Električna energija

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Foto: EPCG

Objavljeno

06.06.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nakon uspešno završenog redovnog godišnjeg remonta, Termoelektrana Pljevlja je ponovo priključena na mrežu, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG). U isto vreme nastavljaju se i radovi na ekološkoj rekonstrukciji termoelektrane.

Redovni godišnji remont, kako je saopštila EPCG, počeo je 17. aprila i podrazumevao je tipski remont mašinske sale, kotlovskog postrojenja, sistema za pripremu ugljene prašine i pomoćnih postrojenja, a ove godine povećan je bio obim radova na srednjenaponskoj opremi, posebno sistema za upravljanje i monitoring elektrane.

EPCG podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja.

Završeno je, kako se navodi, 71 odsto građevinskih radova, a očekuje se da grubi građevinski radovi budu završeni do sredine avgusta.

Najznačajnije postrojenje koje se gradi u okviru projekta je postojenje za odsumporavanje koje će značajano unaprediti stanje životne sredine u Pljevljima, kao i  postrojenje za denitrifikaciju.

Radi se i postrojenje za preradu otpadnih voda, prigušivači buke, a do projekta je i izgradnja stalne kotlarnice, koja će biti rezervni izvor za daljinsko grejanje grada, kao i toplifikacija Pljevalja, saopštila je EPCG.

Po završetku projekta ekološke rekonstrukcije 2024/2025 godine, TE Pljevlja biće, kako tvrde  ovoj kompaniji, jedan od najmodernijih objekata ove vste, sa svim ekološkim standardima po direktivama Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

6. jun 2023. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

6. jun 2023. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

6. jun 2023. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

6. jun 2023. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom