Energetska kriza

Cena struje za privredu u Srbiji od 1. januara 103 evra po MWh

poskupljenje struje privreda srbija

Foto: iStock

Objavljeno

27.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena električne energije za privredu u Srbiji od 1. januara trebalo bi da bude oko 103 evra po megavat-satu (MWh), što je povećanje od oko osam odsto u odnosu na sadašnju cenu od 95 evra.

Prosečna cena za privredu sredinom i krajem prošle godine, pre početka energetske krize, bila je 50-70 evra za megavat-sat, pa se može reći da je za godinu dana povećana i do 100 odsto.

Cena struje za privredu u januaru, kako prenosi Danas,  će se povećati za osam odsto i biće 102,6 evra po megavat-satu (MWh). List navodi da su firme dobile ugovore o snabdevanju za sledeću godinu koje im je poslala Elektroprivreda Srbije (EPS).

Poskupljenje struje je prošlog meseca najavila Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, i to za deset odsto. Istina, ona tada nije spominjala privredu, već samo domaćinstva, ali bilo je jasno da se pripremaju i nove cene za firme.

U narednih godinu ipo cena bi trebalo da bude povećana još oko 26 odsto

Dupliranje cene ipak je išlo postepeno. Prvo je krajem oktobra prošle godine zamrznuta, zatim je od od januara do juna ove godine fiksirana na 75 evra, a onda je 1. septembra povećana na 95 evra.

U tom periodu cena na domaćim berzama bila je veća od 500 evra, a na stranim je prelazila i 600 evra.

Na žalost, ovde nije kraj rastu cena u Srbiji. Vlada Srbije se obavezala u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) da električna energija od maja 2023. godine do maja 2024. godine poskupi još tri puta, ukupno oko 26 odsto, a prirodni gas oko 30 odsto.

Inače, ovih dana se moglo čuti da će cena struje za privredu u Sloveniji sledeće godine biti oko 200 evra, a u Republici Srpskoj oko 65 evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

27. decembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

27. decembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

27. decembar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

27. decembar 2022. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu