Životna sredina

Kosovski poslanici pretresaju dozvole za male hidroelektrane

Kosovski poslanici dozvole male hidroelektrane

Slika: Skupština Kosova

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Parlamentarna komisija u Prištini održala je prvi sastanak u okviru tromesečnog mandata da ispita kontroverze oko gradnje malih hidrocentrala. Kosovski poslanici će pregledati dosadašnje dozvole i sistem nadzora.

Nakon što je kosovski parlament odlučio da se osnuje odbor koji će preispitati kako su odobravane dozvole za hidroelektrane, članovi su se prvi put okupili. Vodi ih Eliza Hoxha, poslanica iz Demokratske partije Kosova (PDK).

Potpredsednik Haxhi Avdyli iz Demokratske lige Kosova – LDK, inicijator osnivanja komisije, izjavio je da će poslanici i poslanice utvrditi kako su investitori odgovorni za uništavanje životne sredine dobili dozvole i da će nalazi biti prosleđeni nadležnim telima.

Lokalni zvaničnici i investitori bi mogli dobiti poziv da svedoče

Besa Gaxherri, članica iz iste partije, zatražila je zvaničnu dokumentaciju i rekla da bi komisija trebalo da je pregleda i razgovara s povezanim osobama. Po njenim rečima, sastanke bi trebalo održavati dvaput nedeljno, s obzirom na to da mandat traje samo tri meseca.

Shpejtim Bulliqi iz Samoopredeljenja naglasio je da se Kosovo* suočava s nestašicom vode i da tome doprinosi instaliranje hidroelektrana. Njegov kolega iz partije Artan Abrashi rekao je da se pretres ne sme ograničiti na državne institucije i da moraju da svedoče lokalni zvaničnici i investitori.

Aktivisti i stanovnici zahtevaju od ministra da zaštiti životnu sredinu

Pre sednice, aktivisti i predstavnici stanovništva iz jedne oblasti u kojoj su male hidroelektrane sastali su se s ministrom za privredu i životnu sredinu Blerimom Kuçijem sa zahtevom da vlada zaustavi uništavanje prirode u Dečanima, prenosi Kallxo. Oni već godinama protestuju protiv firme KelKos Energy, koja je tamo podigla nekoliko malih hidroelektrana.

Preduzeće je deo sistema Kelag-Kärntner Elektrizitäts iz Austrije.

Ministar privrede i životne sredine Blerim Kuçi rekao je da jeste bilo prekršaja i dodao da je zabrinutost zbog malih hidroelektrana opravdana

Shpresa Loshaj iz organizacije Pishtarët kazala je da firma mora da sanira oštećenja, primeni propis da najmanje 30 odsto protoka reke mora da se ostavi van cevi i da plati ono što duguje opštini. Aktivisti i aktivistkinje tvrde da postupak koji je doveo do instalacije malih hidrocentrala nije bio po zakonu.

Ministar Blerim Kuçi je rekao da je svestan da je bilo prekršaja i da je zabrinutost opravdana. Po njegovom mišljenju, Kosovo* je bilo pod pritiskom da izdaje dozvole zbog obaveze da podigne udeo energije iz obnovljivih izvora na 30 odsto.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konferencija solarna energija srbija balkan green energy news

Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji: sve je spremno za solarni bum

16 April 2021 - Zakon o obnovljivim izvorima energije konačno stvara uslove da se iskoristi veliki potencijal solarne energije, poruka je Prve velike konferencije o solarnoj energiji u Srbiji.

Koriscenje ciste energije uslov za poslovanje

Korišćenje čiste energije će postati uslov za poslovanje na svetskom tržištu

16 April 2021 - Postavljanje fotonaponskih sistema se isplati svima – od domaćinstava do velikih industrijskih potrošača energije, poručeno je na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji.

konferencija solarna energija srbija toplane

Veliki solarno-termalni projekti su pravo rešenje za daljinsko grejanje u Srbiji

14 April 2021 - Veliki solarno-termalni projekti su pravo rešenje za dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja u Srbiji.

konferencija solarna energija srbija prozjumeri

Elektrodistribucija Srbije priprema pravila za ubrzano priključenje prozjumera

14 April 2021 - Operator distributivnog sistema će u narednih nekoliko meseci pripremiti nova pravila za ubrzano priključenje solarnih elektrana na domaćinstvima.