Električna energija

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Foto: Alexander Stein from Pixabay

Objavljeno

02.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune.

Privreda će od 1. januara električnu energiju plaćati po ceni od 65 evra po megavat-satu (MWh), što je povećanje od oko 22 odsto, u odnosu na sadašnju cenu od 53 evra. Cena za domaćinstva nije saopštena već je samo rečeno da se uvode tri različite cene – za potrošnju do 500 kilovat-sati (kWh), za potrošnju od 501 do 1.500 kWh i za potrošnju veću od 1.501 kWh.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, izjavio je za Nezavisne novine da poslodavci sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) dogovorili da cena u 2023. bude 65 evra po megavatu.

Privreda traži dvogodišnje ugovore

Privrednici ove godine struju plaćaju 53 evra, što znači da je ovo poskupljuje za 12 evra, dodao je on.

Poslodavci su, kako je naveo, tražili i da se napravi ponuda za dvogodišnje ugovore, ali o tome nije postignut dogovor. Ostalo je da ERS i desetak najvećih preduzeća i potrošača dogovore da li će i za njih cena biti 65 evra ili će se ići na dvogodišnje ugovore.

U odnosu na tržišne cene 65 evra je u redu, dodao je Trivić.

Inače, cene za sledeću godinu na berzi u Nemačkoj trenutno se kreću u rasponu od 300 do 400 evra.

Trenutno važeća cena od 53 evra određena je krajem prošle godine.

Tri cene za domaćinstva

Domaćinstva su, takođe, dobila nove cene, ali će ima mesečni računi zavisiti od potrošnje. Repubika Srpska je uvela sličan sistem kao u Srbiji gde su na snazi zelena plava i crvena zona za potrošnju do 350 kWh, od 351 do 1.600 kWh i više od 1.601 kWh.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) podržala je uvođenje blok tarifa, pa će jedna cena važiti za potrošenih 500 kWh, duga za potrošnju od 501 do 1.500 kWh i treća za potrošnju veću od 1.501. Izmene su deo novog Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, koji je usvojila RERS.

Vladislav Vladičić, predsednik RERS-a, izjavio je da će domaćinstva koja troše oko 400 do 500 kWh imati nešto manje račune za struju, a oni koji troše više od 1.000 kilovata malo veće. Značajnije povećanje očekuje one koji troše više od 1.500 kWh, dodao je Vladičić.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

2. decembar 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

2. decembar 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

2. decembar 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

2. decembar 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković