Energetska efikasnost

Uspešne priče GGF-a: Poboljšanje energetske efikasnosti u Crnoj Gori

Uspesne-price-GGF-a-Poboljsanje-energetske-efikasnosti-u-Crnoj-Gori

Foto: Pixabay

Objavljeno

18.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Za Fond za zeleni razvoj (GGF) je 2017. godina bila važna prekretnica – ukupno finansiranje krajnjim korisnicima je uvećano na preko 600 miliona evra uloženih u više od 25.000 projekata. GGF su kroz javno-privatno partnerstvo osnovale nemačka razvojna banka KfW i Evropska investiciona banka (EIB) u decembru 2009. godine.

Osim finansijske podrške, GGF obezbeđuje i tehničku pomoć u cilju izgradnje kapaciteta sa partnerima, kao i kroz čitav investicioni ekosistem, što omogućava da energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije (OIE) i bolje upravljanje resursima postanu deo svakodnevice, navodi se u Godišnjem izveštaju o uspešnim pričama GGF-a za 2017. godinu.

Investicioni portfolio GGF-a smanjuje godišnje emisije ugljen-dioksida za 495.551 tona, što je uporedivo sa efektom koji se postiže reckliranjem umesto odlaganja na deponiju 172.000 tona otpada. U jugoistočnu Evropu (JIE) odlazi 62% investicija GGF-a, u čije Uspešne priče se ubraja projekat za poboljšanje energetske efikasnosti u Crnoj Gori.

Energetski doktor za efikasniju potrošnju u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, ključni partner Fonda za zeleni razvoj je Alter Modus, najveća mikrofinansijska institucija u zemlji, koja pruža usluge i preduzećima i pojedincima. Na mikrofinansijskom tržištu Crne Gore Alter Modus ima udeo od preko 75%.

U cilju promovisanje energetske efikasnosti, Alter Modus je 2016. godine pokrenuo kampanju podizanja svesti koja se sastojala od raznih marketinških aktivnosti, uključujući kampanju Energetski doktor u 2017. godini, tokom koje je stručnjak GGF-a posećivao pojedince i preduzeća i savetovao ih kako da poboljšaju energetsku efikasnost.

Tako je Milovan Kiperas, koji se bavi izdavanjem stanova u Herceg Novom, dobio savet da poboljša energetsku efikasnost tako što će zameniti drvene prozore aluminijumskom stolarijom i staklima punjenim argonom. Zahvaljujući merama energetske efikasnosti koje je sproveo, Kiperas sada ima za 50% manje račune za električnu energiju.

Investicioni portfolio GGF-a u Crnoj Gori je omogućio da se uštedi 7.200 MWh energije godišnje, što je ekvivalentno električnoj energiji koja se štedi zamenom preko 200.000 klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom LED sijalicama.

Godišnje emisije ugljen-dioksida su smanjene za 2.300 tona, što je efekat koji se postiže sadnjom preko 10.000 stabala godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća