Energetska efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Objavljeno

24.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo energetike i rudarstva i Eko-fond su krenuli u sprovođenje Programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, vrednog 8,8 miliona evra. Za Pljevlja, u kojima je veliko zagađenje zbog grejanja na ugalj i drvo, određeno je 2,8 miliona evra.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine – Eko-fonda Draško Boljević potpisali su Sporazum o saradnji sa ciljem implementacije Programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima. Mere uključuju uvođenje dostupnih i obnovljivih izvora energije, objasnili su.

U ministarstvu i Eko-fondu navode da će ovaj poduhvat doprineti ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i smanjenju emisije ugljenika u Crnoj Gori. Domaćinstvima sleduje 8,8 miliona evra subvencija.

“Sporazum je rezultat partnerske saradnje, čiji je cilj da se podstakne svijest o važnosti energetske efikasnosti i pruži podrška građanima u smanjenju njihovih energetskih troškova. Program će pružiti domaćinstvima pristup resursima, alatima i subvencijama kako bi unaprijedili energetsku efikasnost svojih domova, što će rezultirati dugoročnim ekonomskim i ekološkim koristima”, istakao je Mujović.

Boljević je izrazio uverenje da će zajedničkim naporima svih partnera biti smanjen ekološki otisak, uz uštede u računima za energente.

EPCG sprovodi komplementarni program za fotonaponske sisteme – Solari sjever

Vlada Crne Gore je saglasnost da se pokrene projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima dala prošle nedelje. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će doprineti kroz realizaciju novog projekta Solari sjever, napomenuo je tada Mujović. Dodao je da će građani nabavku i instaliranje solarnih panela moći da otplate na 85 mesečnih rata, umesto na 70, koliko je u programu Solari 5000+.

Što se tiče novih subvencija za energetsku efikasnost, za Pljevlja je obezbeđeno 2,8 miliona evra. Na severu zemlje se za ogrev uglavnom koriste ugalj i drvo, podsetilo je ministarstvo. U Pljevljima je jedina termoelektrana u Crnoj Gori, kao i rudnik uglja.

EPCG, koji njom upravlja, najavio je pre godinu i po dana investiciju u izgradnju cevovoda koji bi otpadnu toplotnu energiju iz postrojenja prenosio do grada, za grejanje. Do sada je već trebalo da bude završen.

Evropska komisija donirala osam miliona evra za subvencije

Domaćinstvima su na raspolaganju subvencije za ugradnju termoizolacije, efikasne fasadne stolarije i sistema za grejanje i hlađenje kao i postavljanje solarnih sistema za grejanje vode i proizvodnju električne energije. Sredstva za program najvećim delom dolaze iz paketa podrške od 30 miliona evra od Evropske komisije za prevazilaženje posledica energetske krize. Opština Pljevlja učestvuje sa 300,000 evra, a Eko-fond sa preostalih pola miliona.

Prvi korak će biti sprovođenje procedure za odabir izvođača radova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

24. april 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

24. april 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

24. april 2024. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

24. april 2024. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači