Energetska efikasnost

Srbija pomaže opštinama u energetskoj efikasnosti, javnom osvetljenju

Srbija opstinama energetskoj efikasnosti osvetljenju

Slika: Unsplash

Objavljeno

29.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Opštine u Srbiji mogu da zaključno sa 12. novembrom prijave po jedan projekat za obnovu zgrada i druge mere energetske efikasnosti ili u oblasti javnog osvetljenja.

Ministarstvo rudarstva i energetike pozvalo je opštine da podnesu zahteve za bespovratna sredstva od ukupno 43 miliona dinara (366.000 evra) za unapređenje energetske efikasnosti objekata od javnog značaja i javno osvetljenje. Vlada Srbije je za drugi od ta dva segmenta izdvojila tri miliona dinara odnosno 25.500 evra.

Rok za prijave je 12. novembar u 15 sati. Ministarstvo je navelo da će prvo oceniti projekte i napraviti rang-listu. Dodalo je da će zatim objaviti akt o finansiranju i da sledi potpisivanje ugovora.

U siromašnim područjima biće pokriveno do sto odsto troškova

Za mere energetske efikasnosti u takozvanim devastiranim područjima Srbija je namenila 20 miliona dinara odnosno 170.000 evra. Po zvaničnoj klasifikaciji, to podrazumeva opštine čiji je stepen razvoja ispod polovine proseka u Srbiji. Lokalne samouprave u toj kategoriji tako će moći da pokriju do sto odsto troškova.

Preostalih 20 miliona dinara je za ostatak zemlje, a vlada će obezbediti najviše po 70 procenata vrednosti radova. Sredstva opredeljena za javno osvetljenje pokriće do 20 odsto troškova po projektu.

Program obuhvata solarne termalne kolektore

Ministarstvo rudarstva i energetike je dodalo da će sufinansirati radove na termičkom omotaču zgrade, tavanicama iznad otvorenih prolaza, podovima na tlu, klimatizaciji, unutrašnjem osvetljenju i grejanju, uključujući solarne termalne kolektore i sisteme za merenje i kontrolu.

Svaka opština može da prijavi po jedan objekat. Subvencije za mere energetske efikasnosti iznose 45.000 dinara (383 evra) po kvadratnom metru grejne površine za zgrade do 300 kvadrata i 35.000 dinara (298 evra) za veće objekte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

29. septembar 2020. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

29. septembar 2020. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

29. septembar 2020. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

29. septembar 2020. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači