OIE

Najveća solarna elektrana u Turskoj – izgradnja poverena tursko-južnokorejskom konzorcijumu

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana snage 1 GW gradiće se u Karapinaru, u YEKA oblasti koju je turska vlada odredila za izgradnju pogona za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Posao je dobila Kalyon-Hanwha grupa, konzorcijum koji je ponudio najnižu cenu od 6,99 evrocenti po kilovat-času. Ukupna vrednost projekta je 1,3 milijardi dolara.

Na tenderu za izgradnju učestvovala su 4 konzorcijuma: Limak-CMEC-Hareon Solar, Çalık Enerji-Solargiga, AKC i Güneş i Kalyon-Hanwha grupa koja je dobila posao. YEKA oblast u kojoj će solarna elektrana biti izgrađena deo je specijalizovane industrijske zone za energetiku koja je u vlasništvu turskog ministarstva energetike i prirodnih resursa.

Tenderom je bila određena gornja granica cene struje od 8 evrocenti po kilovat-času. Prva ponuda konzorcijuma Limak-CMEC-Hareon Solar je bila 8 centi, dok je prva ponuda Kalyon-Hanwha Grupe iznosila 7,95 centi. AKC i Güneş su ponudili 7,98 centi, a Çalık Enerji-Solargiga 7,99. Nakon što su se AKC i Güneş povukli u 19. krugu ponuda, Kalyon-Hanwha je ponudila najnižu cenu od 6,99 centi za kilovat-čas. Prethodno je AKC i Güneş u 18. rundi ponudio 7,05 evrocenti.

Obaveza investitora: domaća radna snaga i oprema

Uslov u tenderu je bio da se oprema proizvodi lokalno. Fabrika fotonaponskih panela za Karapinar YEKA elektranu biće izgrađena u roku od 21 meseca od potpisivanja tenderskog sporazuma. Proizvodnja električne energije trebalo bi da počne najkasnije 36 meseci nakon što fabrika za proizvodnju panela i opreme počne sa radom.

Drugi uslov tendera koji je najavljen prošle jeseni je bio da se u odeljenju za istraživanje i razvoj zaposli 100 članova tehničkog osoblja, da lokalni inženjeri čine 80 odsto zaposlenih na ovom projektu, kao i da to odeljenje bude aktivno najmanje 10 godina. Električna energija koju će proizvoditi ova elektrana od 1000 MW, prodavaće se po garantovanoj ceni narednih 15 godina.

Solarna energija velika šansa turske privrede

Obraćajući se učesnicima tendera i medijima, ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albajrak je rekao: “Danas smo svedoci revolucije u turskom energetskom sektoru”. On je dodao da će se time otvoriti put ka stvaranju energetskog sektora sa kojim će Turska moći da se takmiči na svetskom tržištu, najavivši da će narednih meseci biti raspisan sličan tender za energiju vetra.

Ministar Albajrak je ocenio da je završetak tendera istorijski trenutak jer osvetljava budući pravac razvoja eksploatacije solarne energije. On je podsetio da je na početku promovisanja solarne električne energije, važila garantovana cena između 19,5 i 13,3 evrocenti, zavisno od količine domaće opreme koja se koristila. Sada je pala na 6,99 evrocenti, što znači da je manja za skoro dve trećine.

Solarna energija je velika šansa turske privrede, ali ta zemlja, koja je inače druga u Evropi posle Španije po količini sunčeve energije, do danas nije mogla u potpunosti da razvije taj potencijal. Sa 820 MW dobijenih iz solarne energije, ona čini samo 1% ukupne količine električne energije u Turskoj. Buduća solarna elektrana od 1000 MW će biti prva velika licencirana elektrana na sunce i važan korak ka mobilizaciji turskih potencijala obnovljivih izvora energije.

Konzorcijum koji je pobedio na tenderu čine turska Kalyon grupa koja je poznata po velikim građevinskim projektima i južnokorejska Hanwha. Hanwha je jedan od najvećih konglomerata u Južnoj Koreji. U delu koji se bavi energetikom Hanwha Q CELLS je vodeći svetski proizvodjač solarnih ćelija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU