Energetska efikasnost

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Pljevlja i Bijelo Polje su dva grada sa najzagađenijim vazduhom u Crnoj Gori. Osnovni razlog je upotreba uglja za potrebe grejanja. Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović se sa predsednikom Opštine Pljevlja Dariom Vranešom i izvršnim direktorom Fonda za zaštitu životne sredine Draškom Boljevićem dogovorio o pokretanju posebnog programa energetske efikasnosti za građane ova dva grada.

Pljevlja od početka godine beleži 42 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti zagađujućih čestica PM10. U ovoj opštini se nalazi jedina termoelektrana na ugalj u zemlji.

Opština je budžetom za 2024. godinu opredelila više od dva miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti. Planiran je nastavak postavljanja novih fasada na zgrade u centru. Isti projekat namenjen individualnim domaćinstvima realizuje se preko Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na sastanku je dogovoreno da posredstvom Fonda za zaštitu životne sredine – Eko-fonda budu plasirana dodatna sredstva, kako bi se proces ubrzao. Predložene su i druge opcije subvencija, poput nabavki toplotnih pumpi i klima-uređaja, piše u saopštenju Ministarstva enegetike i rudarstva.

Ono je takođe iniciralo da se ovim programima obuhvate rudarska naselja Šula i Gradac. Naglašen je značaj pojednostavljenja procedura konkursa za subvencije kao i da radove sprovode lokalna preduzeća i građevinska sekcija Rudnika uglja.

Građanima Bijelog Polja subvencije za visokoefikasne klima-uređaje

Eko-fond će realizovati konkurs za kvalifikovane isporučioce klima-uređaja, od kojih će se zahtevati da tokom trajanja programa podrške ne menjaju cene, objavilo je ministarstvo.

Početak realizacije posebnih programa namenjenih Pljevljima i Bijelom Polju očekuje se tokom marta.

Ministarstvo energetike i rudarstva je dodalo da će sa Eko-fondom podstaći unapređenje energetske efikasnosti i u ostalim gradovima Crne Gore, a posebno kroz sredstva obezbeđena iz paketa podrške Evropske komisije za prevazilaženje energetske krize. Iznose osam miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

14. mart 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

14. mart 2024. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. mart 2024. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora