Električna energija

DS traži anketni odbor: ko je odgovoran za havarije u EPS-u?

Demokratska stranka traži Anketni odbor ko je odgovoran za havarije u EPS-u

Najveća termoelektrana u Srbiji - TENT A (foto: EPS)

Objavljeno

02.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Poslanički klub Demokratske stranke (DS) traži formiranje anketnog odbora koji bi utvrdio ko je odgovoran za niz havarija koje su se desile u termoelektranama Nikola Tesla A i B (TENT A i TENT B) od 8. decembra do 12. januara 2022. godine. Usled havarija Srbija je postala veliki uvoznik struje i potrošila samo prošle zime 650 miliona evra.

Narodni poslanik i potpredsednik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović izjavio je da poslanički klub DS-a traži formiranje anketnog odbora koji bi utvrdio činjenice, okolnosti i odgovornost za niz havarija koje su se desile u termoelektranama od 8. decembra 2021. do 12. januara 2022. godine.

„Demokrate su sigurne da će pokazati da je Srpska napredna stranka „pokvarila“ TENT, najvećeg proizvođača električne energije u jugoistočnoj Evropi“, rekao je Gavrilović.

SNS „pokvario“ TENT, najvećeg proizvođača električne energije u jugoistočnoj Evropi

Da podsetimo, usled havarija u elektranama TENT A i TENT B, koje sa snagom od 2.800 megavata (MW) daju više od četvrtinu proivzodnje u EPS-u, Srbija je prošle zime od 8. decembra uvozila velike količine struje, često i do 50 odsto ukupne potrošnje, a taj uvoz se nastavio i do danas. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada rekao Miloradu Grčiću, vršiocu dužnosti direktora EPS-a, da je lično odgovoran za „totalni kolaps“. Neki od razloga kolapsa su nedovoljne količine uglja, uz to i lošeg kvaliteta, ali i tehnički kvarovi.

Grčić je nešto kasnije dao ostavku, a EPS je samo u prvom kvartalu ove godine zabeležio gubitak od 254 miliona evra. Ceh havarija u EPS-u se svakog dana povećava, trenutno je procenjeno da će za uvoz struje i gasa do kraja zime biti potrebno pet milijardi evra, ali normalizacija stanja se očekuje tek 2024.

DS: Mnogo pitanja je bez odgovora

Povodom zahteva za osnivanje anketnog odbora u DS-u kažu da je mnogo pitanja bez odgovora u ovom trenutku.

„Do kakvih je tačno saznanja došla BIA vršeći istragu o havarijama u telmoelektranama prošle zime? S obzirom na to da je u vreme kada je Miodrag Grčić bio v.d. direktora EPS nabavio opremu u vrednosti 665.000 evra i instalirao prislušni centar, da li su Grčić ili neki drugi rukovodioci prisluškivali ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović?”, saopštio je DS.

Stranka pita i koje podatke je dobio na uvid Grčić, na osnovu kojih je u pisanoj izjavi tvrdio za ministarku Mihajlović da uništava energetski sistem Srbije i da to radi za tuđe interese. Takođe, postavlja i pitanje u kakvoj su vezi građani i firme bliski najvišem rukovodstvu Srbije, a koji su se našli na crnoj listi Sekretarijata za finansije SAD, i serija havarija koja je usledila?

Zašto Ministarstvo za energetiku i rudarstvo nije moglo da kontroliše rad i organizacij u EPS-u?

„Zašto Ministarstvo za energetiku i rudarstvo nije moglo da vrši kontrolu rada i organizacije u EPS-u?“, rekao je Gavrilović i upitao: „Ko faktički upravlja EPS-om: država, zaposleni u EPS-u ili neka treća lica i ko je organizovao sabotaže u termoelektranama i izazivao havarije prošle zime?“

Gavrilović je potvrdio i da je spreman da se potpuno angažuje u anketnom odboru koji Narodna skupština bude formirala, kao i da građani Srbije mogu da računaju na stručnjake i višegodišnje radnike EPS-a unutar DS sa kojima je u stalnom kontaktu upravo zbog zajedničke želje da otkriju istinu i reše probleme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. septembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. septembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. septembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

2. septembar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije