Energetska efikasnost

Crna Gora ulaže 4,5 miliona evra u mere energetske efikasnosti

Foto: Klinički centar Crne Gore

Objavljeno

13.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora će u 2017. godini u mere energetske efikasnosti u četiri obrazovne i šest zdravstvenih ustanova uložiti više od 4,5 miliona evra .

Mere energetske efikasnosti obuhvataju radove na obrazovnim i zdravstvenim ustanovama kao što je postavljanje termoizolacije na fasadi, termo i hidro izolacije na krovovima, zamenu stolarije, sanaciju postojećih sistema grejanja ili ugradnju novih, kao i zamenu opreme u kotlarnici, ugradnju termostatskih i balansnih ventila i zamenu svetiljki.

Sredstva će biti uložena kroz dva programa, Program energetske efikasnosti u javnim zgradama (EEPPB) i Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), saopštilo je Ministarstvo ekonomije Crne gore.

U mere energetske efikasnosti u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, Resursnom centru „1. jun“ i Resursnom centru za decu i mlade „Podgrica“ u Podgorici, kao i u O.Š. „Milan Vukotić“ u Golubovcima kroz prvu i drugu fazu programa EEPPB biće uloženo 2,7 miliona evra. Program se realizuje od 2012. godine, a sprovodi ga Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu.

U mere energetske efikasnosti u zdravstvenim ustanovama ove godine biće uloženo više od 1,8 miliona evra. Od tog iznosa 1,1 milion evra biće uloženo u radove na zameni stolarije na glavnoj zgradi Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koji će biti završeni u martu. Ostatak sredstava biće uložen u građevinsko-zanatske radove u domovima zdravlja u Nikšiću, Kolašinu, Andrijevici, Petnjici i u zdravstevnoj stanici Murino.

U ovim domovima zdravlja prošle godine je urađena adaptacija termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama. Radovi se izvode kroz MEEP čija je implementacija počela 2009. godine. Projekat sprovodi Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Kako navode iz Ministarstva, primenom navedenih mera, adaptirani objekti biće u celosti energetski unapređeni, dok će uslovi boravka u tim ustanovama biti značajno poboljšani.

Program EEPPB se finansira iz kredita u vrednosti od 31,5 miliona evra i donacije od oko 4,7 miliona evra koji su obezbeđeni kod nemačke razvojne banke KfW, dok se MEEP finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 11,5 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu