Električna energija

Poskupljuju struja i gas u Srbiji

djedovic poskupljenje struja gas

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

22.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Električna energija će u Srbiji od 1. januara sledeće godine poskupeti manje od deset odsto, a prirodni gas 11 odsto, saopštila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Poslednje poskupljenje struje od 6,5 odsto bilo je 1. septembra, a prirodnog gas od 1. avgusta i to devet odsto.

„Od 2023. električna energija će poskupeti za manje od deset odsto, što će biti poskupljenje manje od 300 dinara za prosečno domaćinstvo mesečno. Država će nastaviti da subvencioniše cenu struje te će tako cena naše električne energije biti medju najnižim u Evropi“, napisala je Đedović na društvenim mreža, i dodale da će i gas od 2023. poskupeti za 11 odsto.

S obzirom da je u svojoj najavi spomenula samo domaćinstva to bi moglo da znači da se poskupljenje neće odnositi na privredu. Ako je tako, Vladu Srbije očekuje i odluka šta će biti sa cenom za firme jer je svojom ranijom odlukom odredila da cena bude fiksirana na 95 evra po megavat-satu do 1. decembra.

Štednja donosi račune manje do 30 odsto

Ona je naglasila da je u prethodne dve nedelje cena gasa povećana tri puta na globalnom tržištu i da je gas u Srbiji u ovom trenutku među najjeftinijima za industriju, a treći najpovoljniji u Evropi za domaćinstva.

Đedović je podsetila da će potrošači odgovornim ponašanjem i smanjenjem potrošnje, ostvariti popust za račune do 30 odsto.

„U uslovima svetske energetske krize moramo da donosimo mere koje će obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje“, istakla je ona.

Inače, vrlo brzo po imenovanju na novu funkciju Đedović je najavila da će cene strue i gasa biti korigovane jer, kako je rekla, nisu održive.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

22. novembar 2022. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

22. novembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

22. novembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

22. novembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin