Energetska kriza

Golob: cena struje za privredu biće oko 200 evra po MWh

golob cene struje gospodarska zbornica slovenije

Foto: GZS/Youtube

Objavljeno

22.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačke privrednike, kao i u drugim zemljama, najviše zanima koliko će plaćati električnu energiju sledeće godine. U strahu da će zbog visokih računa biti manje konkurentni nego firme iz drugih zemalja, oni su tražili sastanak sa premijerom Robertom Golobom.

Sastanku o ceni struje i subvencijama u 2023. godini prisustvovali su predstavnici osam slovenačkih privrednih udruženja.

Robert Golob, predsednik slovenačke vlade, posle sastanka izjavio je da bi cena struje sa subvencijama trebalo da bude oko 200 evra po MWh. Premijer je poručio da slovenački firme neće imati lošije uslove za poslovanje od konkurencije.

Inače, cena struje za firme u Srbiji od Nove godine biće oko 103 evra za MWh, što je povećanje u odnosu na 95 evra koliko će koštati do 31. decembra. Poskupljuje i struja u Republici Srpskoj, a nova cena je oko 65 evra.

I Nemačka će primeniti isti model subvencija za privredu

Golob je rekao da su cene struje na tržištu počele da padaju. Moguće je, kako je rekao, da će one narednih dana biti i niže, ali on ne bi savetovao privrednicima da i dalje odlažu sklapanje ugovora o snabdevanju za sledeću godinu.

Golob je naglasio da je dobra vest da se i Nemačka opredelila za isti model subvencionisanja cene struje za privredu kao i Slovenija, koja je uradila najviše što dozvoljavaju evropski propisi o državnoj pomoći.

Ali, ako se pojavi neki povoljniji model, koji odobri EU, neke druge članice, slovenačka vlada će ga primeniti, dodao je premijer.

Prema njegovoj računici cena struje sa subvencijama za srednja preduzeća biće negde između 190 i 210 evra po MWh, dok bi za energetski intenzivna preduzeća iznosila 170 evra.

On je dodao da vlada traži rešenje da se rok dospeća računa uskladi sa rokom dospeća subvencija, čime će se obezbediti likvidnost preduzeća, nezavisno od toga ko je snabdevač. Rešenje za ovaj problem najavio je za januar.

Šimonka: Samo nas dijalog može spasiti

Tibor Šimonka, predsednik Privredne komore, zahvalio je premijeru što se odazvao pozivu privrednika, i poručio da je dijalog jedina stvar koja će i privredu  i državu odvesti u svetlu budućnost.

Slovenačka vlada je nedavno usvojila plan pomoći privredi zbog visokih cena energenata koji je vredan 1,2 milijarde evra, i podrazumeva subvencije i kredite za likvidnost.

Subvencije bi trebalo da pokriju od 40 do 80 odsto troškova firmi za energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

22. decembar 2022. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

22. decembar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

22. decembar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

22. decembar 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7