Životna sredina

10 lokacija u Srbiji ima zagađeniji vazduh nego najzagađeniji gradovi u EU

10 mesta Srbiji vazduh zagadeniji najzagadenijim gradovima u EU

Slika: Za sive tačke nije bilo podataka, a u najgoroj kategoriji su tamnocrvene (EEA / Mapbox / OpenStreetMap

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Godišnja srednja vrednost nivoa čestica PM2.5 u Valjevu je prošle godine iznosila 44,1 mikrogram po kubnom metru, a najzagađeniji vazduh u Evropskoj uniji u toj kategoriji bio je u Novom Sonču u Poljskoj, sa 27,3 mikrograma. Osim u gradu na Kolubari, rezultat je gori od toga u još devet mesta u Srbiji.

Za nivo zagađenja vazduha izmeren prošle godine na pet mernih mesta u Srbiji Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) uopšte nema kategoriju, prenosi Nacionalna ekološka asocijacija. Godišnji srednji nivo prisustva čestica PM2.5, onih koje su prečnika do dva i po mikrometra, viši je od 35 mikrograma po kubnom metru u Valjevu, Novom Pazaru, na dve tačke u Nišu i na Novom Beogradu i u Kosjeriću.

10 mesta Srbiji vazduh zagadeniji najzagadenijim gradovima EU
Slika: xEco vazduh

Podaci se vide na aplikaciji koju je upravo lansirala EEA, a tamo je najgora kategorija veoma loš kvalitet vazduha – između 25 i 35 mikrograma. Na dnu tabele za 2019. i 2020. koja pokriva Evropsku uniju i Norvešku i Island, nalazi se poljski Novi Sonč. Ovaj grad kod granice sa Slovačkom i u blizini više termoelektrana na ugalj završio je na 321. mestu sa 27,3 mikrograma po kubiku.

Gradovi u Poljskoj i Italiji imaju najzagađeniji vazduh u EU

Po podacima sa aplikacije xEco vazduh, zagađenje veće nego u Novom Sonču je u Srbiji izmereno i u Užicu, u Ovči u Beogradu, centru Smedereva, još jednom mestu u Nišu i kod bolnice Dr. Dragiša Mišović u prestonici.

Među gradovima u jugoistočnom delu Evropske unije najgore se kotiraju Slavonski Brod u Hrvatskoj, na trećem mestu sa 25,7 mikrograma čestica PM2.5, i Veliko Trnovo u Bugarskoj, jedanaesto po redu, sa srednjom godišnjom vrednošću od 22,9 mikrograma. Sva ostala mesta među poslednjih deset su u Poljskoj i Italiji.

Poređenje nije sasvim ekvivalentno, jer svi gradovi na evropskoj listi imaju više od 45.000 stanovnika, a za Srbiju su uzeti podaci s više mernih stanica u pojedinačnim gradovima.

Od deset lokacija u Srbiji s najvećim prisustvom čestica PM2.5 u vazduhu, tri su u Beogradu, a dva u Nišu

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je, što se tiče čestica PM2.5, vazduh dobrog kvaliteta ukoliko je stanovništvo na dugi rok izloženo koncentracijama manjim od 10 mikrograma po kubiku. Po propisima EU, godišnja vrednost ne sme da bude veća od 25 mikrograma, a po navedenim merenjima samo pet gradova je premašilo tu granicu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Levčani blokirali istraživanja litijuma - Naš narod je naša nova institucija

Levčani blokirali istraživanja litijuma – naš narod je naša nova institucija

29 септембра 2022 - Meštani Levačkog kraja, zajedno sa ekološkim aktivistima iz cele Srbije nalaze se već više od...

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...

Aktivan vikend za posmatranje ptica u Srbiji

Prvi vikend u oktobru rezervišite za posmatranje ptica

26 септембра 2022 - Na tridesetak lokacija u Srbiji tokom sledećeg vikenda biće organizovani besplatni izleti posmatranja ptica za...