Energetska efikasnost

Crna Gora ulaže 4,5 miliona evra u mere energetske efikasnosti

Foto: Klinički centar Crne Gore

Objavljeno

13.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora će u 2017. godini u mere energetske efikasnosti u četiri obrazovne i šest zdravstvenih ustanova uložiti više od 4,5 miliona evra .

Mere energetske efikasnosti obuhvataju radove na obrazovnim i zdravstvenim ustanovama kao što je postavljanje termoizolacije na fasadi, termo i hidro izolacije na krovovima, zamenu stolarije, sanaciju postojećih sistema grejanja ili ugradnju novih, kao i zamenu opreme u kotlarnici, ugradnju termostatskih i balansnih ventila i zamenu svetiljki.

Sredstva će biti uložena kroz dva programa, Program energetske efikasnosti u javnim zgradama (EEPPB) i Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), saopštilo je Ministarstvo ekonomije Crne gore.

U mere energetske efikasnosti u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, Resursnom centru „1. jun“ i Resursnom centru za decu i mlade „Podgrica“ u Podgorici, kao i u O.Š. „Milan Vukotić“ u Golubovcima kroz prvu i drugu fazu programa EEPPB biće uloženo 2,7 miliona evra. Program se realizuje od 2012. godine, a sprovodi ga Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu.

U mere energetske efikasnosti u zdravstvenim ustanovama ove godine biće uloženo više od 1,8 miliona evra. Od tog iznosa 1,1 milion evra biće uloženo u radove na zameni stolarije na glavnoj zgradi Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koji će biti završeni u martu. Ostatak sredstava biće uložen u građevinsko-zanatske radove u domovima zdravlja u Nikšiću, Kolašinu, Andrijevici, Petnjici i u zdravstevnoj stanici Murino.

U ovim domovima zdravlja prošle godine je urađena adaptacija termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama. Radovi se izvode kroz MEEP čija je implementacija počela 2009. godine. Projekat sprovodi Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Kako navode iz Ministarstva, primenom navedenih mera, adaptirani objekti biće u celosti energetski unapređeni, dok će uslovi boravka u tim ustanovama biti značajno poboljšani.

Program EEPPB se finansira iz kredita u vrednosti od 31,5 miliona evra i donacije od oko 4,7 miliona evra koji su obezbeđeni kod nemačke razvojne banke KfW, dok se MEEP finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 11,5 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

13. februar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

13. februar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

13. februar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.