Životna sredina

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

subvencionisanje-energetska-efikasnost

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije

Objavljeno

16.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i borbi protiv zagađenja, izjavila je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović. Otkrila je da je više od milijardu i po evra namenjeno za tu svrhu sledeće godine.

Kad se pandemija koronavirusa završi, naredne godine bi mogle biti „jednako sive i pod maskama“ ukoliko Srbija ne bude jedinstvena u prevazilaženju ekološke krize, kazala je na godišnjoj konferenciji Economista „Svet u 2021.“ potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Obećala je da će se država sledeće godine „mnogo više okrenuti obnovljivim izvorima energije“ i dodala da će preko 1,5 milijarda evra javnog novca biti uložena u energetsku efikasnost i mere za smanjenje zagađenja, a posebno zagađenja vazduha.

Velike promene u rudarstvu i energetici

Svi u Srbiji polako shvataju da ne mogu da se razvijaju energetika i rudarstvo ukoliko nema ekološke bezbednosti, navela je Mihajlović i najavila „velike promene“ u sektoru. U energetici moraju da se promene postulati i strategije i treba se vezati isključivo za ekologiju, izjavila je.

Od uglja se najviše proizvodi zagađenje

„Srbija će učiniti sve da svaki građanin i građanka u ovoj zemlji sledeće godine imaju mogućnost da povećaju energetsku efikasnost u svojim stanovima i kućama. Energija koju proizvodimo, energija koju distribuiramo, energija koju trošimo mora da bude zdrava energija, zelena energija,“ istakla je vicepremijerka.

Potpuna promena planova investiranja

Vlada i ministarstvo će „potpuno promeniti planove investiranja“ i potruditi se da se u zemlji ne proizvodi toliko struje iz uglja, otkrila je. To fosilno gorivo je niskog kvaliteta, a najviše proizvodi zagađenje, tako da će Srbija više raditi ili početi da radi na energetski efikasnoj proizvodnji i korišćenju biomase, rekla je Mihajlović.

Bez zdravije životne sredine, „nema budućnosti“ za domaći energetski sektor i razvoj reformisanih velikih preduzeća, po mišljenju ministarke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

16. decembar 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

16. decembar 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. decembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

16. decembar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.