Životna sredina

Kosovski poslanici pretresaju dozvole za male hidroelektrane

Kosovski poslanici dozvole male hidroelektrane

Slika: Skupština Kosova

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Parlamentarna komisija u Prištini održala je prvi sastanak u okviru tromesečnog mandata da ispita kontroverze oko gradnje malih hidrocentrala. Kosovski poslanici će pregledati dosadašnje dozvole i sistem nadzora.

Nakon što je kosovski parlament odlučio da se osnuje odbor koji će preispitati kako su odobravane dozvole za hidroelektrane, članovi su se prvi put okupili. Vodi ih Eliza Hoxha, poslanica iz Demokratske partije Kosova (PDK).

Potpredsednik Haxhi Avdyli iz Demokratske lige Kosova – LDK, inicijator osnivanja komisije, izjavio je da će poslanici i poslanice utvrditi kako su investitori odgovorni za uništavanje životne sredine dobili dozvole i da će nalazi biti prosleđeni nadležnim telima.

Lokalni zvaničnici i investitori bi mogli dobiti poziv da svedoče

Besa Gaxherri, članica iz iste partije, zatražila je zvaničnu dokumentaciju i rekla da bi komisija trebalo da je pregleda i razgovara s povezanim osobama. Po njenim rečima, sastanke bi trebalo održavati dvaput nedeljno, s obzirom na to da mandat traje samo tri meseca.

Shpejtim Bulliqi iz Samoopredeljenja naglasio je da se Kosovo* suočava s nestašicom vode i da tome doprinosi instaliranje hidroelektrana. Njegov kolega iz partije Artan Abrashi rekao je da se pretres ne sme ograničiti na državne institucije i da moraju da svedoče lokalni zvaničnici i investitori.

Aktivisti i stanovnici zahtevaju od ministra da zaštiti životnu sredinu

Pre sednice, aktivisti i predstavnici stanovništva iz jedne oblasti u kojoj su male hidroelektrane sastali su se s ministrom za privredu i životnu sredinu Blerimom Kuçijem sa zahtevom da vlada zaustavi uništavanje prirode u Dečanima, prenosi Kallxo. Oni već godinama protestuju protiv firme KelKos Energy, koja je tamo podigla nekoliko malih hidroelektrana.

Preduzeće je deo sistema Kelag-Kärntner Elektrizitäts iz Austrije.

Ministar privrede i životne sredine Blerim Kuçi rekao je da jeste bilo prekršaja i dodao da je zabrinutost zbog malih hidroelektrana opravdana

Shpresa Loshaj iz organizacije Pishtarët kazala je da firma mora da sanira oštećenja, primeni propis da najmanje 30 odsto protoka reke mora da se ostavi van cevi i da plati ono što duguje opštini. Aktivisti i aktivistkinje tvrde da postupak koji je doveo do instalacije malih hidrocentrala nije bio po zakonu.

Ministar Blerim Kuçi je rekao da je svestan da je bilo prekršaja i da je zabrinutost opravdana. Po njegovom mišljenju, Kosovo* je bilo pod pritiskom da izdaje dozvole zbog obaveze da podigne udeo energije iz obnovljivih izvora na 30 odsto.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

elektrana-ugalj-zeleni-vodonik-spanija

Elektrana na ugalj u Španiji biće pretvorena u postrojenje za zeleni vodonik

23 септембра 2021 - Portugalski EDP planira da investira 550 miliona evra da zatvorenu termoelektranu u Španiji pretvori u postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika,.

gopa ers vetroelektrana hrgud ugovor

Nemačka kompanija GOPA konsultant ERS-a za vetropark Hrgud

22 септембра 2021 - Nemačka firma pripremiće projektnu dokumentaciju i biti zadužena za nadzor na izgradnji vetroelektrane Hrgud.

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

21 септембра 2021 - Investicije u geotermalnu energiju ove godine trebalo bi da dostignu rekordnih milijardu dolara, a do 2026. čak tri milijarde.