Životna sredina

Beogradske elektrane: ne koristimo rezidual u toplani u Zemunu

Beogradske elektrane rezidual toplani Zemunu

Foto: Beogradske elektrane

Objavljeno

19.10.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.10.2021.

Komentari

1

Podeli

Crni dim iz toplane u Zemunu „posledica je regulacije sagorevanja na kotlu“, a ne spaljivanja reziduala, saopštile su Beogradske elektrane i navele da će taj pogon preći sa mazuta na čistiji izvor energije. Ostaje pitanje kvaliteta fosilnih goriva koja se upotrebljavaju za daljinsko grejanje.

Kao i na svakom početku grejne sezone, zagađenost vazduha naglo raste i javnost je uznemirena zbog naznaka da se u domaćinstvima koriste toksična goriva. Lignit proizveden u Srbiji je sve slabijeg kvaliteta, a stručnjaci i zaštitnici životne sredine upozoravaju da svakako ne bi smeo da se sagoreva u individualnim ložištima. Osim toga, u nekim domaćinstvima se radi grejanja spaljuju razne vrste otpada. A šta je sa toplanama?

Reagujući na snimak crnog dima iz toplane u naselju Sava Kovačević u Zemunu kojeg je na društvenim mrežama postavila Eko straža, Beogradske elektrane su demantovale da se u tom postrojenju upotrebljava takozvani rezidual. To je gusti ostatak od prerade nafte, često prepun sumpora i čvrstih čestica, a danas se još koristi uglavnom za pogon teretnih brodova.

Inspekcijske službe na Balkanu godinama imaju pune ruke posla zbog šverca i prodaje neodgovarajućih naftnih derivata kao goriva. Zabeleženi su i slučajevi umešavanja iskorišćenog motornog ulja i drugih otpadnih i opasnih materija u dizel ili lož-ulje odnosno mazut.

Bolnice u Severnoj Makedoniji se grejale švercovanim otrovom

Poslednji skandal je nedavno otkriven u Severnoj Makedoniji. Istraživačke novinarke i novinari iz organizacija IRL, Investigace.cz i OCCRP otkrili su da je u javnosti nepoznata firma Evrotim, povezana s kontroverznim biznismenom i nekadašnjim potpredsednikom vlade Kočom Anđuševim, uvozila i prodavala gorivo sumnjivog porekla bolnicama, Ministarstvu odbrane i dvema privatnim firmama.

Posrednik je bila kompanija Hifa Oil iz Bosne i Hercegovine. Supstanca deklarisana kao lož-ulje je stizala od češke firme Unipetrol vozom preko Srbije. Laboratorijska analiza je pokazala prisustvo vode, pepela i toksičnih materija, ali vlasti nisu reagovale na upozorenja.

Iz EU pristižu tovari otpadnih motornih ulja ili njihovih mešavina s gorivom za grejanje

Inspektori i carinici u regionu su više puta poslednjih godina otkrili tovare goriva iz Evropske unije neprihvatljivog kvaliteta i od različitih isporučilaca, a takvih slučajeva je sve više, stoji u navedenom izveštaju.

Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije Srbije smatra da posredi mogu biti švercovane otpadne materije i mešavine iskorišćenog motornog ulja. Kvalitetna roba je u Austriji, Nemačkoj, Češkoj ili drugim zemljama EU, a ostaci, otpad prepun teških metala, završavaju ovamo, u Srbiji i Makedoniji, izjavio je.

Zemunska toplana će prestati da koristi mazut

Beogradske elektrane su saopštile da kotlarnica u naselju Sava Kovačević jeste značajan zagađivač, ali su dodale da će uskoro taj pogon služiti samo za grejanje potrošne tople vode u stanovima i da će se za to koristiti „ekološki prihvatljiviji energent“. Ovo komunalno preduzeće navodi da će prebaciti korisnike grejanja na novobeogradsku toplanu.

Crni dim iz kotlarnice „posledica je regulacije sagorevanja na kotlu“, a ne spaljivanja reziduala, stoji u saopštenju. Beogradske elektrane su dodale da 96 odsto njihovih postrojenja za grejanje radi na gas ili komprimovani gas, a da su ostala na mazut, lako lož-ulje, ugalj i biomasu.

Radovi na rekonstrukciji i zameni kotlova u zemunskom pogonu zakazani su za početak sledeće sezone, otkrivaju u preduzeću.

Komentara: (1)
Parmenion / 20.10.2021.

Jedno saopštenje nadležnih i problem rešen.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

19. oktobar 2021. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

srbija nekp pks ldk energetsko planiranje

Uspešno je okončan ključni projekat za transformaciju energetskog ambijenta u Srbiji

19. oktobar 2021. - Projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“, finansiran iz programa IPA 2017, poslužio je kao primer saradnje svih aktera energetskog sektora u zemlji u oblasti metodološkog strateškog planiranja

Novi Pazar je godišnji limit od 35 dana prekomerno zagađenog vazduha prekoračio za 41 dan

19. oktobar 2021. - Ne zaostaju Šabac i Valjevo, koji imaju po 33 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, a slede ih Kosjerić i Užice sa po 32 dana, pokazuje xEco

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

19. oktobar 2021. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.