Električna energija

CGES i KfW potpisali ugovor o kreditu vrednom 20 miliona evra za razvoj prenosnog sistema Luštice

Slika: CGES

Objavljeno

01.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i nemačka razvojna banka KfW potpisali su ugovor o kreditu vrednom 20 miliona evra za projekat „Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice“. Garanciju za kredit daće Vlada Crne Gore, a kolateral za garanciju obezbediće CGES svojom imovinom, koja je procenjena na 21 milion evra.

Ugovorom o kreditu, kako se navodi u dokumentima crnogorske vlade, definisan je rok otplate od 12 godina, od čega je grejs period 5 godina.

Kamatna stopa je fiksna, 1,1%, provizija na angažovana, a nepovučena sredstva je 0,25% godišnje, a nadoknada za obradu kredita 1% od ukupne vrednosti kredita, navodi se u informaciji o zaključenju ugovora za kredit i i garanciju između CGES-a, KfW-a i Ministarstva finansija, koju je usvojila crnogorska vlada.

Ugovor o kreditu potpisali su Dragan Kujović, izvršni direktor CGES-a, i Jorg Meilicke, direktor KfW-a za Crnu Goru i region.

CGES je saopštio da potpisivanje ugovora predstavlja prvi korak u izgradnji elektroenergetske infrastrukture u prenosnom sistemu na poluostrvu Luštica.

Projekat obuhvata izgradnju nove trafostanice 110/35 kV u Radovićima, proširenje trafostanice 110/35 kV u Tivtu, postavljanje podzemnih 110 kV kablova, koji povezuju trafostanicu Radovići sa postojećim nadzemnim 110 kV vodom Tivat-Budva, gradnju novog nadzemnog 110 kV voda Lastva-Kotor, kao i rekonstrukciju nadzemnog 110 kV voda Tivat-Lastva, saopštio je CGES.

Sprovođenjem ove veoma značajne investicije, kako navodi crnogorski operator prenosnog sistema, obezbediće se veća sigurnost i pouzdanost u napajanju električnom energijom svih potrošača na području ovog dela crnogorskog primorja, kao i kapacitete za priključenje novih turističkih kompleksa, čija je izgradnja u planu.

Skupština akcionara odobrila zalaganje imovine

Skupština akcionara CGES odobrila je zalaganje imovine u vrednosti od 21 milion evra za obezbeđenje kolaterala za državnu garanciju za kredit. Procenu imovine uradio je Ekonomski institut iz Beograda.

Odobrava se zalaganje nepokretne imovine vredne 6,94 miliona evra i pokrene imovine vredne 14 miliona evra, navodi se u odluci Skupštine akcionara CGES-a.

CGES će za kredit od 20 miliona evra založiti upravne zgrade, trafostanice i zemljište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

1. novembar 2018. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

1. novembar 2018. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

1. novembar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

1. novembar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin