OIE

Konzorcijum Kalyon-Hanwha najavio izgradnju prve fabrike solarnih panela u Turskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum turskog Kalyona i južnokorejske kompanije Hanwha planira da izgradi prvu fabriku solarnih panela u Turskoj. Fabrika će se graditi u industrijskoj zoni u Ankari, a kamen temeljac bi trebalo da bude postavljen na jesen.

Konzorcijum Kalyon-Hanhwa je u martu pobedio na tenderu za izgradnju solarne elektrane od 1 GW u okviru sistema oblasti za razvoj obnovljivih izvora energije (YEKA) u provinciji Karapinar, u centralnoj Anadoliji. Jedan od uslova tendera, koji je objavljen u oktobru 2016, bio je i da se oprema za elektranu proizvodi lokalno.

Predsednik kompanije Kalyon Holding Energy Murtaza Ata rekao je da će početni proizvodni kapacitet fabrike biti 500 MW, ali da je u planu da se posetepeno povećaju na 1.000 MW, javio je servis energetskih vesti agencije Anadolija.

Ata je najavio da će ceremonija polaganja kamena temljca verovatno biti održana u novembru, kao i da bi proizvodnja trebalo da počne krajem 2018. godine.

Vrednost investicije se procenjuje na oko 450 miliona dolara. Fabrika će biti izgrađena u industrijskoj zoni u Ankari i sastojaće se od tri jedinice – za proizvodnju poluga (ingota) i pločica (vafera), solarnih ćelija i solarnih panela.

Proizvodnja u elektrani u Karapinaru počinje 2019. godine

Ata je rekao da bi proizvodnja električne energije u solarnoj elektrani u Karapinaru trebalo da počne u prvom kvartalu 2019. godine.

Prema rečima turskih zvaničnika, ta solarna elektrana elektrana treba da obezbedi električnu energiju dovoljnu da pokrije potrebe više od 600.000 domaćinstava.

Fabrika fotonaponskih panela za Karapinar YEKA elektranu treba da bude izgrađena u roku od 21 meseca od potpisivanja tenderskog sporazuma. Proizvodnja električne energije trebalo bi da počne najkasnije 36 meseci nakon što fabrika za proizvodnju panela i opreme počne sa radom.

Tenderm je predviđeno i da se u odeljenju za istraživanje i razvoj zaposli 100 članova tehničkog osoblja, da lokalni inženjeri čine 80 odsto zaposlenih na ovom projektu, kao i da to odeljenje bude aktivno najmanje 10 godina.

Električna energija koju će proizvoditi ova elektrana od 1.000 MW, prodavaće se po garantovanoj ceni narednih 15 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.