Električna energija

Nova inicijativa za održivu hidroenergiju na Zapadnom Balkanu

IHA SECO KESH odrziva hidroenergija zapadni balkan

Slika: Hidroelektrana Fierza kompanije KESH (IHA)

Objavljeno

14.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodno udruženje za hidroenergiju (eng. International Hidroenergy Association – IHA), albanska energetska kompanija KESH i Državni sekretarijat za ekonomske poslove Vlade Švajcarske (SECO) pokrenuli su inicijativu koja je osmišljena kao podrška predstavnicima vlastima, investitora i firmi koje razvijaju projekte u primeni međunarodno priznate prakse u razvoju hidroenergije.

U okviru inicijative u naredne tri godine IHA održivost, neprofitni sektor organizacije IHA, sarađivaće sa firmama koje razvijaju projekte, regulatorima, investitorima i organizacijama civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Severne Makedonije, Crne Gore , i Srbije.

Hidroenergetski projekti trebalo bi da se usklade sa međunarodno priznatim smernicama

Cilj je, kako je saopštila IHA, osigurati da hidroenergetski projekti budu usklađeni sa Merilima za održivost hidroenergije (eng. Hydropower Sustainability Tools), setom smernica za procenu ove vrste projekata. Smernice su razvile vlade, industrija i nevladine organizacije i usklađene su i sa uslovima za krditiranje koje koriste međunarodne finansijske institucije, poput Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije.

Biće organizovana obuka za donosioce odluka i nevladine organizacije

Obuka, koja će biti namenjena donosiocima odluka i nevladinim organizacijama, trebalo bi da ojača institucije i razvije svest o zahtevima dobre prakse koje bi trebalo da ispune svi hidroenergetski projekti, navodi se u saopštenju organizacije IHA.

Učesnici obuke će biti pripremljeni da koriste smernice za održivost hidroenergije

Program obuke predviđa analizu svih aspekata razvoja projekata, uključujući odluku o gradnji i projekat, konsultacije sa zajednicom, biodiverzitet i upravljanje rizikom po životnu sredinu. Kombinacijom radionica, onlajn učenja i vebinara, učesnici će biti obučeni da koriste smernice za procenu održivosti hidroelektrana, a biće uključeni i u analizu jednog hidroenergetskog projekta u Albaniji, navela je IHA.

Održiva hidroenergija je važna za rešavanje problema klimatskih promena

Alain Kilajian, viši specijalista za održivost u IHA, izjavio je da bi jedan od glavnih rezultata ovog programa trebalo da bude bolja obučenost zainteresovanih strana na Zapadnom Balkanu da ocene održivost hidroenergetskih projekata u skladu sa međunarodno priznatim smernicama.

Budući izazovi odnose se, kako je rekao Benet Beci, izvršni direktor kompanije KESH, na povećanje proizvodnje i osiguranje energetske nezavisnosti u snabdevanju električnom energijom uz istovremeno obezbeđivanje ekološke i društvene koristi za zajednice koje žive u blizini elektrana.

„Zbog toga smo posvećeni usvajanju najboljih praksi i standarda održive hidroenergije“, istakao je on.

Organizacija IHA dosad je uspešno sprovela više programa za obuku i edukaciju širom sveta

Patrik Meier, zamenik šefa misije švajcarske ambasade u Albaniji, rekao je da sve hidroelektrane utiču na vodne resurse, životnu sredinu i egzistenciju lokalnih zajednica.

Održivost hidroenergije važnija je nego ikad za rešavanje klimatskih promena i ekonomskog razvoja, dodao je on.

IHA je uspešno sprovela više programa za obuku i edukaciju širom sveta: zajedno sa Svetskom bankom u slivu reke Zambezi, sa Norveškom agencijom za razvojnu saradnju u Nepalu i Mjanmaru i sa SECO u Gani i Indoneziji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. januar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

14. januar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. januar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. januar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.