OIE

Mihajlović: Srbija će promeniti zakone, ozeleniti energetiku

Mihajlovic Srbija promeniti zakone ozeleniti energetiku

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

Objavljeno

11.11.2020.

Država

Komentari

2 Comments

Podeli

Objavljeno

11.11.2020.

Država

Komentari

2 Comments

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kazala je da je Elektroprivreda Srbije jedno od najvažnijih kompanija u zemlji, ali da “može i mora” da posluje bolje. Izjavila je i da će biti izmenjeni zakoni o energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu, a da će biti donesen poseban zakon o energiji iz obnovljivih izvora.

Na sastanku s rukovodstvom državne Elektroprivrede Srbije, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ponudila je podršku i navela da od kompanije zauzvrat očekuje isto. Dodala je da će pokrenuti izmenu Zakona o energetici, Zakona o efikasnom korišćenju energije i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a da će biti usvojen poseban zakon o obnovljivim izvorima energije.

Pored toga, ministarka je na drugom sastanku izjavila i da vlada namerava da unapredi energetiku i učini je čistijom i da će na tome sarađivati sa Svetskom bankom.

Podrška, ne opstrukcija

“Želim da vam poručim da je ovo ministarstvo otvoreno i tu za vas i sa vama. Planiramo da sve što se radi učinimo najboljim mogućim, tu smo da budemo podrška, ne opstrukcija, i očekujem isto i sa vaše strane. Jedno ste od najvažnijih preduzeća u zemlji, ali može i mora da se radi bolje”, rekla je Mihajlović vodećim ljudima EPS-a.

Ministarka Zorana Mihajlović i predstavnik Svetske banke Stephen Ndegwa nagovestili su da predstoje ozbiljne reforme u rudarstvu i energetici

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti za unapređenje kvaliteta isporuke struje i mogućim investicijama u mrežu, saopštilo je ministarstvo.

Zelena ekonomija, energetika među strateškim pravcima

Mihajlović je otkrila plan da se digitalizuje postupak izdavanja dozvola u energetici i rudarstvu. Nakon sastanka sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Stephenom Ndegwom, izjavila je da će biti uvedeni e-energetika i e-rudarstvo i ukazala na primer digitalizacije u sektoru građevinarstva. U pitanju je ozbiljna reforma, koja zahteva izmenu mnogih zakona, naglasila je ministarka.

“Razgovarali smo danas o nekoliko važnih strateških pravaca, od zelene ekonomije i zelene energetike, jer iako znamo da se deo struje dobija iz uglja, drugi deo je iz hidroenergije i želimo da energetiku pospešimo i učinimo čistijom. S druge strane, razgovarali smo i o energetskoj efikasnosti, odnosno racionalnoj upotrebi energije, na čemu ćemo raditi sa Svetskom bankom”, rekla je.

Ministarka, koja se upravo vratila na ovu poziciju nakon što je šest godina vodila oblast građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izrazila je optimizam da će zajednički napori u energetici doneti “ogromne rezultate i veliki doprinost rastu” bruto društvenog proizvoda.

Ndegwa je izjavio da su reforme od izuzetnog značaja za razvoj zemlje. Zvaničnik Svetske banke je ocenio da je litijum “velika prilika za Srbiju i nova radna mesta” i napomenuo da je s ministarkom Mihajlović govorio i o zaštiti životne sredine.

Komentara: (2)

dr Zoran Rakić dipl.inž.geologije / 12.11.2020.

Poštovani,
Podržavam inicijativu Ministarstva i ministarke, sa nadom da će se urediti oblast energetike i definisati šta su obnovljivi izvori energije i ko se može baviti i eksploatisati termin obnovljivi izvori energije.
Srećno ,
S poštovanjem

Sreten Radovanović / 24.11.2020.

Srbski domaćini, zar zorana iz tuzle da vam vodi ministarstvo energetike? Sns uništava, rade za svetske bogataše, uzimajući profit, tebi narode drška!

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

profesori srbija poruka dekarbonizacija ugalj politicari

Poruka profesora Univerziteta u Beogradu političarima: Nastavak korišćenja uglja koštaće Srbiju skuplje nego primena mera za dekarbonizaciju

25 November 2020 - Zemlja će skuplje proći ako ne uradi ništa da smanji emisije CO2, koje najvećim delom potiču iz energetike, nego da sprovede dekarbonizaciju.

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

19 November 2020 - IEL OIE Balkan Renewable Energy najavljuje gradnju vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.

federacija bih ukida subvencije mhe

Federacija BiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

19 November 2020 - Vlada Federacije BiH priprema više izmena propisa kako bi se sprečio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu.