Životna sredina

Skupština Srbije odobrila zaduživanje EPS-a i EMS-a kod nemačke razvojne banke

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Srbije usvojila je zakone o davanju državnih garancija za zajmove Elektroprivredi Srbije (EPS) i Elektromreži Srbije (EMS) kod Nemačke razvojne banke KfW.

EPS će se kod KfW banke zadužiti za 45 miliona evra za projekat „Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A“, a EMS za 15 miliona evra i ta sredstva namenjena su za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu. Zajmovi se uzimaju na 12 godina sa fiksnom kamatom stopom od 0,8% godišnje, sa grejs periodom za EPS od pet godina, a za EMS tri godine.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je ranije da će te zajmove vraćati EPS i EMS i da sredstva neće biti izdvajana iz budžeta za ove zajmove.

Unapređenje zaštite životne sredine u TENT-u

EPS i KfW razvojna banka potpisali su u februaru ugovor o zajmu vrednom 45 miliona evra koji će se iskoristiti za unapređenje zaštite životne sredine.

Zajam će biti iskorišćen za rekonstrukciju sistema transporta pepela u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani TENT A. Taj projekat treba da doprinese kvalitetnijem vazduhu pošto će sprečiti da vetar raznosi pepeo iz TENT A, i da zaštiti od zagađenja i podzemne vode, reku Savu i zemljište.

Direktor KfW razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristof Tiskens rekao je prilikom potpisivanja ugovora u februaru da portfolio koji KfW u Srbiji implementira u ime Vlade Nemačke iznosi više od 1,7 milijardi evra.

Dve trećine tog iznosa odnosi se na sektor energetike, rekao je on i dodao da je EPS sa portfoliom od oko 350 miliona evra najvažniji partner.

Energetski efikasniji prenosni sistem

EMS je u martu potpisao ugovor sa KfW o kreditu vrednom 15 miliona evra za izgradnju deonice Kragujevac-Kraljevo na Transbalkanskom koridoru u okviru regionalnog programa energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Tom prilikom potpisan je i ugovor o donaciji u iznosu od gotovo 6,5 miliona evra u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a ostatak novca potrebnog za ovu sekciju EMS će finansirati iz sopstvenih sredstava. Ukupni troškovi regionalnog programa energetske efikasnosti u prenosnom sistemu se procenjuju na 29,6 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g20-klimatski-ciljevi-samit-cop26

G20 mora izaći sa ambicioznijim ciljevima za smanjenje emisija pred klimatski samit COP26

15 октобра 2021 - G20 mora postaviti ambicioznije ciljeve za smanjenje emisija pre konferencije Ujedinjenih nacija o klimi COP26, koja počinje 31. oktobra.

Ne postoji „bezbedan nivo“ aerozagađenja

15 октобра 2021 - Autor: Srđan Kukolj, Konsultant za Balkanski region, Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) Svetska...

proizvodjaci-cementa-betona-emisije-2050

Svetska industrija cementa i betona želi da najkasnije 2050. obori neto emisije na nulu

14 октобра 2021 - Aktivnosti u okviru plana koje su predviđene za period do 2030. godine bi trebalo da smanje emisije CO2 za četvrtinu.

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.