Životna sredina

Skupština Srbije odobrila zaduživanje EPS-a i EMS-a kod nemačke razvojne banke

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Srbije usvojila je zakone o davanju državnih garancija za zajmove Elektroprivredi Srbije (EPS) i Elektromreži Srbije (EMS) kod Nemačke razvojne banke KfW.

EPS će se kod KfW banke zadužiti za 45 miliona evra za projekat “Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A”, a EMS za 15 miliona evra i ta sredstva namenjena su za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu. Zajmovi se uzimaju na 12 godina sa fiksnom kamatom stopom od 0,8% godišnje, sa grejs periodom za EPS od pet godina, a za EMS tri godine.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je ranije da će te zajmove vraćati EPS i EMS i da sredstva neće biti izdvajana iz budžeta za ove zajmove.

Unapređenje zaštite životne sredine u TENT-u

EPS i KfW razvojna banka potpisali su u februaru ugovor o zajmu vrednom 45 miliona evra koji će se iskoristiti za unapređenje zaštite životne sredine.

Zajam će biti iskorišćen za rekonstrukciju sistema transporta pepela u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani TENT A. Taj projekat treba da doprinese kvalitetnijem vazduhu pošto će sprečiti da vetar raznosi pepeo iz TENT A, i da zaštiti od zagađenja i podzemne vode, reku Savu i zemljište.

Direktor KfW razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristof Tiskens rekao je prilikom potpisivanja ugovora u februaru da portfolio koji KfW u Srbiji implementira u ime Vlade Nemačke iznosi više od 1,7 milijardi evra.

Dve trećine tog iznosa odnosi se na sektor energetike, rekao je on i dodao da je EPS sa portfoliom od oko 350 miliona evra najvažniji partner.

Energetski efikasniji prenosni sistem

EMS je u martu potpisao ugovor sa KfW o kreditu vrednom 15 miliona evra za izgradnju deonice Kragujevac-Kraljevo na Transbalkanskom koridoru u okviru regionalnog programa energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Tom prilikom potpisan je i ugovor o donaciji u iznosu od gotovo 6,5 miliona evra u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a ostatak novca potrebnog za ovu sekciju EMS će finansirati iz sopstvenih sredstava. Ukupni troškovi regionalnog programa energetske efikasnosti u prenosnom sistemu se procenjuju na 29,6 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

TE-Plomin-HEP-dozvola-studija-uticaja

Ekološke organizacije traže da Hrvatska napusti ugalj i odustane od pokretanja TE Plomin 1

02 March 2021 - Zelena akcija i Zelena Istra pozivaju da Hrvatska prestane sa korišćenjem uglja i traže poništenje ekološke dozvole za TE Plomin 1.

Zeleni Beograd 5 2 milijarde evra 2030

Za zeleni Beograd potrebno 5,2 milijarde evra do 2030. godine

02 March 2021 - Grad Beograd je sastavio akcione planove za zeleni grad (GCAP) i održivu energiju i klimu (SECAP), a za ciljeve je potrebno 5,2 milijarde evra

jysk odrzivi pamuk BCI Khaula Jamil banner

JYSK do 2024. prelazi na reciklirani, održivo proizveden pamuk

01 March 2021 - Kompanija JYSK želi da održivom proizvodnjom zameni tradicionalnu proizvodnju koja zahteva velike količne vode i pesticida.

ORSP sprema protest mini hidroelektrana u Rakiti dozvolu

ORSP sprema protest ako mini hidroelektrana u Rakiti ne izgubi dozvolu

01 March 2021 - Pokret Odbranimo reke Stare planine najavljuje protest ukoliko nadležno ministarstvo do 7. marta ne ukine dozvolu za MHE Zvonce u Rakiti