Energetska efikasnost

Crna Gora ulaže 4,5 miliona evra u mere energetske efikasnosti

Foto: Klinički centar Crne Gore

Objavljeno

13.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora će u 2017. godini u mere energetske efikasnosti u četiri obrazovne i šest zdravstvenih ustanova uložiti više od 4,5 miliona evra .

Mere energetske efikasnosti obuhvataju radove na obrazovnim i zdravstvenim ustanovama kao što je postavljanje termoizolacije na fasadi, termo i hidro izolacije na krovovima, zamenu stolarije, sanaciju postojećih sistema grejanja ili ugradnju novih, kao i zamenu opreme u kotlarnici, ugradnju termostatskih i balansnih ventila i zamenu svetiljki.

Sredstva će biti uložena kroz dva programa, Program energetske efikasnosti u javnim zgradama (EEPPB) i Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), saopštilo je Ministarstvo ekonomije Crne gore.

U mere energetske efikasnosti u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, Resursnom centru „1. jun“ i Resursnom centru za decu i mlade „Podgrica“ u Podgorici, kao i u O.Š. „Milan Vukotić“ u Golubovcima kroz prvu i drugu fazu programa EEPPB biće uloženo 2,7 miliona evra. Program se realizuje od 2012. godine, a sprovodi ga Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu.

U mere energetske efikasnosti u zdravstvenim ustanovama ove godine biće uloženo više od 1,8 miliona evra. Od tog iznosa 1,1 milion evra biće uloženo u radove na zameni stolarije na glavnoj zgradi Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koji će biti završeni u martu. Ostatak sredstava biće uložen u građevinsko-zanatske radove u domovima zdravlja u Nikšiću, Kolašinu, Andrijevici, Petnjici i u zdravstevnoj stanici Murino.

U ovim domovima zdravlja prošle godine je urađena adaptacija termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama. Radovi se izvode kroz MEEP čija je implementacija počela 2009. godine. Projekat sprovodi Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Kako navode iz Ministarstva, primenom navedenih mera, adaptirani objekti biće u celosti energetski unapređeni, dok će uslovi boravka u tim ustanovama biti značajno poboljšani.

Program EEPPB se finansira iz kredita u vrednosti od 31,5 miliona evra i donacije od oko 4,7 miliona evra koji su obezbeđeni kod nemačke razvojne banke KfW, dok se MEEP finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 11,5 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije