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. februar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

10. februar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

10. februar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora