Životna sredina

Beogradske elektrane: ne koristimo rezidual u toplani u Zemunu

Beogradske elektrane rezidual toplani Zemunu

Foto: Beogradske elektrane

Objavljeno

19.10.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.10.2021.

Komentari

1

Podeli

Crni dim iz toplane u Zemunu „posledica je regulacije sagorevanja na kotlu“, a ne spaljivanja reziduala, saopštile su Beogradske elektrane i navele da će taj pogon preći sa mazuta na čistiji izvor energije. Ostaje pitanje kvaliteta fosilnih goriva koja se upotrebljavaju za daljinsko grejanje.

Kao i na svakom početku grejne sezone, zagađenost vazduha naglo raste i javnost je uznemirena zbog naznaka da se u domaćinstvima koriste toksična goriva. Lignit proizveden u Srbiji je sve slabijeg kvaliteta, a stručnjaci i zaštitnici životne sredine upozoravaju da svakako ne bi smeo da se sagoreva u individualnim ložištima. Osim toga, u nekim domaćinstvima se radi grejanja spaljuju razne vrste otpada. A šta je sa toplanama?

Reagujući na snimak crnog dima iz toplane u naselju Sava Kovačević u Zemunu kojeg je na društvenim mrežama postavila Eko straža, Beogradske elektrane su demantovale da se u tom postrojenju upotrebljava takozvani rezidual. To je gusti ostatak od prerade nafte, često prepun sumpora i čvrstih čestica, a danas se još koristi uglavnom za pogon teretnih brodova.

Inspekcijske službe na Balkanu godinama imaju pune ruke posla zbog šverca i prodaje neodgovarajućih naftnih derivata kao goriva. Zabeleženi su i slučajevi umešavanja iskorišćenog motornog ulja i drugih otpadnih i opasnih materija u dizel ili lož-ulje odnosno mazut.

Bolnice u Severnoj Makedoniji se grejale švercovanim otrovom

Poslednji skandal je nedavno otkriven u Severnoj Makedoniji. Istraživačke novinarke i novinari iz organizacija IRL, Investigace.cz i OCCRP otkrili su da je u javnosti nepoznata firma Evrotim, povezana s kontroverznim biznismenom i nekadašnjim potpredsednikom vlade Kočom Anđuševim, uvozila i prodavala gorivo sumnjivog porekla bolnicama, Ministarstvu odbrane i dvema privatnim firmama.

Posrednik je bila kompanija Hifa Oil iz Bosne i Hercegovine. Supstanca deklarisana kao lož-ulje je stizala od češke firme Unipetrol vozom preko Srbije. Laboratorijska analiza je pokazala prisustvo vode, pepela i toksičnih materija, ali vlasti nisu reagovale na upozorenja.

Iz EU pristižu tovari otpadnih motornih ulja ili njihovih mešavina s gorivom za grejanje

Inspektori i carinici u regionu su više puta poslednjih godina otkrili tovare goriva iz Evropske unije neprihvatljivog kvaliteta i od različitih isporučilaca, a takvih slučajeva je sve više, stoji u navedenom izveštaju.

Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije Srbije smatra da posredi mogu biti švercovane otpadne materije i mešavine iskorišćenog motornog ulja. Kvalitetna roba je u Austriji, Nemačkoj, Češkoj ili drugim zemljama EU, a ostaci, otpad prepun teških metala, završavaju ovamo, u Srbiji i Makedoniji, izjavio je.

Zemunska toplana će prestati da koristi mazut

Beogradske elektrane su saopštile da kotlarnica u naselju Sava Kovačević jeste značajan zagađivač, ali su dodale da će uskoro taj pogon služiti samo za grejanje potrošne tople vode u stanovima i da će se za to koristiti „ekološki prihvatljiviji energent“. Ovo komunalno preduzeće navodi da će prebaciti korisnike grejanja na novobeogradsku toplanu.

Crni dim iz kotlarnice „posledica je regulacije sagorevanja na kotlu“, a ne spaljivanja reziduala, stoji u saopštenju. Beogradske elektrane su dodale da 96 odsto njihovih postrojenja za grejanje radi na gas ili komprimovani gas, a da su ostala na mazut, lako lož-ulje, ugalj i biomasu.

Radovi na rekonstrukciji i zameni kotlova u zemunskom pogonu zakazani su za početak sledeće sezone, otkrivaju u preduzeću.

Komentara: (1)
Parmenion / 20.10.2021.

Jedno saopštenje nadležnih i problem rešen.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD EU Austrija 360 stabala zeleniji Beograd

EBRD, EU i Austrija donirali 360 sadnica stabala za zeleniji Beograd

03 децембра 2021 - EBRD, EU i Austrija su podržali sadnju 360 stabala u Beogradu, od ukupno hiljadu širom Zapadnog Balkana

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

03 децембра 2021 - Resalta se pridružila akreditovanoj mreži organizacije CDP za pružanje usluga za smanjenje emisija ugljenika u osam zemalja

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Blokada-Srbija_Twitter_@NSVeselko

Masovne blokade po Srbiji u subotu u 14h zbog litijuma – spisak gradova, lokacija

02 децембра 2021 - Ekološke organizacije pozvale su građane Srbije da opet blokiraju saobraćajnice kao vid protesta zbog najavljenog otvaranja većeg broja rudnika litijuma