Energetska efikasnost

Srbija pomaže opštinama u energetskoj efikasnosti, javnom osvetljenju

Srbija opstinama energetskoj efikasnosti osvetljenju

Slika: Unsplash

Objavljeno

29.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Opštine u Srbiji mogu da zaključno sa 12. novembrom prijave po jedan projekat za obnovu zgrada i druge mere energetske efikasnosti ili u oblasti javnog osvetljenja.

Ministarstvo rudarstva i energetike pozvalo je opštine da podnesu zahteve za bespovratna sredstva od ukupno 43 miliona dinara (366.000 evra) za unapređenje energetske efikasnosti objekata od javnog značaja i javno osvetljenje. Vlada Srbije je za drugi od ta dva segmenta izdvojila tri miliona dinara odnosno 25.500 evra.

Rok za prijave je 12. novembar u 15 sati. Ministarstvo je navelo da će prvo oceniti projekte i napraviti rang-listu. Dodalo je da će zatim objaviti akt o finansiranju i da sledi potpisivanje ugovora.

U siromašnim područjima biće pokriveno do sto odsto troškova

Za mere energetske efikasnosti u takozvanim devastiranim područjima Srbija je namenila 20 miliona dinara odnosno 170.000 evra. Po zvaničnoj klasifikaciji, to podrazumeva opštine čiji je stepen razvoja ispod polovine proseka u Srbiji. Lokalne samouprave u toj kategoriji tako će moći da pokriju do sto odsto troškova.

Preostalih 20 miliona dinara je za ostatak zemlje, a vlada će obezbediti najviše po 70 procenata vrednosti radova. Sredstva opredeljena za javno osvetljenje pokriće do 20 odsto troškova po projektu.

Program obuhvata solarne termalne kolektore

Ministarstvo rudarstva i energetike je dodalo da će sufinansirati radove na termičkom omotaču zgrade, tavanicama iznad otvorenih prolaza, podovima na tlu, klimatizaciji, unutrašnjem osvetljenju i grejanju, uključujući solarne termalne kolektore i sisteme za merenje i kontrolu.

Svaka opština može da prijavi po jedan objekat. Subvencije za mere energetske efikasnosti iznose 45.000 dinara (383 evra) po kvadratnom metru grejne površine za zgrade do 300 kvadrata i 35.000 dinara (298 evra) za veće objekte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu