UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Životna sredina

10 lokacija u Srbiji ima zagađeniji vazduh nego najzagađeniji gradovi u EU

10 mesta Srbiji vazduh zagadeniji najzagadenijim gradovima u EU

Slika: Za sive tačke nije bilo podataka, a u najgoroj kategoriji su tamnocrvene (EEA / Mapbox / OpenStreetMap

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Godišnja srednja vrednost nivoa čestica PM2.5 u Valjevu je prošle godine iznosila 44,1 mikrogram po kubnom metru, a najzagađeniji vazduh u Evropskoj uniji u toj kategoriji bio je u Novom Sonču u Poljskoj, sa 27,3 mikrograma. Osim u gradu na Kolubari, rezultat je gori od toga u još devet mesta u Srbiji.

Za nivo zagađenja vazduha izmeren prošle godine na pet mernih mesta u Srbiji Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) uopšte nema kategoriju, prenosi Nacionalna ekološka asocijacija. Godišnji srednji nivo prisustva čestica PM2.5, onih koje su prečnika do dva i po mikrometra, viši je od 35 mikrograma po kubnom metru u Valjevu, Novom Pazaru, na dve tačke u Nišu i na Novom Beogradu i u Kosjeriću.

10 mesta Srbiji vazduh zagadeniji najzagadenijim gradovima EU
Slika: xEco vazduh

Podaci se vide na aplikaciji koju je upravo lansirala EEA, a tamo je najgora kategorija veoma loš kvalitet vazduha – između 25 i 35 mikrograma. Na dnu tabele za 2019. i 2020. koja pokriva Evropsku uniju i Norvešku i Island, nalazi se poljski Novi Sonč. Ovaj grad kod granice sa Slovačkom i u blizini više termoelektrana na ugalj završio je na 321. mestu sa 27,3 mikrograma po kubiku.

Gradovi u Poljskoj i Italiji imaju najzagađeniji vazduh u EU

Po podacima sa aplikacije xEco vazduh, zagađenje veće nego u Novom Sonču je u Srbiji izmereno i u Užicu, u Ovči u Beogradu, centru Smedereva, još jednom mestu u Nišu i kod bolnice Dr. Dragiša Mišović u prestonici.

Među gradovima u jugoistočnom delu Evropske unije najgore se kotiraju Slavonski Brod u Hrvatskoj, na trećem mestu sa 25,7 mikrograma čestica PM2.5, i Veliko Trnovo u Bugarskoj, jedanaesto po redu, sa srednjom godišnjom vrednošću od 22,9 mikrograma. Sva ostala mesta među poslednjih deset su u Poljskoj i Italiji.

Poređenje nije sasvim ekvivalentno, jer svi gradovi na evropskoj listi imaju više od 45.000 stanovnika, a za Srbiju su uzeti podaci s više mernih stanica u pojedinačnim gradovima.

Od deset lokacija u Srbiji s najvećim prisustvom čestica PM2.5 u vazduhu, tri su u Beogradu, a dva u Nišu

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je, što se tiče čestica PM2.5, vazduh dobrog kvaliteta ukoliko je stanovništvo na dugi rok izloženo koncentracijama manjim od 10 mikrograma po kubiku. Po propisima EU, godišnja vrednost ne sme da bude veća od 25 mikrograma, a po navedenim merenjima samo pet gradova je premašilo tu granicu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gradani zabranu reklamiranja sponzorstva fosilna goriva EU

Građani traže zabranu reklamiranja, sponzorisanja za fosilna goriva u EU

17 June 2021 - Jedna evropska građanska inicijativa poziva da se u EU zabrani reklamiranje fosilnih goriva i svih vozila na takav pogon

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

vladimir stevanovic akademik rio tinto rudnik jadarit

Akademik Stevanovic, SANU: nepovratne posledice u slučaju izgradnje rudnika litijuma

16 June 2021 - Članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) poslali su Zorani Mihajlović, potpredsednici Vlade Srbije, pismo...

Srbija plasira drzavne zelene obveznice

Srbija se priprema da plasira državne zelene obveznice

16 June 2021 - Serbia želi da prikupi sredstva tako što će izdati zelene obveznice. Šef CBI-ja Sean Kidney tvrdi da su one investitorima privlačnije nego obične.