Električna energija

EPCG i KfW potpisali ugovor o kreditu od 33 miliona evra za rekonstrukciju HE Perućica

EPCG-i-KfW-potpisali-ugovor-o-kreditu-Perucica

Foto: Facebook/EPCG

Objavljeno

19.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i nemačka razvojna banka KfW potpisali su ugovor o kreditu od 33 miliona evra za drugu fazu projekta rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane (HE) Perućica, najstarije hidroelektrane u Crnoj Gori.

Ugovor o kreditu za rekonstrukciju i modernizaciju HE Perućica potpisali su izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, i Bodo Schmuelling, glavni projekt menadžer/KfW, saopštio je EPCG.

Druga faza rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju hidromašinske i elektro opreme agregata A5, A6 i A7, hidromehaničke opreme zatvaračnica, opreme za hidrološko- hidraulička merenja, ugradnju integralnog informacionog sistema na nivou elektrane i rekonstrukciju i modernizaciju građevinskih objekata sistema – sanaciju i nadvišenje kanala Opačica i rekonstrukciju kanala Moštanica.

Tender za građevinski deo planira se tokom oktobra/novembra, a za celokupan elektro-mašinski deo početkom 2020.

Tender za građevinski deo biće objavljen tokom oktobra/novembra, a početak radova očekuje se na proleće 2020. godine, rekao je direktor direkcije za razvoj u EPCG, Ivan Mrvaljević.

Tender za celokupan elektro-mašinski deo predviđeno je da bude raspisan početkom 2020. godine, a početak radova planiran je za početak jeseni 2020. godine.

Ugovor o kreditu uvod u pripremu projekta za izgradnju novog agregata

Foto: Igor Noveljić (desno) i Dragica Sekulić (u sredini) obilaze HE Perućica (Facebook/EPCG)

Mrvaljević je najavio i projekat ugradnje osmog agregata: „Dio sredstava u iznosu od oko 700.000 eura iz ovog kreditnog aranžmana kredita KfW biće oprijedjeljen za izradu projektne i tenderske dokumentacije za izbor isporučioca opreme i izvođača radova za agregat A8 nominalne snage od 58,5MW, čijom ugradnjom će se uvećati instalisana snaga elektrane sa 307 MW na 365,5 MW. Vrijednost ovog projekta je procijenjena na oko 23 miliona eura“.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, koja je iskazala svoje zadovoljstvo što će hidroelektrana Perućica svoj 60-ti rođendan naredne godine proslaviti u velikim radovima i dodala da je posebno raduje što će kreditni aranžman sa KfW omogućiti i preduslove za ugradnju osmog agregata kapaciteta oko 60 MW u hidroelektranu Perućica.

Za KfW potpisivanje ovog ugovora predstavlja nastavak uspešne saradnje sa EPCG u cilju podrške Crnoj Gori u obezbeđivanju pouzdanog snabdevanja energijom iz obnovljivih izvora i smanjenju emisije štetnih gasova, izjavio je Schmuelling. Ugovor vredan 33 miliona evra deo je novog KfW programa „Ozelenjavanje javne infrastrukture“ (Greening Public Infrastructure), za koji je KfW za Crnu Goru obezbedio 80 miliona evra povoljnih, subvencionisanih zajmova, naveo je Schmuelling.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. septembar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

19. septembar 2019. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

19. septembar 2019. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

19. septembar 2019. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače