x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Crna Gora ulaže 4,5 miliona evra u mere energetske efikasnosti

13.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Foto: Klinički centar Crne Gore
Crna Gora ulaže 4,5 miliona evra u mere energetske efikasnosti

Crna Gora će u 2017. godini u mere energetske efikasnosti u četiri obrazovne i šest zdravstvenih ustanova uložiti više od 4,5 miliona evra .

Mere energetske efikasnosti obuhvataju radove na obrazovnim i zdravstvenim ustanovama kao što je postavljanje termoizolacije na fasadi, termo i hidro izolacije na krovovima, zamenu stolarije, sanaciju postojećih sistema grejanja ili ugradnju novih, kao i zamenu opreme u kotlarnici, ugradnju termostatskih i balansnih ventila i zamenu svetiljki.

Sredstva će biti uložena kroz dva programa, Program energetske efikasnosti u javnim zgradama (EEPPB) i Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), saopštilo je Ministarstvo ekonomije Crne gore.

U mere energetske efikasnosti u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, Resursnom centru „1. jun“ i Resursnom centru za decu i mlade „Podgrica“ u Podgorici, kao i u O.Š. „Milan Vukotić“ u Golubovcima kroz prvu i drugu fazu programa EEPPB biće uloženo 2,7 miliona evra. Program se realizuje od 2012. godine, a sprovodi ga Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu.

U mere energetske efikasnosti u zdravstvenim ustanovama ove godine biće uloženo više od 1,8 miliona evra. Od tog iznosa 1,1 milion evra biće uloženo u radove na zameni stolarije na glavnoj zgradi Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koji će biti završeni u martu. Ostatak sredstava biće uložen u građevinsko-zanatske radove u domovima zdravlja u Nikšiću, Kolašinu, Andrijevici, Petnjici i u zdravstevnoj stanici Murino.

U ovim domovima zdravlja prošle godine je urađena adaptacija termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama. Radovi se izvode kroz MEEP čija je implementacija počela 2009. godine. Projekat sprovodi Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Kako navode iz Ministarstva, primenom navedenih mera, adaptirani objekti biće u celosti energetski unapređeni, dok će uslovi boravka u tim ustanovama biti značajno poboljšani.

Program EEPPB se finansira iz kredita u vrednosti od 31,5 miliona evra i donacije od oko 4,7 miliona evra koji su obezbeđeni kod nemačke razvojne banke KfW, dok se MEEP finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 11,5 miliona evra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.