Životna sredina

Majić: prodaja i loženje jalovine kao uglja krivac za povećano zagađenje vazduha u Srbiji

Ugalj-Majic-kvazi-ugalj-jalovina-Srbija

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

U videu koji se pojavio danas na društvenim mrežama Facebook i Twitter i izazvao pravu lavinu reakcija javnosti u Srbiji, direktor Istraživačke stanice Petnica, Vigor Majić, objašnjava da je krivac za prekomerno zagađenje vazduha u Srbiji poslednjih nekoliko godina upotreba jalovine ili kvazi-uglja, ali i država koja do sada nije iskoristila ni jedan mehanizam kontrole koji ima na raspolaganju.

Početak grejne sezone u Srbiji i ove godine je, kao i prošle godine bio okidač za ogromno zagađenje vazduha.

Snimak koji se danas pojavio i”zapalio” društvene mreže Facebook i Twitter nastao je u februaru mesecu na skupu „Zaštita životne sredine – zemljište, voda, vazduh“ u okviru društvenog dijaloga “Debate Srbija 2030 – koji je naš put” u organizaciji medija Nova ekonomija, Danas, Beta, Fonet i Južne vesti.

Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, tada je istakao da se zagađenje vazduha rapidno povećava poslednjih 15 godina i objasnio da je do devedesetih godina prošlog veka bila zabranjena prodaja sirovog lignita, koji je bio industrijski ugalj i građani nisu mogli da ga kupe za domaćinstva.  Kada je prestala mogućnost uvoza kreka uglja iz Bosne, pušteno je da se prodaje sirovi lignit koji je doveo do velike zagađenosti.

Kvazi-ugalj je u stvari jalovina, i sadrži 30-40 odsto gline

Ključna stvar se, kako je Majić naglasio, desila pre četiri, pet godina, a u Beogradu pre godinu dana. Ugljarska mafija otkopava jalovinu (materijal koji se u ugljenokopima skida da bi se došlo do lignita, prim. aut.), koja sadrži 30-40 odsto gline, i onda je prodaje jeftino kao ugalj, rekao je on, i dodao da taj “energenet” koristi stotine hiljada domaćinstava.

Sagorevanje ovakvog uglja stvara dim koji ne ide u visinu, već se spušta na zemlju

Prvo je krenulo u opštinama koje su blizu Lazarevca zbog malih transportnih troškova, i zato je prema Majićevim rečima došlo do skoka zagađenja u Valjevu, a zatim i u Lajkovcu, Ubu i Lazarevcu.

“Na beogradskom tržištu se pojavila velika količina tog kvazi uglja, koji nije ugalj i koji sadrži veliku količinu gline, koja je teška i koja izaziva  da dim umesto da ide u vis on pada na zemlju sa svim onim što je unutra,” objasnio je Majić.

Ali, to je tabu temu, o tome se ne govori, istakao je Majić, i naveo da se to lako može sprečiti inspekcijskom kontrolom uglja koji se prodaje, odnosno deklaracije o kvalitetu robe koja se prodaje. To je ono što zakon omogućava i obavezuje. Tu mogućnost, prema Majićevim rečima, niko do sada nije iskoristio.

Inače, nije tajna da je sagorevanje fosilnih i drugih goriva za grejanje u individualnim ložištima, pre svega domaćinstvima, jedan od glavnih izvora zagađenja vazduha. Ali, ovo je prvi put da je neko javno progovorio o tome šta građani lože u svojim pećima, i ko je za to odgovoran.

Komentara: (1)

mi rodjeni u doba SFRJ / 11.11.2020.

Samo ispravka nije tzv. kreka, vec je Kreka naziv rudnika u BiH. Pozdrav za redakciju koja radi sjajnu stvar sto se bavi ovim temama

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Portugal projekat litijuma EU sirovine baterije

Portugal će otkazati projekat litijuma, dok se EU muči da nabavi sirovine za baterije

05 May 2021 - Veliki projekat eksploatacije litijuma u Portugalu verovatno će biti obustavljen, ali druga firma već radi u istom području. EU želi stabilno snabdevanje neškodljivo po prirodu.

crna gora nekp prestanak koriscenja uglja zdravko krivokapic

Krivokapić: Crna Gora će u NEKP-u odrediti rok za prestanak korišćenja uglja

03 May 2021 - Premijer je istakao da klimatska neutralnost do 2030. nije realna, kao i da bi momentalno gašenje TE Pljevlja izazvalo brojne probleme.

Jestiva folija od algi zamena za plasticnu foliju za pakovanje hrane

Jestiva folija od algi zamenjuje plastičnu foliju za pakovanje hrane

30 April 2021 - Nova folija je zasnovana na dobro poznatom prirodnom biopolimeru natrijum alginatu - jedinjenju koje se nalazi u ćelijama smeđih algi.

Ponovo aktuelan plan spalionice otpada Nisu

Ponovo aktuelan plan za izgradnju spalionice otpada u Nišu

29 April 2021 - Srbija pregovara s partnerima iz Kine i Evrope o izgradnji spalionice otpada u Nišu vredne sto miliona evra, vraćajući u život plan star čitavu deceniju