Životna sredina

Beogradske elektrane: ne koristimo rezidual u toplani u Zemunu

Beogradske elektrane rezidual toplani Zemunu

Foto: Beogradske elektrane

Objavljeno

19.10.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.10.2021.

Komentari

1

Podeli

Crni dim iz toplane u Zemunu „posledica je regulacije sagorevanja na kotlu“, a ne spaljivanja reziduala, saopštile su Beogradske elektrane i navele da će taj pogon preći sa mazuta na čistiji izvor energije. Ostaje pitanje kvaliteta fosilnih goriva koja se upotrebljavaju za daljinsko grejanje.

Kao i na svakom početku grejne sezone, zagađenost vazduha naglo raste i javnost je uznemirena zbog naznaka da se u domaćinstvima koriste toksična goriva. Lignit proizveden u Srbiji je sve slabijeg kvaliteta, a stručnjaci i zaštitnici životne sredine upozoravaju da svakako ne bi smeo da se sagoreva u individualnim ložištima. Osim toga, u nekim domaćinstvima se radi grejanja spaljuju razne vrste otpada. A šta je sa toplanama?

Reagujući na snimak crnog dima iz toplane u naselju Sava Kovačević u Zemunu kojeg je na društvenim mrežama postavila Eko straža, Beogradske elektrane su demantovale da se u tom postrojenju upotrebljava takozvani rezidual. To je gusti ostatak od prerade nafte, često prepun sumpora i čvrstih čestica, a danas se još koristi uglavnom za pogon teretnih brodova.

Inspekcijske službe na Balkanu godinama imaju pune ruke posla zbog šverca i prodaje neodgovarajućih naftnih derivata kao goriva. Zabeleženi su i slučajevi umešavanja iskorišćenog motornog ulja i drugih otpadnih i opasnih materija u dizel ili lož-ulje odnosno mazut.

Bolnice u Severnoj Makedoniji se grejale švercovanim otrovom

Poslednji skandal je nedavno otkriven u Severnoj Makedoniji. Istraživačke novinarke i novinari iz organizacija IRL, Investigace.cz i OCCRP otkrili su da je u javnosti nepoznata firma Evrotim, povezana s kontroverznim biznismenom i nekadašnjim potpredsednikom vlade Kočom Anđuševim, uvozila i prodavala gorivo sumnjivog porekla bolnicama, Ministarstvu odbrane i dvema privatnim firmama.

Posrednik je bila kompanija Hifa Oil iz Bosne i Hercegovine. Supstanca deklarisana kao lož-ulje je stizala od češke firme Unipetrol vozom preko Srbije. Laboratorijska analiza je pokazala prisustvo vode, pepela i toksičnih materija, ali vlasti nisu reagovale na upozorenja.

Iz EU pristižu tovari otpadnih motornih ulja ili njihovih mešavina s gorivom za grejanje

Inspektori i carinici u regionu su više puta poslednjih godina otkrili tovare goriva iz Evropske unije neprihvatljivog kvaliteta i od različitih isporučilaca, a takvih slučajeva je sve više, stoji u navedenom izveštaju.

Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije Srbije smatra da posredi mogu biti švercovane otpadne materije i mešavine iskorišćenog motornog ulja. Kvalitetna roba je u Austriji, Nemačkoj, Češkoj ili drugim zemljama EU, a ostaci, otpad prepun teških metala, završavaju ovamo, u Srbiji i Makedoniji, izjavio je.

Zemunska toplana će prestati da koristi mazut

Beogradske elektrane su saopštile da kotlarnica u naselju Sava Kovačević jeste značajan zagađivač, ali su dodale da će uskoro taj pogon služiti samo za grejanje potrošne tople vode u stanovima i da će se za to koristiti „ekološki prihvatljiviji energent“. Ovo komunalno preduzeće navodi da će prebaciti korisnike grejanja na novobeogradsku toplanu.

Crni dim iz kotlarnice „posledica je regulacije sagorevanja na kotlu“, a ne spaljivanja reziduala, stoji u saopštenju. Beogradske elektrane su dodale da 96 odsto njihovih postrojenja za grejanje radi na gas ili komprimovani gas, a da su ostala na mazut, lako lož-ulje, ugalj i biomasu.

Radovi na rekonstrukciji i zameni kotlova u zemunskom pogonu zakazani su za početak sledeće sezone, otkrivaju u preduzeću.

Komentara: (1)
Parmenion / 20.10.2021.

Jedno saopštenje nadležnih i problem rešen.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

19. oktobar 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

19. oktobar 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

19. oktobar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

19. oktobar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena