Energetska efikasnost

Srbija pomaže opštinama u energetskoj efikasnosti, javnom osvetljenju

Srbija opstinama energetskoj efikasnosti osvetljenju

Slika: Unsplash

Objavljeno

29.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Opštine u Srbiji mogu da zaključno sa 12. novembrom prijave po jedan projekat za obnovu zgrada i druge mere energetske efikasnosti ili u oblasti javnog osvetljenja.

Ministarstvo rudarstva i energetike pozvalo je opštine da podnesu zahteve za bespovratna sredstva od ukupno 43 miliona dinara (366.000 evra) za unapređenje energetske efikasnosti objekata od javnog značaja i javno osvetljenje. Vlada Srbije je za drugi od ta dva segmenta izdvojila tri miliona dinara odnosno 25.500 evra.

Rok za prijave je 12. novembar u 15 sati. Ministarstvo je navelo da će prvo oceniti projekte i napraviti rang-listu. Dodalo je da će zatim objaviti akt o finansiranju i da sledi potpisivanje ugovora.

U siromašnim područjima biće pokriveno do sto odsto troškova

Za mere energetske efikasnosti u takozvanim devastiranim područjima Srbija je namenila 20 miliona dinara odnosno 170.000 evra. Po zvaničnoj klasifikaciji, to podrazumeva opštine čiji je stepen razvoja ispod polovine proseka u Srbiji. Lokalne samouprave u toj kategoriji tako će moći da pokriju do sto odsto troškova.

Preostalih 20 miliona dinara je za ostatak zemlje, a vlada će obezbediti najviše po 70 procenata vrednosti radova. Sredstva opredeljena za javno osvetljenje pokriće do 20 odsto troškova po projektu.

Program obuhvata solarne termalne kolektore

Ministarstvo rudarstva i energetike je dodalo da će sufinansirati radove na termičkom omotaču zgrade, tavanicama iznad otvorenih prolaza, podovima na tlu, klimatizaciji, unutrašnjem osvetljenju i grejanju, uključujući solarne termalne kolektore i sisteme za merenje i kontrolu.

Svaka opština može da prijavi po jedan objekat. Subvencije za mere energetske efikasnosti iznose 45.000 dinara (383 evra) po kvadratnom metru grejne površine za zgrade do 300 kvadrata i 35.000 dinara (298 evra) za veće objekte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

29. septembar 2020. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

29. septembar 2020. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

29. septembar 2020. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

29. septembar 2020. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a