Energetska kriza

EU odobrila 30 miliona evra pomoći Crnoj Gori za ublažavanje energetske krize

EU 30 miliona evra pomoci Crnoj Gori ublazavanje energetske krize

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

05.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora će u januaru od Evropske unije dobiti direktnu budžetsku pomoć od 30 miliona evra za ublažavanje posledica visokih cena energenata, otkrila je ambasadorka EU Oana-Cristina Popa.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je tokom svog obilaska Zapadnog Balkana u oktobru obećala ukupno 500 miliona evra u grantovima za zemlje regiona. Međutim, do sada nije bila poznata suma namenjena Crnoj Gori, koja je već mesecima u političkoj krizi.

Iznos je konačno otkrila ambasadorka EU Oana-Kristina Popa: vlada u Podgorici će u januaru dobiti 30 miliona evra. Navedeni paket direktne budžetske pomoći namenjen je zaštiti domaćinstava i malih i srednjih preduzeća od posledica visokih cena energenata.

Treba pomenuti da je u pripremi isplata još 500 miliona evra, iz Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Popa je ovu vest saopštila na sastanku s potpredsednikom vlade i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem, objavila je Vlada Crne Gore.

Ibrahimović: Crna Gora mora da pojača reformske napore da dobije pristup većim sredstvima iz EU

Dvoje zvaničnika je razgovaralo o potrebi uspostavljanja tržišta električne energije za dan unapred i uvezivanja sa susednim tržištima, ubrzavanja prelaska na tržišne šeme podrške za obnovljivu energiju te usvajanja zakona o bezbednosti snabdevanja naftnim derivatima i uspostavljanja organa za skladištenje obaveznih rezervi nafte.

„Vjerujem da iznos koji će biti opredijeljen Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize predstavlja značajan finansijski impuls, u inače izazovnim uslovima ako imamo u vidu stanje javnih finansija, ali sa druge strane je i opomena da moramo biti koordinisaniji i posvećeniji procesu reformi i unapređenju standarda, ukoliko želimo da budemo u prilici da povučemo veći iznos sredstava iz dostupnih fondova,“ izjavio je Ibrahimović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Počela izgradnja bugarske deonice gasovoda sa Srbijom

5. decembar 2022. - Ukupna dužina gasovoda između dve zemlje je 170 kilometara, a gradnja deonice u Srbiji je počela pre godinu dana

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

5. decembar 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

5. decembar 2022. - Najviši predstavnici politike i privrede su kao odgovor na energetsku krizu istakli čiste tehnologije, obnovljivu energiju i dekarbonizaciju

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

5. decembar 2022. - Kako bi se proširila eksploatacija uglja i proširio rudnik lignita, više od 100 hektara šume...