Energetska kriza

Golob: cena struje za privredu biće oko 200 evra po MWh

golob cene struje gospodarska zbornica slovenije

Foto: GZS/Youtube

Objavljeno

22.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačke privrednike, kao i u drugim zemljama, najviše zanima koliko će plaćati električnu energiju sledeće godine. U strahu da će zbog visokih računa biti manje konkurentni nego firme iz drugih zemalja, oni su tražili sastanak sa premijerom Robertom Golobom.

Sastanku o ceni struje i subvencijama u 2023. godini prisustvovali su predstavnici osam slovenačkih privrednih udruženja.

Robert Golob, predsednik slovenačke vlade, posle sastanka izjavio je da bi cena struje sa subvencijama trebalo da bude oko 200 evra po MWh. Premijer je poručio da slovenački firme neće imati lošije uslove za poslovanje od konkurencije.

Inače, cena struje za firme u Srbiji od Nove godine biće oko 103 evra za MWh, što je povećanje u odnosu na 95 evra koliko će koštati do 31. decembra. Poskupljuje i struja u Republici Srpskoj, a nova cena je oko 65 evra.

I Nemačka će primeniti isti model subvencija za privredu

Golob je rekao da su cene struje na tržištu počele da padaju. Moguće je, kako je rekao, da će one narednih dana biti i niže, ali on ne bi savetovao privrednicima da i dalje odlažu sklapanje ugovora o snabdevanju za sledeću godinu.

Golob je naglasio da je dobra vest da se i Nemačka opredelila za isti model subvencionisanja cene struje za privredu kao i Slovenija, koja je uradila najviše što dozvoljavaju evropski propisi o državnoj pomoći.

Ali, ako se pojavi neki povoljniji model, koji odobri EU, neke druge članice, slovenačka vlada će ga primeniti, dodao je premijer.

Prema njegovoj računici cena struje sa subvencijama za srednja preduzeća biće negde između 190 i 210 evra po MWh, dok bi za energetski intenzivna preduzeća iznosila 170 evra.

On je dodao da vlada traži rešenje da se rok dospeća računa uskladi sa rokom dospeća subvencija, čime će se obezbediti likvidnost preduzeća, nezavisno od toga ko je snabdevač. Rešenje za ovaj problem najavio je za januar.

Šimonka: Samo nas dijalog može spasiti

Tibor Šimonka, predsednik Privredne komore, zahvalio je premijeru što se odazvao pozivu privrednika, i poručio da je dijalog jedina stvar koja će i privredu  i državu odvesti u svetlu budućnost.

Slovenačka vlada je nedavno usvojila plan pomoći privredi zbog visokih cena energenata koji je vredan 1,2 milijarde evra, i podrazumeva subvencije i kredite za likvidnost.

Subvencije bi trebalo da pokriju od 40 do 80 odsto troškova firmi za energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

22. decembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. decembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

22. decembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

22. decembar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije