Životna sredina

Crnogorske NVO smatraju studiju za male hidroelektrane nezakonitom

Crnogorske NVO smatraju studiju za male hidroelektrane nezakonitom

Foto: Gerald Friedrich, Pixabay

Objavljeno

11.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

U dokumentu nedostaje ekonomska analiza i on ne daje podatke o biodiverzitetu za samu lokaciju, navode aktivistkinje i aktivisti. Crnogorske organizacije tvrde da projekti dve male hidroelektrane u Mojkovcu ne donose nikakvu korist društvu.

Nema dokaza o bilo kakvoj dobrobiti u planskom dokumentu za Štitaričku reku koji je trenutno na raspravi, kažu borci za zaštitu životne sredine. Tri crnogorske organizacije tvrde da nacrt lokalne studije za mesta namenjena za dve male hidroelektrane ne sadrži ekonomsku analizu i da je nezakonit.

Reka u Mojkovcu na severu zemlje je dugačka 14 kilometara, a rečeni projekat bi 70 odsto nje pretvorio u sistem cevi, brana i mašinskih zgrada, saopštili su Ozon, WWF Adria i ASP – Akcija za socijalnu pravdu. Oni smatraju da bi se trajno izgubila prirodna namena vodotoka i njegov ekosistemski značaj za ljude.

Saopštenje su objavili Ozon, WWF Adria i ASP – Akcija za socijalnu pravdu

Strateška procena uticaja na životnu sredinu ne otkriva dovoljno o efektu na dato mesto, stoji u saopštenju. Ona ne nagoveštava nikakvu korist za opštinu i državu zbog koje bi bilo potrebno instalirati rečene pogone, kazali su aktivisti i aktivistkinje.

Sve reference u prekratkoj ekonomskoj analizi su na javno dostupne, odnosno raspoložive informacije, stoji u izjavi grupe. Ona je to protumačila kao znak da autori nisu ništa istraživali iako su bili obavezni.

Autori studije se pozivaju samo na javno dostupne, već poznate ekonomske podatke, što je indicija da ništa oni nisu istraživali

Pokazalo se da se studija poziva na Prostorni plan Crne Gore do 2020. godine, pa nevladine organizacije upozoravaju da je taj akt istekao na prelazu u ovu godinu. U objavi ističu da je drugi oslonac Strategija razvoja malih hidroelektrana iz 2006, pravno neobavezujuća i zastarela. To nacrt čini nevažećim, poručuju crnogorske organizacije i ukazuju na opasnost da male hidroelektrane naruše hidrološku i morfološku ravnotežu.

One su javno zatražile da se studija povuče. Obrazlažu to argumentom da investitori uopšte nisu sproveli neophodno proučavanje biodiverziteta i da su iskorišćeni samo podaci za šire područje.

NVO-ovi zaključuju da bi instalacija dva postrojenja mogla da naškodi staništu, zapreči migracije zaštićenih i drugih vrsta i pomeri ciklus plavljenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

21 September 2021 - Investicije u geotermalnu energiju ove godine trebalo bi da dostignu rekordnih milijardu dolara, a do 2026. čak tri milijarde.

Power China zeli da preko Srbije udje na trziste zelene energije Evrope

Power China preko Srbije ulazi na energetsko tržište Evrope

21 September 2021 - Državna kompanija Power China, spada u red 50 najvećih kompanija u Kini, a u Srbiji je trebalo da izgradi termoelektranu Kolubara B.

EPCG trazi dobavljace solarnih panela i brojila za projekte Solari 3.000 i Solari 500

EPCG traži dobavljače solarnih panela i brojila za projekte Solari 3.000 i Solari 500

21 September 2021 - Elektroprivreda Crne Gore je raspisala tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3.000+ i Solari 500+.

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencionise solarnu, geotermalnu i energiju mora

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencioniše solarnu, geotermalnu i energiju mora

20 September 2021 - Hrvatska je objavila tri javna poziva za subvencionisanje projekata za povećanje korišćenja solarne, geotermalne i energije mora.