Energetska kriza

Bezbednost Turskog toka preduslov da Srbija ima dovoljno gasa

turski tok gas bajatovic grejanje zalihe zima

Foto: Анатолий Стафичук from Pixabay

Objavljeno

20.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

U situaciji kada je izvesno da je neko eksplozivom razneo dva gasovoda Severni tok 1 i 2, a slično je najverovatnije pokušano i na gasovodu Turski tok, bezbednost energetske infrastrukture postala je jedan od glavnih prioriteta. Ukoliko bi i Turski tok doživeo sličnu sudbinu kao Severni tok zemlje regiona, kao što su BiH, Mađarska i Srbija imale bi ogromne probleme da obezbede dovoljno gasa, ali i struje i grejanja za građane i privredu.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, firme zadužene za uvoz, transport i snabdevanje potrošača u Srbiji, je izjavio da Srbija sada ima dovoljne količine gasa, ali u slučaju da Turski gasovod neko „bombarduje, onda imamo problem“ i potreban nam je ozbiljan krizni plan.

Turski tok donosi gas iz Rusije preko Crnog mora do Turske, Srbije, BiH i Mađarske. Bez „plavog energenta“ u ovim zemljama bi bilo ugroženo grejanje stotina hiljada korisnika priključenih na toplane, proizvodnja struje, ali i potrošnja u domaćinstvima i privredi. To bi napravilo dodatan pritisak na potrošnju struje, a proizvodnja je u nekima od njih, kao što je Srbija, u ozbiljnim problemima i nedovoljna je da pokrije domaće potrebe.

Nekoliko stotina eksploziva izazvalo eksplozije na Severnom toku 1 i 2

Turski tok prolazi i preko Bugarske, ali ova zemlja ne dobija gas zbog spora sa Gazpromom. Uz gasovod preko Ukrajine ovo su jedina dva pravca kojima gas iz Rusije dolazi u Evropu. Zemlje regiona bi, tehnički gledano, mogle da preko Ukrajine dobiju gas iz Rusije, ali je pitanje kako bi to bilo izvedeno.

Pomenuti Severni tok 1 i 2 su, prema prvim rezultatima istrage Danske i Švedske, u blizini čijih obala se desilo curenje gasa iz ovih cevovoda, koji nose gas iz Rusije u Nemačku, razneti eksplozijama. Kako su vlasti ove dve zemlje navele, reč je o nekoliko stotina tona eksploziva.

 

Da su opravdani strahovi da i Turski tok može da doživi istu sudbinu pokazuju informacije iz Rusije, koja je pre eksplozija na Severnom toku 1 i 2 saopštila da je sprečila sabotažu na postrojenjima koja obezbeđuju energente za Tursku, što je Turski tok. Pre nekoliko dana usledilo je slično saopštenje u vezi sa novim pokušajem da se onesposobi ovaj gasovod.

U Srbijagasu kažu da se radi na kontraobaveštajnoj i fizičkoj zaštiti gasovoda kroz Srbiji, kao i da je u to uključena policija, Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i Vojnoobaveštajna agencija (VOA). Bajatović je za Pink naveo da je sa Rusima dogovoreno da se dobije i satelitsko pokrivanje gasovoda.

Ima zaliha gasa za 90 dana, ali uz štednju

U situaciji kada je moguć prekid isporuka gasa cevovodima, od velike važnosti su skladišta.

U Srbijagasu navode da Srbija trenutno ima u skladištima 940 miliona kubika gasa. U Mađarskoj se nalazi 380 miliona, a u Banatskom dvoru 280 miliona u vlasništvu Srbije i 280 miliona pod kontrolom Gazproma. Bajatović je istakao da tolike količine Srbija nikada nije imala.

Ali, u slučaju prekida isporuka preko Turskog toka sve bi se promenilo. Tada bi bila neophodna štednja da se sa rezervama u skladištima izgura 90 dana, a, kako Bajatvić tvrdi, nabavljaju se dodatne količine mazuta i drugih energenata, kako bi se taj period produžio na 120 dana.

Međutim, to bi značilo da bi jedan deo privrede morao da zameni gas nekim drugim energentom, neće biti dovoljno za sve, upozorio je Bajatović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

20. oktobar 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

20. oktobar 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

20. oktobar 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

20. oktobar 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije