Energetska efikasnost

Uspešne priče GGF-a: Poboljšanje energetske efikasnosti u Crnoj Gori

Uspesne-price-GGF-a-Poboljsanje-energetske-efikasnosti-u-Crnoj-Gori

Foto: Pixabay

Objavljeno

18.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Za Fond za zeleni razvoj (GGF) je 2017. godina bila važna prekretnica – ukupno finansiranje krajnjim korisnicima je uvećano na preko 600 miliona evra uloženih u više od 25.000 projekata. GGF su kroz javno-privatno partnerstvo osnovale nemačka razvojna banka KfW i Evropska investiciona banka (EIB) u decembru 2009. godine.

Osim finansijske podrške, GGF obezbeđuje i tehničku pomoć u cilju izgradnje kapaciteta sa partnerima, kao i kroz čitav investicioni ekosistem, što omogućava da energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije (OIE) i bolje upravljanje resursima postanu deo svakodnevice, navodi se u Godišnjem izveštaju o uspešnim pričama GGF-a za 2017. godinu.

Investicioni portfolio GGF-a smanjuje godišnje emisije ugljen-dioksida za 495.551 tona, što je uporedivo sa efektom koji se postiže reckliranjem umesto odlaganja na deponiju 172.000 tona otpada. U jugoistočnu Evropu (JIE) odlazi 62% investicija GGF-a, u čije Uspešne priče se ubraja projekat za poboljšanje energetske efikasnosti u Crnoj Gori.

Energetski doktor za efikasniju potrošnju u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, ključni partner Fonda za zeleni razvoj je Alter Modus, najveća mikrofinansijska institucija u zemlji, koja pruža usluge i preduzećima i pojedincima. Na mikrofinansijskom tržištu Crne Gore Alter Modus ima udeo od preko 75%.

U cilju promovisanje energetske efikasnosti, Alter Modus je 2016. godine pokrenuo kampanju podizanja svesti koja se sastojala od raznih marketinških aktivnosti, uključujući kampanju Energetski doktor u 2017. godini, tokom koje je stručnjak GGF-a posećivao pojedince i preduzeća i savetovao ih kako da poboljšaju energetsku efikasnost.

Tako je Milovan Kiperas, koji se bavi izdavanjem stanova u Herceg Novom, dobio savet da poboljša energetsku efikasnost tako što će zameniti drvene prozore aluminijumskom stolarijom i staklima punjenim argonom. Zahvaljujući merama energetske efikasnosti koje je sproveo, Kiperas sada ima za 50% manje račune za električnu energiju.

Investicioni portfolio GGF-a u Crnoj Gori je omogućio da se uštedi 7.200 MWh energije godišnje, što je ekvivalentno električnoj energiji koja se štedi zamenom preko 200.000 klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom LED sijalicama.

Godišnje emisije ugljen-dioksida su smanjene za 2.300 tona, što je efekat koji se postiže sadnjom preko 10.000 stabala godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

27 July 2021 - Početkom septembra biće raspisan javni poziv za subvencije za solarne panele, a do kraja godine i drugi poziv za zamenu stolarije.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Konkursi za gradjane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i pocetkom septembra

Konkursi za građane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i početkom septembra

19 July 2021 - Javni pozivi za firme nisu isti u svim lokalnim samoupravama, i sadrže dosta detalja koji se odnose i na konkurse za građane.

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

16 July 2021 - EBRD je odobrio kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).