Energetska kriza

Srbija dogovorila sa Rusijom nove isporuke gasa, cena veća 30 odsto

Srbija dogovorila sa Rusijom novi trogodisnji ugovor o isporukama gasa

Foto: Anita starzycka from Pixabay

Objavljeno

30.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija je dogovorila sa Rusijom nastavak isporuka gasa, s obzirom da postojeći sporazum ističe 31. maja. Dogovor je izazvao pažnju svetskih medija s obzirom na sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji i nameru da prestanu da koriste ruski gas.

Desetogodišnji ugovor o isporukama gasa je istekao u decembru 2021. godine, pa su dve strane dogovorile da se produži na šest meseci. Sadašnja cena je 270 dolara za 1.000 kubika, a nova, u dogovorenom trogodišnjem ugovoru, bi trebalo da bude oko 340-350 dolara, preneli su lokalni mediji.

To bi bilo povećanje od skoro 30 odsto, ali bi trebalo reći da su cene na berzama u Evropi oko 900 dolara za 1.000 kubika, što je oko pet puta više od prosečnih cena pre energetske krize i rata u Ukrajini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovoren povoljan aranžman o nabavci ruskog gasa.

Detalji ugovora biće precizirani narednih dana

Detalji ugovora, kao i količine biće utvrđeni narednih dana. Cena će i dalje biti određivana na osnovu naftne formule, koja znači da će cena zavisiti od kretanja cene sirove nafte na berzama.

To znači da će Srbija imati ubedljivo najpovoljniju cenu gasa u Evropi, izjavio je Vučić.

On je istakao da je ugovorena cena za isporuku 2,2 milijarde kubika gasa godišnje, a Srbiji je zbog razvoja privrede potrebno još 800 miliona kubika.

Ruski gas više ne uvoze tri evropske zemlje

Inače, zbog nepristajanja da gas plaćaju u rubljama, prema novoj proceduri koju je uvela Rusija, Gazprom je nedavno isporuke gasa prekinuo Bugarskoj, Finskoj i Poljskoj. Tu proceduru je Rusija uvela posle sankcija zapadnih zemalja koje su taj potez povukle zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

Evropske zemlje i dalje dobijaju gas iz Rusije, a mnoge od njih imaju dugoročne ugovore sa Gazpromom. Sklapanje takvih ugovora zavisi i od bilateralnih političkih i privrednih odnosa sa Rusijom, a ne samo od kretanja cena sirove nafte ili naftne formule i cena gasa na berzama.

Ipak, pitanje je da li će i dalje sklapati ovakve ugovore, s obzirom da je EU pripremila plan da mnogo pre 2030. prestane da uvozi fosilna goriva iz Rusije.

Zapadni mediji su redom preneli vest o novom gasnom ugovoru Srbije i Rusije.

Mnoge države imaju dugoročne ugovore sa Rusijom

Dok rat u Ukrajini besni, srpski predsednik je izjavio da je obezbedio veoma povoljan gasni ugovor posle razgovora sa ruskim predsednikom Putinom, prenosi agencija AP. Medij podseća da je Vučić odbio da eksplicitno osudi rusku agresiju na Ukrajinu, kao i da uvede sankcije.

S&P Global navodi da je obavezivanje Srbije da nastavi uvoz ruskog gasa u suprotnosti sa stavovima EU i nekih njenih članica posle agresije Rusije na Ukrajinu.

„Vučić je Putinov najbliži saradnik u Evropi“

Navodi se i da su Bugarska, Finska i Poljska ostale bez gasa kada su odbile da prihvate novu proceduru plaćanja, ali i da su je prihvatile kompanije iz ključnih evropskih zemalja.

Kako prenosi Reuters, Vučić je izjavio da je sa Putinom razgovarao o proširenju skladišta gasa u Srbiji.

Vučić, koga agencija naziva najbližim saveznikom Putina u Evropi, rekao je da mu je ruski predsednik rekao da ga slobodno pozove, ako želi da razgovaraju o još nekim stvarima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

30. maj 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

30. maj 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

30. maj 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

30. maj 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije