x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Konzorcijum Kalyon-Hanwha najavio izgradnju prve fabrike solarnih panela u Turskoj

15.08.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Konzorcijum Kalyon-Hanwha najavio izgradnju prve fabrike solarnih panela u Turskoj

Konzorcijum turskog Kalyona i južnokorejske kompanije Hanwha planira da izgradi prvu fabriku solarnih panela u Turskoj. Fabrika će se graditi u industrijskoj zoni u Ankari, a kamen temeljac bi trebalo da bude postavljen na jesen.

Konzorcijum Kalyon-Hanhwa je u martu pobedio na tenderu za izgradnju solarne elektrane od 1 GW u okviru sistema oblasti za razvoj obnovljivih izvora energije (YEKA) u provinciji Karapinar, u centralnoj Anadoliji. Jedan od uslova tendera, koji je objavljen u oktobru 2016, bio je i da se oprema za elektranu proizvodi lokalno.

Predsednik kompanije Kalyon Holding Energy Murtaza Ata rekao je da će početni proizvodni kapacitet fabrike biti 500 MW, ali da je u planu da se posetepeno povećaju na 1.000 MW, javio je servis energetskih vesti agencije Anadolija.

Ata je najavio da će ceremonija polaganja kamena temljca verovatno biti održana u novembru, kao i da bi proizvodnja trebalo da počne krajem 2018. godine.

Vrednost investicije se procenjuje na oko 450 miliona dolara. Fabrika će biti izgrađena u industrijskoj zoni u Ankari i sastojaće se od tri jedinice – za proizvodnju poluga (ingota) i pločica (vafera), solarnih ćelija i solarnih panela.

Proizvodnja u elektrani u Karapinaru počinje 2019. godine

Ata je rekao da bi proizvodnja električne energije u solarnoj elektrani u Karapinaru trebalo da počne u prvom kvartalu 2019. godine.

Prema rečima turskih zvaničnika, ta solarna elektrana elektrana treba da obezbedi električnu energiju dovoljnu da pokrije potrebe više od 600.000 domaćinstava.

Fabrika fotonaponskih panela za Karapinar YEKA elektranu treba da bude izgrađena u roku od 21 meseca od potpisivanja tenderskog sporazuma. Proizvodnja električne energije trebalo bi da počne najkasnije 36 meseci nakon što fabrika za proizvodnju panela i opreme počne sa radom.

Tenderm je predviđeno i da se u odeljenju za istraživanje i razvoj zaposli 100 članova tehničkog osoblja, da lokalni inženjeri čine 80 odsto zaposlenih na ovom projektu, kao i da to odeljenje bude aktivno najmanje 10 godina.

Električna energija koju će proizvoditi ova elektrana od 1.000 MW, prodavaće se po garantovanoj ceni narednih 15 godina.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.