Energetska efikasnost

Srbija pomaže opštinama u energetskoj efikasnosti, javnom osvetljenju

Srbija opstinama energetskoj efikasnosti osvetljenju

Slika: Unsplash

Objavljeno

29.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Opštine u Srbiji mogu da zaključno sa 12. novembrom prijave po jedan projekat za obnovu zgrada i druge mere energetske efikasnosti ili u oblasti javnog osvetljenja.

Ministarstvo rudarstva i energetike pozvalo je opštine da podnesu zahteve za bespovratna sredstva od ukupno 43 miliona dinara (366.000 evra) za unapređenje energetske efikasnosti objekata od javnog značaja i javno osvetljenje. Vlada Srbije je za drugi od ta dva segmenta izdvojila tri miliona dinara odnosno 25.500 evra.

Rok za prijave je 12. novembar u 15 sati. Ministarstvo je navelo da će prvo oceniti projekte i napraviti rang-listu. Dodalo je da će zatim objaviti akt o finansiranju i da sledi potpisivanje ugovora.

U siromašnim područjima biće pokriveno do sto odsto troškova

Za mere energetske efikasnosti u takozvanim devastiranim područjima Srbija je namenila 20 miliona dinara odnosno 170.000 evra. Po zvaničnoj klasifikaciji, to podrazumeva opštine čiji je stepen razvoja ispod polovine proseka u Srbiji. Lokalne samouprave u toj kategoriji tako će moći da pokriju do sto odsto troškova.

Preostalih 20 miliona dinara je za ostatak zemlje, a vlada će obezbediti najviše po 70 procenata vrednosti radova. Sredstva opredeljena za javno osvetljenje pokriće do 20 odsto troškova po projektu.

Program obuhvata solarne termalne kolektore

Ministarstvo rudarstva i energetike je dodalo da će sufinansirati radove na termičkom omotaču zgrade, tavanicama iznad otvorenih prolaza, podovima na tlu, klimatizaciji, unutrašnjem osvetljenju i grejanju, uključujući solarne termalne kolektore i sisteme za merenje i kontrolu.

Svaka opština može da prijavi po jedan objekat. Subvencije za mere energetske efikasnosti iznose 45.000 dinara (383 evra) po kvadratnom metru grejne površine za zgrade do 300 kvadrata i 35.000 dinara (298 evra) za veće objekte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

29. septembar 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

29. septembar 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. septembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

29. septembar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.