Električna energija

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Foto: Alexander Stein from Pixabay

Objavljeno

02.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune.

Privreda će od 1. januara električnu energiju plaćati po ceni od 65 evra po megavat-satu (MWh), što je povećanje od oko 22 odsto, u odnosu na sadašnju cenu od 53 evra. Cena za domaćinstva nije saopštena već je samo rečeno da se uvode tri različite cene – za potrošnju do 500 kilovat-sati (kWh), za potrošnju od 501 do 1.500 kWh i za potrošnju veću od 1.501 kWh.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, izjavio je za Nezavisne novine da poslodavci sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) dogovorili da cena u 2023. bude 65 evra po megavatu.

Privreda traži dvogodišnje ugovore

Privrednici ove godine struju plaćaju 53 evra, što znači da je ovo poskupljuje za 12 evra, dodao je on.

Poslodavci su, kako je naveo, tražili i da se napravi ponuda za dvogodišnje ugovore, ali o tome nije postignut dogovor. Ostalo je da ERS i desetak najvećih preduzeća i potrošača dogovore da li će i za njih cena biti 65 evra ili će se ići na dvogodišnje ugovore.

U odnosu na tržišne cene 65 evra je u redu, dodao je Trivić.

Inače, cene za sledeću godinu na berzi u Nemačkoj trenutno se kreću u rasponu od 300 do 400 evra.

Trenutno važeća cena od 53 evra određena je krajem prošle godine.

Tri cene za domaćinstva

Domaćinstva su, takođe, dobila nove cene, ali će ima mesečni računi zavisiti od potrošnje. Repubika Srpska je uvela sličan sistem kao u Srbiji gde su na snazi zelena plava i crvena zona za potrošnju do 350 kWh, od 351 do 1.600 kWh i više od 1.601 kWh.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) podržala je uvođenje blok tarifa, pa će jedna cena važiti za potrošenih 500 kWh, duga za potrošnju od 501 do 1.500 kWh i treća za potrošnju veću od 1.501. Izmene su deo novog Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, koji je usvojila RERS.

Vladislav Vladičić, predsednik RERS-a, izjavio je da će domaćinstva koja troše oko 400 do 500 kWh imati nešto manje račune za struju, a oni koji troše više od 1.000 kilovata malo veće. Značajnije povećanje očekuje one koji troše više od 1.500 kWh, dodao je Vladičić.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

2. decembar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

2. decembar 2022. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

2. decembar 2022. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

2. decembar 2022. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače