Energetska efikasnost

Za energetsku efikasnost u zemljama Zapadnog Balkana 50 miliona evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Sporazum vredan 50 miliona evra čiji je cilj da poboljša energetsku efikasnost i poveća investicije u obnovljivu energiju u šest zemalja Zapadnog Balkana potpisan je u glavnom gradu Makedonije Skoplju.

Sporazum su potpisali predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i nemačke razvojne banke KfW na sastanku ministara energetike šest zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u Skoplju.

Sastanku je prisustvovao i komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johanes Han.

Evropska komisija će podržati šest zemalja Zapadnog Balkana kroz Regionalni program energetske efikasnosti (REEP) grantom od 30 miliona evra, kako navodi EBRD. Zemlje koje će biti podržane su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo*, Crna Gora i Srbija.

Priprema i nadogradnja zakona o energetskoj efikasnosti, sprovođenje mera energetske efikasnosti i privlačenje privatnih investitora da ulažu u javni sektor, neke su od aktivnosti koje će biti podržane.

REEP za Zapadni Balkan pokrenut je 2013. godine kao zajednička inicijativa Evropske komisije, bilateralnih donatora i zemalja korisnica programa koje sarađuju pod Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF). Program koji sprovodi EBRD obezbeđuje srednjeročno i dugoročno finansiranje sa tehničkom podrškom prilagođenom ključnim politikama za jačanje energetske efikasnosti i ulaganje u obnovljive izvore energije u privatnom i javnom sektoru. Program se sprovodi u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice koji povezuje države, Evropsku komisiju i finansijske institucije.

Program će sa 1,8 miliona evra podržati donatori Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, koji je i glavni finansijer WBIF. Vlada Austrije donirala je 2,7 miliona evra.

U proteklih 10 godina EBRD je obezbedila preko 2 milijarde evra za realizaciju zelenih investicija u ovih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...