Električna energija

EMS: Za izgradnju Transbalkanskog koridora 21,5 miliona evra iz kredita i donacije

Foto: www.ems.rs

Objavljeno

03.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Preduzeće Elektromreža Srbije (EMS) potpisalo je ugovor sa nemačkom bankom KfW o kreditu za izgradnju deonice Kragujevac-Kraljevo na Transbalkanskom koridoru.

Ugovor o kreditu kojim će biti obezbeđena sredstva za drugu sekciju prve faze izgradnje Transbalkanskog koridora kroz Srbiju potpisali su Jelena Matejić, v.d. direktora preduzeća EMS, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i predstavnici KFW banke.

Iznos kredita je 15 miliona evra. Rok otplate kredita je 12 godina, od čega je grejs period tri, a polugodišnje rate biće otplaćivane devet godina. Kamatna stopa je 0,8 odsto na godišnjem nivou, dok je rok za povlačenje kredita 30. jun 2020. godine. Troškovi na nepovučen iznos kredita su 0,25 odsto. Garancije za ovaj kredit dala je Vlada Srbije.

Ovom prilikom potpisan je i ugovor o donaciji u iznosu od gotovo 6,5 miliona evra u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a ostatak novca potrebnog za ovu sekciju EMS će finansirati iz sopstvenih sredstava.

„Bez pomenutih novčanih sredstava EMS ne bi mogao sam da finansira Transbalkanski koridor koji predstavlja projekat od ogromnog državnog, regionalnog, ali i evropskog značaja,“ izjavila je Jelena Matejić, v.d. direktora, i dodala da se nada da će ta kompanija i u budućnosti imati podršku Savezne Republike Nemačke i Evropske unije (EU).

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji i Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji.

Druga sekcija prve faze izgradnje Transbalkanskog koridora kroz Srbiju podrazumeva podizanje prenosne mreže centralne i zapadne Srbije na naponski nivo od 400 kilovolta (kV). Prosečna starost opreme na prenosnoj mreži naponskog nivoa 220 kV u ovim delovima Srbije je 50 godina, zbog čega je njena zamena neophodna.

Izgradnja dalekovoda naponskog nivoa 400 kV Kragujevac-Kraljevo, dogradnja 220/110 kV Kraljevo 3 na 400 kV, kao i novi rasplet na 110 kV naponskom nivou, doprineće, između ostalog, i poboljšanju naponskih prilika u mreži jugozapadne Srbije, posebno u regionu Novog Pazara i Raške, navodi se između ostalog na sajtu kompanije EMS.

Ukupna dužina 400 kV dalekovoda planiranih za izgradnju u prvoj fazi projekta Transbalkanski koridor u narednih deset godina iznosi oko 320 kilometara, od čega je skoro 260 kilometara takozvanih dvostrukih 400 kV dalekovoda. Povećanje instalisanih snaga u transformatorskim stanicama na koridoru u prvoj fazi realizacije iznosi oko 1200 megavolt-ampera (MVA), a ukupna procenjena budžetska vrednost prve faze gradnje projekta Transbalkanski koridor iznosi oko 160 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.

Polovini firmi Sloveniji ugrozen opstanak visokih troskova za energente

Skoro polovini firmi u Sloveniji ugrožen opstanak zbog skupoće energenata

24 јануара 2022 - Firme u anketi u Sloveniji očekuju da će ove godine energente plaćati 128 odsto više, a gotovo polovini to dugoročno ugrožava opstanak