Energetska efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Objavljeno

24.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo energetike i rudarstva i Eko-fond su krenuli u sprovođenje Programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, vrednog 8,8 miliona evra. Za Pljevlja, u kojima je veliko zagađenje zbog grejanja na ugalj i drvo, određeno je 2,8 miliona evra.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine – Eko-fonda Draško Boljević potpisali su Sporazum o saradnji sa ciljem implementacije Programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima. Mere uključuju uvođenje dostupnih i obnovljivih izvora energije, objasnili su.

U ministarstvu i Eko-fondu navode da će ovaj poduhvat doprineti ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i smanjenju emisije ugljenika u Crnoj Gori. Domaćinstvima sleduje 8,8 miliona evra subvencija.

“Sporazum je rezultat partnerske saradnje, čiji je cilj da se podstakne svijest o važnosti energetske efikasnosti i pruži podrška građanima u smanjenju njihovih energetskih troškova. Program će pružiti domaćinstvima pristup resursima, alatima i subvencijama kako bi unaprijedili energetsku efikasnost svojih domova, što će rezultirati dugoročnim ekonomskim i ekološkim koristima”, istakao je Mujović.

Boljević je izrazio uverenje da će zajedničkim naporima svih partnera biti smanjen ekološki otisak, uz uštede u računima za energente.

EPCG sprovodi komplementarni program za fotonaponske sisteme – Solari sjever

Vlada Crne Gore je saglasnost da se pokrene projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima dala prošle nedelje. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će doprineti kroz realizaciju novog projekta Solari sjever, napomenuo je tada Mujović. Dodao je da će građani nabavku i instaliranje solarnih panela moći da otplate na 85 mesečnih rata, umesto na 70, koliko je u programu Solari 5000+.

Što se tiče novih subvencija za energetsku efikasnost, za Pljevlja je obezbeđeno 2,8 miliona evra. Na severu zemlje se za ogrev uglavnom koriste ugalj i drvo, podsetilo je ministarstvo. U Pljevljima je jedina termoelektrana u Crnoj Gori, kao i rudnik uglja.

EPCG, koji njom upravlja, najavio je pre godinu i po dana investiciju u izgradnju cevovoda koji bi otpadnu toplotnu energiju iz postrojenja prenosio do grada, za grejanje. Do sada je već trebalo da bude završen.

Evropska komisija donirala osam miliona evra za subvencije

Domaćinstvima su na raspolaganju subvencije za ugradnju termoizolacije, efikasne fasadne stolarije i sistema za grejanje i hlađenje kao i postavljanje solarnih sistema za grejanje vode i proizvodnju električne energije. Sredstva za program najvećim delom dolaze iz paketa podrške od 30 miliona evra od Evropske komisije za prevazilaženje posledica energetske krize. Opština Pljevlja učestvuje sa 300,000 evra, a Eko-fond sa preostalih pola miliona.

Prvi korak će biti sprovođenje procedure za odabir izvođača radova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

24. april 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

24. april 2024. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

24. april 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

24. april 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja