Električna energija

DS traži anketni odbor: ko je odgovoran za havarije u EPS-u?

Demokratska stranka traži Anketni odbor ko je odgovoran za havarije u EPS-u

Najveća termoelektrana u Srbiji - TENT A (foto: EPS)

Objavljeno

02.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Poslanički klub Demokratske stranke (DS) traži formiranje anketnog odbora koji bi utvrdio ko je odgovoran za niz havarija koje su se desile u termoelektranama Nikola Tesla A i B (TENT A i TENT B) od 8. decembra do 12. januara 2022. godine. Usled havarija Srbija je postala veliki uvoznik struje i potrošila samo prošle zime 650 miliona evra.

Narodni poslanik i potpredsednik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović izjavio je da poslanički klub DS-a traži formiranje anketnog odbora koji bi utvrdio činjenice, okolnosti i odgovornost za niz havarija koje su se desile u termoelektranama od 8. decembra 2021. do 12. januara 2022. godine.

„Demokrate su sigurne da će pokazati da je Srpska napredna stranka „pokvarila“ TENT, najvećeg proizvođača električne energije u jugoistočnoj Evropi“, rekao je Gavrilović.

SNS „pokvario“ TENT, najvećeg proizvođača električne energije u jugoistočnoj Evropi

Da podsetimo, usled havarija u elektranama TENT A i TENT B, koje sa snagom od 2.800 megavata (MW) daju više od četvrtinu proivzodnje u EPS-u, Srbija je prošle zime od 8. decembra uvozila velike količine struje, često i do 50 odsto ukupne potrošnje, a taj uvoz se nastavio i do danas. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada rekao Miloradu Grčiću, vršiocu dužnosti direktora EPS-a, da je lično odgovoran za „totalni kolaps“. Neki od razloga kolapsa su nedovoljne količine uglja, uz to i lošeg kvaliteta, ali i tehnički kvarovi.

Grčić je nešto kasnije dao ostavku, a EPS je samo u prvom kvartalu ove godine zabeležio gubitak od 254 miliona evra. Ceh havarija u EPS-u se svakog dana povećava, trenutno je procenjeno da će za uvoz struje i gasa do kraja zime biti potrebno pet milijardi evra, ali normalizacija stanja se očekuje tek 2024.

DS: Mnogo pitanja je bez odgovora

Povodom zahteva za osnivanje anketnog odbora u DS-u kažu da je mnogo pitanja bez odgovora u ovom trenutku.

„Do kakvih je tačno saznanja došla BIA vršeći istragu o havarijama u telmoelektranama prošle zime? S obzirom na to da je u vreme kada je Miodrag Grčić bio v.d. direktora EPS nabavio opremu u vrednosti 665.000 evra i instalirao prislušni centar, da li su Grčić ili neki drugi rukovodioci prisluškivali ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović?”, saopštio je DS.

Stranka pita i koje podatke je dobio na uvid Grčić, na osnovu kojih je u pisanoj izjavi tvrdio za ministarku Mihajlović da uništava energetski sistem Srbije i da to radi za tuđe interese. Takođe, postavlja i pitanje u kakvoj su vezi građani i firme bliski najvišem rukovodstvu Srbije, a koji su se našli na crnoj listi Sekretarijata za finansije SAD, i serija havarija koja je usledila?

Zašto Ministarstvo za energetiku i rudarstvo nije moglo da kontroliše rad i organizacij u EPS-u?

„Zašto Ministarstvo za energetiku i rudarstvo nije moglo da vrši kontrolu rada i organizacije u EPS-u?“, rekao je Gavrilović i upitao: „Ko faktički upravlja EPS-om: država, zaposleni u EPS-u ili neka treća lica i ko je organizovao sabotaže u termoelektranama i izazivao havarije prošle zime?“

Gavrilović je potvrdio i da je spreman da se potpuno angažuje u anketnom odboru koji Narodna skupština bude formirala, kao i da građani Srbije mogu da računaju na stručnjake i višegodišnje radnike EPS-a unutar DS sa kojima je u stalnom kontaktu upravo zbog zajedničke želje da otkriju istinu i reše probleme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

2. septembar 2022. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

2. septembar 2022. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

2. septembar 2022. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

2. septembar 2022. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa