OIE

Mihajlović: Srbija će promeniti zakone, ozeleniti energetiku

Mihajlovic Srbija promeniti zakone ozeleniti energetiku

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

Objavljeno

11.11.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

11.11.2020.

Država

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kazala je da je Elektroprivreda Srbije jedno od najvažnijih kompanija u zemlji, ali da „može i mora“ da posluje bolje. Izjavila je i da će biti izmenjeni zakoni o energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu, a da će biti donesen poseban zakon o energiji iz obnovljivih izvora.

Na sastanku s rukovodstvom državne Elektroprivrede Srbije, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ponudila je podršku i navela da od kompanije zauzvrat očekuje isto. Dodala je da će pokrenuti izmenu Zakona o energetici, Zakona o efikasnom korišćenju energije i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a da će biti usvojen poseban zakon o obnovljivim izvorima energije.

Pored toga, ministarka je na drugom sastanku izjavila i da vlada namerava da unapredi energetiku i učini je čistijom i da će na tome sarađivati sa Svetskom bankom.

Podrška, ne opstrukcija

„Želim da vam poručim da je ovo ministarstvo otvoreno i tu za vas i sa vama. Planiramo da sve što se radi učinimo najboljim mogućim, tu smo da budemo podrška, ne opstrukcija, i očekujem isto i sa vaše strane. Jedno ste od najvažnijih preduzeća u zemlji, ali može i mora da se radi bolje“, rekla je Mihajlović vodećim ljudima EPS-a.

Ministarka Zorana Mihajlović i predstavnik Svetske banke Stephen Ndegwa nagovestili su da predstoje ozbiljne reforme u rudarstvu i energetici

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti za unapređenje kvaliteta isporuke struje i mogućim investicijama u mrežu, saopštilo je ministarstvo.

Zelena ekonomija, energetika među strateškim pravcima

Mihajlović je otkrila plan da se digitalizuje postupak izdavanja dozvola u energetici i rudarstvu. Nakon sastanka sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Stephenom Ndegwom, izjavila je da će biti uvedeni e-energetika i e-rudarstvo i ukazala na primer digitalizacije u sektoru građevinarstva. U pitanju je ozbiljna reforma, koja zahteva izmenu mnogih zakona, naglasila je ministarka.

„Razgovarali smo danas o nekoliko važnih strateških pravaca, od zelene ekonomije i zelene energetike, jer iako znamo da se deo struje dobija iz uglja, drugi deo je iz hidroenergije i želimo da energetiku pospešimo i učinimo čistijom. S druge strane, razgovarali smo i o energetskoj efikasnosti, odnosno racionalnoj upotrebi energije, na čemu ćemo raditi sa Svetskom bankom“, rekla je.

Ministarka, koja se upravo vratila na ovu poziciju nakon što je šest godina vodila oblast građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izrazila je optimizam da će zajednički napori u energetici doneti „ogromne rezultate i veliki doprinost rastu“ bruto društvenog proizvoda.

Ndegwa je izjavio da su reforme od izuzetnog značaja za razvoj zemlje. Zvaničnik Svetske banke je ocenio da je litijum „velika prilika za Srbiju i nova radna mesta“ i napomenuo da je s ministarkom Mihajlović govorio i o zaštiti životne sredine.

Komentara: (5)
dr Zoran Rakić dipl.inž.geologije / 12.11.2020.

Poštovani,
Podržavam inicijativu Ministarstva i ministarke, sa nadom da će se urediti oblast energetike i definisati šta su obnovljivi izvori energije i ko se može baviti i eksploatisati termin obnovljivi izvori energije.
Srećno ,
S poštovanjem

Sreten Radovanović / 24.11.2020.

Srbski domaćini, zar zorana iz tuzle da vam vodi ministarstvo energetike? Sns uništava, rade za svetske bogataše, uzimajući profit, tebi narode drška!

milivoj / 05.12.2020.

Predlazem da u okviru „ozelenjavanja“ krenete tako sto cete proveriti koja su sve lica ucestvovala u kreiranju Zakona u energetici ,koja su sve lica i organizacija ucestvovale u pripremi dokumenata kakve smo kao drustvo imali koristi ako je izrastao korov koji zaista smeta dalje ozbiljnom „ozelenjavanju“ a smetaju lica u ministarstvu a po naj vise direktori velikih kompanija EPS,GAS itd koji se neprekidno pojavljiu u svimprilikama i mestima kad se donose vazne odluke.Direktori tih firmi su itovremeno Radnim grupama Vlade srbije, u komorama u sindikatima i uvek su „TU“ da svaku izmenu u odnosima i polozaju firmi oni na kraju i donose odluke bez mogucnosti uticaja Vlade pa i nije cudno Gospodjo Mihajlovic sto ste se opredelili na ozelenjavanje .
Za pocetak predlazem Vam da iz Radne grupe Vlade Srbije po prilozenom spisku ucinite izmenu zamenom lica od 8 do 14 vam nece biti u interesu uskladjivanja nego na njihova mesta postavite naucne radnike.

milivoj / 05.12.2020.

Gospodine Sretene kako citam komentar Gospodja Ministarke i Vas mogu da primetim da se zalazete da oblasti nema zakorovljenog satanja u nasoj energetici i da postojece treba zalivati da namDirektori velikih sistema iz predmetne oblati vode drzavnu politika a da 3drzava“ prati stanje kako jeste .Sretene ,nema cictema u nas da nije zakorovlje svojatan npr .da jedan g..oguzi drug iz vremena autonomactva da nas ima na svom Lontu cetiri firme u oblati nafte i gasa da je to ok danam takav kreira zivot. Onaj sa Pecenjare drzi strucne govore kao da ima akademsko zvanje i da ne nabrajam Medjutim Dr. Vladan Petrovic nema pristupa u Vladi Srbeje ZASTO gospodo??? Sretene nisi ti jedini koji stavom zalivas lose stanje u energetici Srbije. !!!!

Tanja / 24.12.2020.

da li to „ozelenjivanje“ podrazumeva nastavak uništavanja planinskih reka i potoka, velikog broja endemskih vrsta koje u njima žive, izgradnjom MHE. Jer ako je tako NO PASARAN, gospodjo Mihalović, samo preko nas mrtvih.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU podvodnu interkonekciju Grcke Kipra 657 miliona EuroAsia

EU će za podvodnu interkonekciju između Grčke i Kipra dati 657 miliona evra

28 јануара 2022 - EU je odlučila da podrži postavljanje podmorskog strujnog kabla od Kipra do grčkog ostrva Krita sa 657 miliona evra

milos mladenovic seepex cene struje

Mladenović, SEEPEX: Cene električne energije se neće vratiti na nivo pre energetske krize

28 јануара 2022 - Cene u ovoj godini, čak i u drugom kvartalu kada obično padaju, neće ići ispod 200 evra, poručio je direktor berze električne energije

Severna Makedonija odlaze rok prekid koriscenja uglja 2030

Severna Makedonija odlaže rok za prekid korišćenja uglja na 2030. godinu

28 јануара 2022 - Ministar Naser Nuredini je izjavio da će Severna Makedonija zatvoriti svoje dve termoelektrane na ugalj najkasnije 2030. godine

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih