Električna energija

Vlada Srbije obećala MMF-u poskupljenje struje i gasa do 30 odsto

mmf vlada poskupljenje struja gas

Foto: iStock

Objavljeno

21.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije obavezala se u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom da električna energija od maja 2023. godine do maja 2024. godine poskupi oko 26 odsto, a prirodni gas oko 30 odsto. Cene bi trebalo da budu povećane u tri navrata, ali će posle prvog poskupljenja u maju 2023, ovaj plan biti ponovo razmotren. U poskupljenja koja će uslediti ne ulazi ono već najavljeno od deset odsto od 1. januara.

Međunarodni monetarni fond (MMF) juče je odobrio dvogodišnji stendbaj aranžman Srbiji koji podrazumeva da zemlja dobije mogućnost da povuče kredite u vrednosti od 2,4 milijarde evra, ali i da sprovede određene ekonomske i finansijske reforme. Najveći deo reformi odnosi se na energetski sektor, pre svega, Elektroprivredu Srbije (EPS) i Srbijagas.

Poskupljenja su deo Memoranduma o ekonomskim i finansijskim politikama, koji je Vlada Srbije poslala MMF-. U njemu je sadržan ekonomski program za 2023. i 2024. koji će Vlada sprovesti kako bi odgovorila na kratkoročne i srednjoročne izazove sa kojima se suočava.

Vlada Srbije namerava da postavi stalno umesto vd poslovodstva u dve energetske firme

Osim povećanja cena struje i gasa Vlada Srbije namerava i da obavi razdvajanje delatnosti Srbijagasa, transformiše EPS u akcionarsko društvo i pripremi plan za njegovo restrukturiranje, usvoji nacionalni energetski i klimatski plan, pripremi investicioni plan za energetiku za period od dve do pet godina i postavi stalno umesto vd poslovodstva u dve energetske državne firme.

Struja je poslednji put poskupela u septembru, za oko 6,5 odsto za domaćinstva i oko 27 odsto za privredu, dok je cena gasa povećana u avgustu oko devet odsto.

Poskupljenja neophodna kako bi se smanjili troškovi EPS-a i Srbijagasa

U Memorandumu se navodi da je postepeno povećanje cena gasa i struje neophodno kako bi se na srednji rok pokrili troškovi Srbijagasa i EPS-a. Ti troškovi su se uvećali jer je EPS zbog kolapsa u proizvodnji uglja i struje morao da uvozi mnogo više ovih energenata, i to po cenama koje su zbog energetske krize uvećane 5-6 puta. Visoke cene uvoza bile su uzrok i gubitaka Srbijagasa, pa je Fiskalni savet ukupne gubitke procenio na dve milijarde evra.

Vlada je navela da je posvećena povećanju cene gasa kako bi se obezbedio potpuni finansijski oporavak Srbijagasa u srednjem roku.

Nakon poskupljenja koje će uslediti 1. januara za oko 11 odsto, uslediće niz povećanja prosečnih cena za 10 odsto 1. maja i 1. novembra 2023, kao i 1. maja 2024. godine. U slučaju povećanja cena prirodnog gasa iznad 250 evra po MWh, biće urađene analize da li je potrebno korigovati ove planove.

Sredinom 2023. biće ponovo procenjena planirana poskupljenja

Vlada se, takođe, obavezuje da sprovede neophodna prilagođavanja cene struje, kako bi se obezbedio i oporavak EPS-a.

Kao prvi korak cena je povećana osam odsto od 1. januara, a posle toga uslediće prosečna poskupljenja od osam odsto od 1. maja i 1. novembra ove godine, kao i 1. maja 2024.

Plan povećanja cena gasa i struje biće ponovo razmotren u okviru prve polugodišnje procene realizacije stendbaj aranžmana.

Kako bi se ublažio uticaj poskupljenja na najsiromašnije zadržaće se blok tarife i povećao broj građana koji mogu da dobiju pomoć kao energetski ugroženi potrošači.

Prioritetni plan za investicije u energetiku

Vlada Srbije namerava da pripremi prioritetni investicioni plan za energetski sektor sa projektima koji mogu da se sprovedu tokom narednih 2-5 godina. Te investicije, kao što su novi gasni interkonektori i naftovodi trebalo bi da poboljšaju energetsku bezbednost, stabilizuju proizvodnju električne energije i povećaju štednju energije.

Plan će identifikovati ko će snositi troškove ovih investicija i kako će one biti finansirane, a usvajanje je planirano za kraj maja 2023, piše u Memorandumu.

Takođe će biti usvojena, do kraja 2023, i nova Strategija razvoja energetike Republike Srbije, koja će biti usaglašena sa ovim investicionim planom.

Novo poslovodstvo, i to ono koje neće imati status vršioca dužnosti, u EPS-u i Srbijagasu trebalo bi da bude postavljeno do juna sledeće godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

21. decembar 2022. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

EPS uskoro nudi niže cene električne energije za privredu?

21. decembar 2022. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

21. decembar 2022. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

21. decembar 2022. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju