Životna sredina

Crnogorske NVO smatraju studiju za male hidroelektrane nezakonitom

Crnogorske NVO smatraju studiju za male hidroelektrane nezakonitom

Foto: Gerald Friedrich, Pixabay

Objavljeno

11.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

U dokumentu nedostaje ekonomska analiza i on ne daje podatke o biodiverzitetu za samu lokaciju, navode aktivistkinje i aktivisti. Crnogorske organizacije tvrde da projekti dve male hidroelektrane u Mojkovcu ne donose nikakvu korist društvu.

Nema dokaza o bilo kakvoj dobrobiti u planskom dokumentu za Štitaričku reku koji je trenutno na raspravi, kažu borci za zaštitu životne sredine. Tri crnogorske organizacije tvrde da nacrt lokalne studije za mesta namenjena za dve male hidroelektrane ne sadrži ekonomsku analizu i da je nezakonit.

Reka u Mojkovcu na severu zemlje je dugačka 14 kilometara, a rečeni projekat bi 70 odsto nje pretvorio u sistem cevi, brana i mašinskih zgrada, saopštili su Ozon, WWF Adria i ASP – Akcija za socijalnu pravdu. Oni smatraju da bi se trajno izgubila prirodna namena vodotoka i njegov ekosistemski značaj za ljude.

Saopštenje su objavili Ozon, WWF Adria i ASP – Akcija za socijalnu pravdu

Strateška procena uticaja na životnu sredinu ne otkriva dovoljno o efektu na dato mesto, stoji u saopštenju. Ona ne nagoveštava nikakvu korist za opštinu i državu zbog koje bi bilo potrebno instalirati rečene pogone, kazali su aktivisti i aktivistkinje.

Sve reference u prekratkoj ekonomskoj analizi su na javno dostupne, odnosno raspoložive informacije, stoji u izjavi grupe. Ona je to protumačila kao znak da autori nisu ništa istraživali iako su bili obavezni.

Autori studije se pozivaju samo na javno dostupne, već poznate ekonomske podatke, što je indicija da ništa oni nisu istraživali

Pokazalo se da se studija poziva na Prostorni plan Crne Gore do 2020. godine, pa nevladine organizacije upozoravaju da je taj akt istekao na prelazu u ovu godinu. U objavi ističu da je drugi oslonac Strategija razvoja malih hidroelektrana iz 2006, pravno neobavezujuća i zastarela. To nacrt čini nevažećim, poručuju crnogorske organizacije i ukazuju na opasnost da male hidroelektrane naruše hidrološku i morfološku ravnotežu.

One su javno zatražile da se studija povuče. Obrazlažu to argumentom da investitori uopšte nisu sproveli neophodno proučavanje biodiverziteta i da su iskorišćeni samo podaci za šire područje.

NVO-ovi zaključuju da bi instalacija dva postrojenja mogla da naškodi staništu, zapreči migracije zaštićenih i drugih vrsta i pomeri ciklus plavljenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

11. februar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

11. februar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

11. februar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

11. februar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.