Životna sredina

Skupština Srbije odobrila zaduživanje EPS-a i EMS-a kod nemačke razvojne banke

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Srbije usvojila je zakone o davanju državnih garancija za zajmove Elektroprivredi Srbije (EPS) i Elektromreži Srbije (EMS) kod Nemačke razvojne banke KfW.

EPS će se kod KfW banke zadužiti za 45 miliona evra za projekat „Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A“, a EMS za 15 miliona evra i ta sredstva namenjena su za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu. Zajmovi se uzimaju na 12 godina sa fiksnom kamatom stopom od 0,8% godišnje, sa grejs periodom za EPS od pet godina, a za EMS tri godine.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je ranije da će te zajmove vraćati EPS i EMS i da sredstva neće biti izdvajana iz budžeta za ove zajmove.

Unapređenje zaštite životne sredine u TENT-u

EPS i KfW razvojna banka potpisali su u februaru ugovor o zajmu vrednom 45 miliona evra koji će se iskoristiti za unapređenje zaštite životne sredine.

Zajam će biti iskorišćen za rekonstrukciju sistema transporta pepela u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani TENT A. Taj projekat treba da doprinese kvalitetnijem vazduhu pošto će sprečiti da vetar raznosi pepeo iz TENT A, i da zaštiti od zagađenja i podzemne vode, reku Savu i zemljište.

Direktor KfW razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristof Tiskens rekao je prilikom potpisivanja ugovora u februaru da portfolio koji KfW u Srbiji implementira u ime Vlade Nemačke iznosi više od 1,7 milijardi evra.

Dve trećine tog iznosa odnosi se na sektor energetike, rekao je on i dodao da je EPS sa portfoliom od oko 350 miliona evra najvažniji partner.

Energetski efikasniji prenosni sistem

EMS je u martu potpisao ugovor sa KfW o kreditu vrednom 15 miliona evra za izgradnju deonice Kragujevac-Kraljevo na Transbalkanskom koridoru u okviru regionalnog programa energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Tom prilikom potpisan je i ugovor o donaciji u iznosu od gotovo 6,5 miliona evra u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a ostatak novca potrebnog za ovu sekciju EMS će finansirati iz sopstvenih sredstava. Ukupni troškovi regionalnog programa energetske efikasnosti u prenosnom sistemu se procenjuju na 29,6 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

25. maj 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

25. maj 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

25. maj 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

25. maj 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E