Životna sredina

Kosovo* zaustavlja radove dok revidira stav oko mini hidroelektrana

Kosovo zaustavlja radove mhe

Foto: Anika Richmann, Pixabay

Objavljeno

21.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

KelKos je, izgleda, pod istragom zbog svojih projekata u Štrpcu, a Matkos preti međunarodnom arbitražom. Nove vlasti navode da Kosovo* prilagođava politiku koja se tiče gradnje mini hidroelektrana potrebama građana i tvrde da će se usredsrediti na zaštitu životne sredine.

Vladi u Prištini nije poznato u kom su stanju vodotokovi i ona namerava da izradi plan upravljanja prema podacima iz predstojećeg pregleda, otkrio je jedan zvaničnik iz novog kabineta. Zamenik ministra infrastrukture i životne sredine izjavio je da su neki ulagači obavešteni da bi Kosovo* moglo privremeno da im zakoči projekte mini hidroelektrana i dodao da će izdavanje dozvola biti suspendovano.

Postojeće dozvole se ne ukidaju, naglasio je Avni Zogijani i rekao da je inspekcija poslata na gradilišta u Štrpcu. On je posetio Donju Bitinju, gde meštani zbog podizanja male hidroelektrane nemaju vodu već dva meseca.

Na celoj teritoriji je 14 aktivnih malih hidroelektrana i 21 projekat u razvoju

Srbi i Albanci već preko godinu dana zajedno protestuju protiv više ovakvih poduhvata u opštini na jugu. Na celoj teritoriji je 14 aktivnih malih hidroelektrana i 21 projekat u razvoju.

Zogijani tvrdi da su vlasti dosad služile jedino poslovnim interesima i gledale samo na razvoj infrastrukture. Po njegovom mišljenju, politika će morati da se dovede u ravnotežu s potrebama građana i fokus se pomera na životnu sredinu.

Taj zvaničnik je sugerisao da je bilo korupcije i pravnih prestupa pri izdavanju dozvola. Saglasnosti koje se tiču okoline i druga dokumentacija bile su samo formalnost, jer nisu stručno sastavljene, podvukao je i nagovestio da tužioci istražuju slučaj u Dečanu.

KelKos Energy Shpk, pod kontrolom austrijske kompanije Kelag-Kärntner Elektrizitäts AG, tamo ima tri male hidrocentrale. Zogijani je izjavio da je moguće da je firma počinila prevaru jer nije izgradila branu, što je bila obavezna, i da ima kontroverzi u građevinskim radovima.

Zogijani: Moguće je da je bilo korupcije i pravnih prestupa u izradi dozvola

Matkos Group iz Prištine, koji ima projekte u Štrpcu, odmah je zapretio arbitražom u Londonu.

U odvojenoj objavi na Fejsbuku, Zogijani je napisao da se prioriteti u upravljanju vodama menjaju i na prvo mesto stavio pijaću vodu i agrobiznis, a slede industrija i energetika. On je izjavio da je ekonomska korist od malih hidroelektrana, a najviše su derivacione, mnogo manja od štete po lokalna domaćinstva i poljoprivredu.

Ta tehnologija uništava staništa i onemogućava navodnjavanje, jer se vodotok preusmerava u kilometre cevi. Zamenik ministra je ocenio da se ona primenjuje iskjučivo zato što je jednostavnija i jeftinija.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

21. februar 2020. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

21. februar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. februar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. februar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe