OIE

Mali Zvornik gradi toplanu na biomasu vrednu 2,35 miliona evra

Mali Zvornik toplanu na biomasu 2 35 miliona evra

Slika: Opština Mali Zvornik

Objavljeno

26.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Dva kotla na drvnu sečku snage po 900 kilovata i rezervni na gas, kapaciteta 2,5 megavata, grejaće Malozvorničane od sledećeg oktobra. Projekat prelaska toplane sa fosilnih goriva na biomasu deo je programa u kojem učestvuje pet opština i Grad Novi Pazar, ukupne vrednosti 26,75 miliona evra.

U Podrinju je nedavno započela izgradnja toplane na biomasu. Projekat je vredan 2,35 miliona evra i finansiran iz kredita sa grejs periodom od dve godine. Opština Mali Zvornik će dobiti dva kotla na drvnu sečku snage po 900 kilovata i rezervno postrojenje na gas snage 2,5 megavata za grejanje centra grada.

Nosilac projekta i investitor je javno komunalno preduzeće Drina, a sredstva za izgradnju obezbeđena su uz podršku Vlade Srbije iz kredita nemačke razvojne banke KfW. Po rečima direktora opštinske firme iz Malog Zvornika Dragana Čikarića, građevinski radovi za kotlarnicu biće gotovi pre kraja godine.

Drvna sečka će pokriti gotovo sve potrebe

Priprema se teren za bušenje i betoniranje šipova, a izrađuje se dokumentacija za zamenu toplovoda i ugradnju podstanica, kazao je i dodao da će tople probe biti sprovedene sledećeg oktobra. Mali Zvornik dobija savremenu toplanu sa automatikom i regulacijom u primarnoj i sekundarnoj mreži, naveo je Čikarić.

Stara kotlarnica odavno ne zadovoljava potrebe zajednice ni propisane standarde, kazao je predsednik opštine Zoran Jevtić

Predviđeno je da se iz drvne sečke pokrije 95 odsto potreba i da se tako znatno smanje troškovi proizvodnje toplotne energije i smanje emisije ugljen-dioksida. Postojeća toplana koristi samo prirodni gas.

Predsednik Opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić izjavio je da stara kotlarnica odavno ne zadovoljava potrebe zajednice ni propisane standarde. Kazao je da država učestvuje sa 390.000 evra, a da će ostatak toplana vratiti za 20 godina u 36 polugodišnjih rata.

Opremu će montirati Energotehnika Južna Bačka i Konvar

Završetak svih radova predviđen je za januar 2022. godine. Posao ugradnje podstanica i instaliranje kotlarnice, vredan 1,62 miliona evra, poveren je konzorcijumu preduzeća Energotehnika Južna Bačka iz Novog Sada. Konvar iz Beograda će obnoviti 1.800 metara toplovoda.

Program pod nazivom „Promocija obnovljivih izvora energije – Razvoj tržišta biomase u Srbiji“ za pet opština i Grad Novi Pazar vredan je 26,75 miliona evra. Nemačka razvojna banka KfW odobrila je 20 miliona evra kredita i donirala je dva miliona evra, a Švajcarski sekretarijat za privredne poslove (SECO) u projektu učestvuje sa 4,75 miliona evra nepovratnih sredstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

26. novembar 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

26. novembar 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. novembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

26. novembar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.