OIE

U Turskoj završen solarni park od 1,35 gigavata, jedan od najvećih na svetu

Foto: Kalyon Holding

Objavljeno

10.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kalyon Holding je u Karapinaru u Centralnoj Anadoliji završio izgradnju solarne elektrane od 1,35 gigavata, jedne od najvećih na svetu. Ta turska kompanija je takođe saopštila da je proširila kapacitet svoje fabrike solarnih panela kod Ankare na dva gigavata godišnje.

Kada je 2017. Kalyon Holding pobedio na prvoj aukciji za projekte solarnih elektrana u Turskoj YEKA-1 GES sa svojim partnerom Hanwha Group, ova zemlja je imala jedva 3,5 gigavata instaliranog fotonaponskog kapaciteta. Tada je dobio ugovor sa državom za fotonaponsko postrojenje od neverovatnih 1,35 gigavata u oblasti Karapinar.

Turska je na putu da ove godine dostigne ukupno deset gigavata, a Kalyonov predsednik Džemal Kaljondžu je upravo objavio da je izgradnja solarnog parka Karapınar dovršena i da će to postrojenje biti svečano otvoreno pre kraja meseca. Nalazi se u pokrajini Konija u Centralnoj Anadoliji i jedno je od deset najvećih na svetu.

Priključna snaga je jedan gigavat. To je najviše naizmenične struje što može da isporučuje u mrežu, a 1,35 gigavata je maksimum ili pik izražen u jednosmernoj struji kojeg mogu da postignu solarni paneli.

Kalyon je sastavio postrojenje Konya Karapınar od solarnih panela iz vlastite fabrike

Ovo fotonaponsko postrojenje se sastoji od 3,5 miliona panela. Kompanijini čelnici tvrde da će godišnjom proizvodnjom moći da zadovolje potrebe dva miliona stanovnika Turske za električnom energijom. Južnokorejska kompanija Hanwha je u međuvremenu izašla iz projekta. Lokacija se prostire na 1.920 hektara, a izgradnja je počela 2020. godine.

Konya Karapınar je izgrađen na području od 1.920 hektara

Država organizuje aukcije u okviru mehanizma YEKA radi sklapanja ugovora o otkupu struje, a pobedničke kompanije imaju pravo na subvencije. Uslovi za učestvovanje su naročito strogi u pogledu obaveznog učešća domaće radne snage, repromaterijala, proizvoda i usluga.

Kalyon je iskoristio izdašne dotacije i u partnerstvu sa kineskom kompanijom China Electronic Technology Group Corp. (CETC) u avgustu 2020. otvorio fabriku solarnih panela u blizini Ankare. Odmah zatim je osnovao odeljenje za istraživanja i razvoj. Pogon je krenuo s kapacitetom 500 megavata godišnje, a proizvedena oprema je prvenstveno bila namenjena za džinovsko fotonaponsko postrojenje u Maloj Aziji.

Kalyon 1 35 GW solar park Karapinar Turkey Konya
Predsednik Kalyona Džemal Kaljondžu se potpisuje na prvi solarni panel proizveden u novosagrađenom, trećem delu kompanijine fabrike

Kapacitet proizvodnje solarnih modula udvostručen na dva gigavata godišnje

Novost da je Konya Karapınar završen objavljena je na otvaranju trećeg pogona fabrike kompanije Kalyon. Ona je tim projektom udvostručila godišnji kapacitet na dva gigavata. Njeni zvaničnici su ovom prilikom istakli da im je cilj da dostignu čak deset gigavata.

Predsednik Kaljondžu je izjavio da Kalyon namerava da poveća domaći udeo u vrednosti operacija na 90 odsto tako što će početi da pravi još neke delove kojih nema u Turskoj. U fabrici se moduli sklapaju uglavnom od vlastitih komponenti, što je redak primer vertikalne integrisanosti proizvodnje.

Kalyon planira da izgradi i fabriku vetroturbina

Osim toga, ovaj holding razvija projekte vetroelektrana. U planu je fabrika vetroturbina. Što se tiče drugih sektora, instalira mrežu stanica za punjenje električnih vozila.

Kalyon je u avgustu dogovorio prodaju 50 odsto udela u svom ogranku za zelenu energiju Kalyon Energy (Enerji) konglomeratu International Holding Co. (IHC) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Donmez: Turska je treća u svetu po proizvodnji solarnih panela

Kako prenose domaći mediji, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez izjavio je da je Turska prestigla Južnu Koreju i tako došla na treće mesto u svetu po proizvodnji solarnih panela, a da su ispred nje samo Kina i Kambodža.

Podsetio je da je zbirni kapacitet elektrana u zemlji dostigao 104 gigavata, u poređenju sa samo 30 gigavata iz 2002. godine. U međuvremenu je u tom sektoru investirano 80 milijardi dolara, najviše iz privatnog sektora, naglasio je Donmez.

Najveća solarna elektrana u Evropi je Francisco Pizzaro kompanije Iberdrola. To postrojenje u Ekstremaduri ima 590 megavata. Međutim, najveći solarni kompleks, isto u Španiji, ima 850 megavata. Taj sistem u pokrajini Aragon sastoji se od 50 segmenata jednake veličine.

Iberdrola se s partnerskom firmom Prosolia Energy sprema da izgradi agrosolarnu elektranu od 1,2 gigavata u Portugalu. Očekuju da će je 2025. pustiti u rad.

Na Balkanu krenula dva projekta koja bi mogla da nadmaše Konya Karapınar

Trenutno najveća kompletirana solarna elektrana u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News ima nominalnu snagu 204,3 megavata. Nalazi se u grčkoj pokrajini Zapadna Makedonija, a instalirao ju je HELLENiQ Energy, koji se ranije zvao Hellenic Petroleum. To je takođe najveći fotonaponski pogon sa bifacijalnim panelima u Evropi.

PPC Renewables bi uskoro trebalo da počne izgradnju sistema od 550 megavata u istoj oblasti. Kompanija Enipeas je za svoj projekat fotonaponskog postrojenja nominalne snage 700 megavata u Tesaliji dobila status strateške investicije na nacionalnom nivou.

Najveću snagu u Jugoistočnoj Evropi posle postrojenja Konya Karapınar ima jedna solarna elektrana na severu Grčke – 204,3 megavata

Rumunska državna kompanija Hidroelectrica je, po navodima iz štampe, najverovatniji kandidat za dobijanje koncesije za do 1,5 gigavata na jednoj površini u javnom vlasništvu. Nemačka firma Profine Energy planira da na akumulaciji Ogosta u Bugarskoj postavi plutajuću solarnu elektranu čiji bi kapacitet mogao da izađe na najviše jedan i po gigavat.

Na Zapadnom Balkanu, najveće fotonaponsko postrojenje je u Severnoj Makedoniji i u vlasništvu je slovenačke kompanije GEN-I. Ima 17 megavata. Voltalia je prošle godine u Albaniji počela da gradi postrojenje Karavasta. Planirani maksimalni odnosno nominalni kapacitet iznosi 140 megavata. Priključna snaga, za naizmeničnu struju, iznosiće 124 megavata.

U Srbiji su Fintel energija i MK grupa započele projekat Agrosolar Kula od 660 megavata za istovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije u solarnim panelima, dok firma El Sun Energy u Hrvatskoj planira izgradnju solarne elektrane of 950 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

10. april 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

10. april 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. april 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

10. april 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.