Životna sredina

Kosovski poslanici pretresaju dozvole za male hidroelektrane

Kosovski poslanici dozvole male hidroelektrane

Slika: Skupština Kosova

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Parlamentarna komisija u Prištini održala je prvi sastanak u okviru tromesečnog mandata da ispita kontroverze oko gradnje malih hidrocentrala. Kosovski poslanici će pregledati dosadašnje dozvole i sistem nadzora.

Nakon što je kosovski parlament odlučio da se osnuje odbor koji će preispitati kako su odobravane dozvole za hidroelektrane, članovi su se prvi put okupili. Vodi ih Eliza Hoxha, poslanica iz Demokratske partije Kosova (PDK).

Potpredsednik Haxhi Avdyli iz Demokratske lige Kosova – LDK, inicijator osnivanja komisije, izjavio je da će poslanici i poslanice utvrditi kako su investitori odgovorni za uništavanje životne sredine dobili dozvole i da će nalazi biti prosleđeni nadležnim telima.

Lokalni zvaničnici i investitori bi mogli dobiti poziv da svedoče

Besa Gaxherri, članica iz iste partije, zatražila je zvaničnu dokumentaciju i rekla da bi komisija trebalo da je pregleda i razgovara s povezanim osobama. Po njenim rečima, sastanke bi trebalo održavati dvaput nedeljno, s obzirom na to da mandat traje samo tri meseca.

Shpejtim Bulliqi iz Samoopredeljenja naglasio je da se Kosovo* suočava s nestašicom vode i da tome doprinosi instaliranje hidroelektrana. Njegov kolega iz partije Artan Abrashi rekao je da se pretres ne sme ograničiti na državne institucije i da moraju da svedoče lokalni zvaničnici i investitori.

Aktivisti i stanovnici zahtevaju od ministra da zaštiti životnu sredinu

Pre sednice, aktivisti i predstavnici stanovništva iz jedne oblasti u kojoj su male hidroelektrane sastali su se s ministrom za privredu i životnu sredinu Blerimom Kuçijem sa zahtevom da vlada zaustavi uništavanje prirode u Dečanima, prenosi Kallxo. Oni već godinama protestuju protiv firme KelKos Energy, koja je tamo podigla nekoliko malih hidroelektrana.

Preduzeće je deo sistema Kelag-Kärntner Elektrizitäts iz Austrije.

Ministar privrede i životne sredine Blerim Kuçi rekao je da jeste bilo prekršaja i dodao da je zabrinutost zbog malih hidroelektrana opravdana

Shpresa Loshaj iz organizacije Pishtarët kazala je da firma mora da sanira oštećenja, primeni propis da najmanje 30 odsto protoka reke mora da se ostavi van cevi i da plati ono što duguje opštini. Aktivisti i aktivistkinje tvrde da postupak koji je doveo do instalacije malih hidrocentrala nije bio po zakonu.

Ministar Blerim Kuçi je rekao da je svestan da je bilo prekršaja i da je zabrinutost opravdana. Po njegovom mišljenju, Kosovo* je bilo pod pritiskom da izdaje dozvole zbog obaveze da podigne udeo energije iz obnovljivih izvora na 30 odsto.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

30. septembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

30. septembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

30. septembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

30. septembar 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine