Električna energija

Beograd, Priština planiraju elektranu s litijumskim baterijama za skladištenje

Srbija Kosovo elektranu litijumskim baterijama skladistenje

Slika: Berat Rukiqi (levo) i Marko Čadež (desno) ispred američkog izaslanika Richarda Grenella (PKS)

Objavljeno

23.09.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova* saopštile su da će sastaviti tim za ekonomsku saradnju koji će doprineti pripremi projekata u energetici, održivom turizmu, infrastrukturi i saobraćaju. Jedno od polja zajedničkog rada je održiva energetika i podrška otvaranju elektrane u regionu u kojoj će se koristiti litijumske baterije.

Sjedinjene Države su u Beogradu otvorile kancelariju svoje Korporacije za finansiranje međunarodnog razvoja (DFC). Srbija i Kosovo* će i preko svojih privrednih komora raditi na razvoju Zapadnog Balkana na ekonomskom, društvenom i političkom polju, rečeno je prilikom ovog događaja, a one su najavile podršku planovima za gradnju elektrane u regionu koja će imati pogon za skladištenje električne energije.

Napori za normalizaciju odnosa dve strane uključiće proizvodnju i diverzifikaciju održive energije i istraživanje i eksploataciju litijuma te drugih vrednih ruda, navodi se u zajedničkoj izjavi. Rio Tinto trenutno utvrđuje količinu i kvalitet rezervi litijuma u oblasti Jadra.

Jedna grupa će se baviti održivim seoskim turizmom

Komore će osnovati tim za ekonomsku saradnju koji će asistirati vladama, poslovnoj zajednici, DFC-u, američkoj Izvozno-uvoznoj banci (EXIM), institucijama SAD i Evropske unije i svim učesnicima u procesu ekonomske normalizacije, navodi se u najavi. Stručnjaci i predstavnici preduzeća bi trebalo da se bave i infrastrukturom i saobraćajem.

Izjavu su potpisali predsednik PKS Marko Čadež i njegov kolega iz PKK Berat Rukiqi

Posebna grupa za seoski ili agroturizam imaće zadatak da razmotri mogućnosti za održivi turizam u destinacijama poput Kopaonika, Brezovice i Rugovske klisure, saopštile su Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kosova (PKK). Izjavu su potpisali predsednici Marko Čadež i Berat Rukiqi.

Saradnja uključuje spaljivanje otpada za dobijanje energije

Grupa za razvoj infrastrukture treba da doprinese izgradnji auto-puta između Niša i Prištine, rekonstrukciji pruga i povezivanju sa lukama na Jadranskom moru, dodale su komore. PKS i PKK ukazali su na potencijal za industrijske zone i saopštili da će biti nabavljena tehnologija za proizvodnju energije spaljivanjem otpada i druge poduhvate.

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su dve strane razgovarale o mogućem korišćenju tečnog prirodnog gasa – TPG-a, takođe poznatog po akronimu LNG.

Srbija i Kosovo* su početkom meseca potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, ali tada nije bilo reči o elektrani i sistemu za skladištenje struje.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

23. septembar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

23. septembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

23. septembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

23. septembar 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu