Životna sredina

Majić: prodaja i loženje jalovine kao uglja krivac za povećano zagađenje vazduha u Srbiji

Ugalj-Majic-kvazi-ugalj-jalovina-Srbija

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

U videu koji se pojavio danas na društvenim mrežama Facebook i Twitter i izazvao pravu lavinu reakcija javnosti u Srbiji, direktor Istraživačke stanice Petnica, Vigor Majić, objašnjava da je krivac za prekomerno zagađenje vazduha u Srbiji poslednjih nekoliko godina upotreba jalovine ili kvazi-uglja, ali i država koja do sada nije iskoristila nijedan mehanizam kontrole koji ima na raspolaganju.

Početak grejne sezone u Srbiji i ove godine je, kao i prošle godine bio okidač za ogromno zagađenje vazduha.

Snimak koji se danas pojavio i“zapalio“ društvene mreže Facebook i Twitter nastao je u februaru mesecu na skupu „Zaštita životne sredine – zemljište, voda, vazduh“ u okviru društvenog dijaloga „Debate Srbija 2030 – koji je naš put“ u organizaciji medija Nova ekonomija, Danas, Beta, Fonet i Južne vesti.

Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, tada je istakao da se zagađenje vazduha rapidno povećava poslednjih 15 godina i objasnio da je do devedesetih godina prošlog veka bila zabranjena prodaja sirovog lignita, koji je bio industrijski ugalj i građani nisu mogli da ga kupe za domaćinstva.  Kada je prestala mogućnost uvoza kreka uglja iz Bosne, pušteno je da se prodaje sirovi lignit koji je doveo do velike zagađenosti.

Kvazi-ugalj je u stvari jalovina, i sadrži 30-40 odsto gline

Ključna stvar se, kako je Majić naglasio, desila pre četiri, pet godina, a u Beogradu pre godinu dana. Ugljarska mafija otkopava jalovinu (materijal koji se u ugljenokopima skida da bi se došlo do lignita, prim. aut.), koja sadrži 30-40 odsto gline, i onda je prodaje jeftino kao ugalj, rekao je on, i dodao da taj „energenet“ koristi stotine hiljada domaćinstava.

Sagorevanje ovakvog uglja stvara dim koji ne ide u visinu, već se spušta na zemlju

Prvo je krenulo u opštinama koje su blizu Lazarevca zbog malih transportnih troškova, i zato je prema Majićevim rečima došlo do skoka zagađenja u Valjevu, a zatim i u Lajkovcu, Ubu i Lazarevcu.

„Na beogradskom tržištu se pojavila velika količina tog kvazi uglja, koji nije ugalj i koji sadrži veliku količinu gline, koja je teška i koja izaziva  da dim umesto da ide u vis on pada na zemlju sa svim onim što je unutra,“ objasnio je Majić.

Ali, to je tabu temu, o tome se ne govori, istakao je Majić, i naveo da se to lako može sprečiti inspekcijskom kontrolom uglja koji se prodaje, odnosno deklaracije o kvalitetu robe koja se prodaje. To je ono što zakon omogućava i obavezuje. Tu mogućnost, prema Majićevim rečima, niko do sada nije iskoristio.

Inače, nije tajna da je sagorevanje fosilnih i drugih goriva za grejanje u individualnim ložištima, pre svega domaćinstvima, jedan od glavnih izvora zagađenja vazduha. Ali, ovo je prvi put da je neko javno progovorio o tome šta građani lože u svojim pećima, i ko je za to odgovoran.

Komentara: (1)
mi rodjeni u doba SFRJ / 11.11.2020.

Samo ispravka nije tzv. kreka, vec je Kreka naziv rudnika u BiH. Pozdrav za redakciju koja radi sjajnu stvar sto se bavi ovim temama

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Održane su nacionalne konsultacije za Stokholm +50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi