Životna sredina

Protest #3 za bezopasan vazduh 28. novembra u podne na Terazijama

Protest 3 za bezopasan vazduh 28 novembra Terazijama

Foto: Eko straža

Objavljeno

26.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Eko straža je pozvala građane na treći protest za bezopasan vazduh. Zakazala ga je za nedelju, 28. novembra, s početkom u 12 sati. Naredna okupljanja biće u drugim većim gradovima Srbije. Organizatori upozoravaju da će obustaviti saobraćaj u špicu ukoliko vlasti ne reaguju.

Hiljade nezadovoljnih građanki i građana je u septembru prošetalo centrom Beograda na drugom protestu za bezopasan vazduh. Međutim, nadležni ponovo nisu odgovorili na zahteve da se objavljuju tačne i kompletne informacije o zagađenosti vazduha i da se zaštiti životna sredina. Eko straža je treći protest zakazala za nedelju, 28. novembra, s početkom u 12 sati.

Kolona će od Terazija krenuti do zgrade Instituta za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut u Ulici doktora Subotića starijeg. Eko straža je saopštila da će tamo postaviti kontejner za reciklažu papira „u koji će moći da ubace svoje doktorske diplome koje će kasnije biti odnete na reciklažu i proizvodnju toalet papira“.

Ova neformalna grupa za širenje svesti o značaju borbe za zaštitu životne sredine i, prvenstveno, čistog vazduha, pozvala je građane i lokalne inicijative da kod Batuta ostave neku svoju poruku ili, na primer, malo zemlje iz Bora, vode iz Zrenjanina, prašine iz Smedereva ili krpu sa obrisanom čađi iz Kragujevca.

Najavljena i okupljanja u drugim gradovima

Drugi deo predstojećeg protesta za bezopasan vazduh biće održan tokom naredne dve nedelje u drugim većim gradovima Srbije, saopšteno je.

Organizatori traže, između ostalog, da Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) vrati gornju granicu kategorije indeksa kvaliteta vazduha za čestice PM2.5 po kojoj je on prihvatljiv na 40 sa 55 mikrograma po kubnom metru. Zahteva se preusmeravanje kupljenih uređaja za prečišćavanje vazduha iz državnih i lokalnih institucija u vrtiće, škole i bolnice.

Organizatori poručuju da se tokom protesta ne nose stranačka obeležja

Prodaja neadekvatnih energenata za loženje u domaćinstvima poput sirovog lignita mora biti zabranjena, poručuje Eko straža. Na protestu će učestvovati predstavnici inicijativa Mame Šabac, Borani se pitaju i Odbranimo Zlotsku reku i udruženja Prvi, prvi na skali i Čuvari Perleza, stoji u najavi.

Ukoliko nadležni ne odgovore na zahteve u roku od 30 dana, sledeći put će tokom špica biti blokiran saobraćaj, upozoravaju organizatori i mole da se tokom protesta ne nose stranačka obeležja.

Zagađenost vazduha u Srbiji alarmantna

Srbija ima najveću smrtnost od zagađenja u Evropi, a Beograd je najzagađeniji milionski grad na kontinentu, ističu u Eko straži i navode da u pojedinim gradovima u zemlji mreža senzora pokazuje i po 200 puta veće vrednosti zagađujućih materija u vazduhu od onih koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Zagađenost vazduha je u Srbiji i okolnim zemljama mnogo viša tokom grejne sezone, mada i van nje ima epizoda kada je zdravlje ljudi ugroženo. Ima mnogo individualnih ložišta, po kućama ali i ustanovama i u privredi. I dalje se koriste ugalj i mazut, koji je takođe upitnog kvaliteta, kao i peći i kotlovi. Poljoprivredni otpad se masovno spaljuje, kao i druge vrste otpada, čak i za grejanje.

Prošle godine su na 15 lokacija u deset gradova Srbije srednje godišnje koncentracije suspendovanih čestica PM2.5, koje su najopasnije, bile veće od dozvoljenih, a na 39 lokacija u 19 gradova prekoračen je dozvoljeni broj dana sa nedozvoljenim koncentracijama čestica PM10.

Na deset lokacija u Srbiji je 2020. vazduh bio zagađeniji nego u najzagađenijim gradovima Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prijavite krivolov prepelica i zaštite ugrožene ptice u Srbiji

08 августа 2022 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave...

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

02 августа 2022 - Firma se bavi pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa u 14 zemalja u JIE