OIE

Otvorena najveća solarna elektrana u Srbiji – 9,9 megavata

DeLasol Otvorena najveca solarna elektrana u Srbiji 9 9 megavata

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

06.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana DeLasol u Lapovu je puštena u rad. Sa svojih 9,9 megavata priključne snage je najveća u Srbiji, a čini je skoro 18.000 bifacijalnih panela.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović prisustvovala je svečanom otvaranju fotonaponskog postrojenja DeLasol. Ta solarna elektrana s priključkom od 9,9 megavata (11,8 megavata maksimalnog, pik kapaciteta) nalazi se u Lapovu i najveća je u zemlji.

Država usvaja regulativu i priprema strateške dokumente sa zadatkom da stvori uslove da se grade nove elektrane iz obnovljivih izvora energije i obezbedi snabdevanje građana i privrede, navela je Đedović.

Investicija je iznosila devet miliona evra

Ministarka je dodala da će predloženim izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije biti omogućeno sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora te da se time otvara put da u narednih nekoliko godina Srbija utrostruči svoje kapacitete iz solara i vetra.

Solarnu elektranu DeLasol izgradila je kompanija MT-Komex. Prostire se na 12,5 hektara, a sastoji se od 17.980 bifacijalnih odnosno dvostranih panela. Ta tehnologija omogućava da se električna energija generiše i odozdo, od odsjaja sa podloge.

Godišnja proizvodnja je procenjena na 15 gigavat-sati, što je dovoljno da pokrije potrošnju 2.100 domaćinstava u zemlji, saopšteno je. Kompanija je otkrila da namerava da u roku od dve godine izgradi još četiri solarne elektrane, od kojih bi jedna bila takođe u Lapovu.

Upravo završeni projekat vredi devet miliona evra, saopštila je ProCredit banka, koja ga je finansirala.

U Albaniji je u izgradnji solarna elektrana Karavasta, koja će biti ubedljivo najveća na Zapadnom Balkanu

Trenutno najveća kompletirana solarna elektrana u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News ima nominalnu snagu 204,3 megavata. Nalazi se u grčkoj pokrajini Zapadna Makedonija, a instalirao ju je HELLENiQ Energy, koji se ranije zvao Hellenic Petroleum. To je takođe najveći fotonaponski pogon sa bifacijalnim panelima u Evropi.

Međutim, turska kompanija Kalyon uskoro završava projekat Karapınar u Anadoliji, instaliranog kapaciteta 1,3 gigavata, a priključna snaga će biti jedan gigavat. Dosad izgrađeni segmenti su već na mreži.

Na Zapadnom Balkanu, najveća elektrana ove vrste je u Severnoj Makedoniji i u vlasništvu je slovenačke kompanije GEN-I. Ima 17 megavata. Voltalia je prošle godine u Albaniji počela da gradi postrojenje Karavasta. Planirani maksimalni odnosno nominalni kapacitet iznosi 140 megavata. Priključna snaga, naizmenične struje, biće 124 megavata.

U Srbiji su Fintel energija i MK grupa započele projekat Agrosolar Kula od 660 megavata za istovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije u solarnim panelima, dok firma El Sun Energy u Hrvatskoj planira izgradnju solarne elektrane of 950 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

6. april 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

6. april 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

6. april 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

6. april 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović